Problemen met modulerende thermostaat en vailliant ecotec

Mobel

Specialist Verwarming
  • #61
Elke regeling heeft ook een tijd factor nodig om zich te herstellen , dat kan minuten zijn , uren en soms dagen voordat de regelaar de juiste balans heeft gevonden , een voorwaarde daarvan is dat beschikbaar vermogen goed regelbaar is , als de ketel niet ver genoeg kan kan terug moduleren . bereik je het gewenste effect niet.

Als je in bebouwde kom van A naar B wil rijden en je kan alleen maar 100 km/h rijden , dan wordt het een te leuke ritje vrees ik .

 

Witchesangel

  • #62
Haha mobel, je bent geweldig, zie nu in gedachten een plaatje voor me waarin met de auto hier met 100 door de straten scheur, ik denk dat ik weinig buren zou overhouden! Haha gekkigheid natuurlijk, maar ik snap je punt.

Ketel draait nog steeds op headhunters idee, het volgende gebeurt nu:

Gewenste kamertemperatuur is 18 graden, de thermostaat meet nu 18,5 en de ketel staat in brander wachtbedrijf. Ketel temperatuur is 39 graden, pomp draait.
 

Witchesangel

  • #63
Er gebeurd nu in een keer iets heel vreemds! Kamerthermostaat geeft nu in een keer aan dat het hier 19 graden is. Het vlammetje op de thermostaat is uit, en de ketel is zowaar ook uit.

Het systeem draaide echter nog steeds maar op 2 radiatoren. De overige staan nog steeds dicht!
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #64
Kamerthermostaat en ketel regelen alleen op ruimte waar thermostaat zich bevindt , wat in andere ruimtes gebeurt is niet van invloed op de werking van de regeling !!
 

Witchesangel

  • #65
@mobel

Ik begrijp wat je zegt, maar zou de thermostaat dan nu goed functioneren?
Wat gebeurd er als ik meer radiatoren open zet? Bijvoorbeeld alleen de benedenverdieping? Is dat zinvol om te meten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #66
Nee hoor, als de andere radiatoren een veel te hoge flow hebben zal de referentieruimte niet voldoende warm worden en de thermostaat dus blijven vragen, en bij een modulerende thermostaat kan die vraag heel klein zijn.

Als de retour dan ook nog eens lekker hoog terug komt mag jij gaan raden wat er gebeurt.

Ga de boel eerst maar eens waterzijdig inregelen:


Pomp op 100% ketel op vollast en de boel afregelen.

Na inregelen mag de pomp weer modulerend, brander modulerend en dan maar eens een weekje aanzien.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #67
Bij een modulerende ketel kan het overigens normaal zijn dat de ketel de hele dag door blijft branden.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #68
Ik denk ook dat the headhunter in de goede hoek zit.
In 9 van de 10 gevallen gebeurt dit namelijk als je de ketel vervangt door een ecotec. Standaard zijn de installaties niet of nauwelijks ingeregeld, en een paardemiddel is dan om de ketel van de automatische standen af te halen, met uiteraard een hoger verbruik tot gevolg.

Even goed nog een Testje.
Zorg dat de installatie koud is (morgen ochtend bijvoorbeeld) , of zet de kamerthermostaat op 25.
Zet alle radiatoren open die je normaal ook open hebt staan.
Zet de kamerthermostaat hoger, en kijk/voel welke radiator als eerste doorgewarmt is.
Voel na ongeveer een 15-20 minuten aan de radiatoren beneden en daarna aan de aanvoer en retour direct onder de ketel.

Zijn de radiatoren lekker warm, maar de aanvoer en retour onder de ketel zijn voelbaar warmer..... Dan heb je een zogenaamde kortsluiting in je installatie, dus moet je waterzijdig inregelen
 

Witchesangel

  • #69
@the headhunter, Screech, we willen jullie tips en adviezen graag uitproberen, maar we beschikken niet over een nauwkeurige meter om het te meten. 😞

Het apparaatje wat ik daarstraks gebruikte om een globale meting uit te voeren, is niet geschikt voor dit soort nauwkeurige metingen helaas.

Maar we laten ons niet uit het veld slaan. 😉
We lopen nu de radiatoren na, degene die gevoelsmatig vrijwel een gelijke instroom als uitstroom temperatuur hebben hebben we iets dichter gedraaid.
Dit is nu voor de volledige benedenverdieping gedaan. Het resultaat hiervan is dat de thermostaat de gewenste temperatuur vraag bereikt en de ketel uitschakelt.

We laten de boel nu even zo draaien als het nu draait, straks gaan we gaandeweg de radiatoren op de tussenverdieping erbij open zetten om te zien wat er gebeurd.
 

Witchesangel

  • #70
De status is nu dat de thermostaat zegt dat het 19 graden is (warmtevraag nog steeds 18)
Oftewel er is sprake van een opbouwende overshoot van 1 graad, maar dit kan naar mijn idee te maken hebben met het zelflerende deel van de thermostaat.

Het gevolg hiervan is echter dat het vlam symbool uit de thermostaat verdwijnt en de cv ketel na het nalopen daadwerkelijk stopt. 😃

Lieve mensen, het begint erop te lijken dat we toch nog een warme en zuinige kerst tegemoet gaan. 😃
Als dat zo zou zijn hebben jullie ons heel erg gelukkig gemaakt! 😃
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #71
Nauwkeurig is in eerste instantie ook niet nodig, 1 a 2 graden nauwkeurig is ruim voldoende.

Eigenlijk gaat het erom dat de ketel kan zien wat de radiatoren afgeven (dT) Zijn echter niet alle radiatoren dezelfde dT dan gaat de ketelregeling mank, en daardoor ook de thermostaat omdat deze niet hetzelfde ziet als de ketel, de ketel ziet dat het water te heet retour komt en de thermostaat ziet dat de ruimt eniet op temperatuur komt, dat zijn tegestrijdige waarden en dan gaat de boel mank.

Dat je beneden nu ongeveer gelijk hebt en de ketel lijkt te doen wat er moet gebeuren geeft aan dat je op de goede weg bent. Houd er echter wel rekening mee dat zodra ej nu meer radiatoren bijzet het inregelen weer van voor af aan opnieuw gedaan moet worden.

Succes
 

Witchesangel

  • #72
@the headhunter, ik ben zo blij dat we nu eindelijk op de goede weg zitten!

En dat allemaal dankzij jullie geweldige inbreng, ik kan niet omschrijven hoe blij ik ben, dat straks het huis warm is en het gasverbruik omlaag gaat.

We zijn nu bezig om gaandeweg de bovenverdieping erbij in te regelen. Ik hoop dat dat ook goed komt.

Ik zal straks nog even een update geven 😉
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #73
Als de boel redelijk in balans lijkt te zijn . Zou heel verstandig zijn om zowel ketel als thermostaat terug naar fabriek instellingen te resetten.
 

Witchesangel

  • #74
We hebben de boel blijkbaar nog niet helemaal goed ingeregeld. De bovenverdieping is er nu bij gekomen, thermostaat schakelt ketel aan en uit, maar nu begint de ketel te pingelen, aan, uit, aan.

Waar heeft dit mee te maken? Ik ben wel aan het koken en de afzuigkap staat aan, keuken is een andere ruimte en deur naar huiskamer zit dicht, maar kan desondanks de afzuigkap een luchtcirculatie op gang brengen waardoor de thermostaat van de rel raakt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #75
Kan ook zijn dat er te heet water retour komt of zelfs te weinig.Wat geeft de ketel aan op de display?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #76
Waar staat de Max temperatuur van ketel op ingesteld?
 

Witchesangel

  • #77
@the headhunter, ik denk dat ik nu voortijdig in paniek schoot, het bleek dat de keukendeur niet helemaal dicht zat, dus ik vermoed dat er door de afzuigkap een luchtstroom gecreëerd werd. (We hebben best een zware afzuigkap)

Display ketel gaf aan 39 graden,

Ik heb zoiets van even kijken hoe het nu blijft, maar ik ben ondertussen erg hoopvol 😃

Sowieso heb ik nog even een positief bericht, vanochtend, toen er nog geen waterzijdige inregeling had plaatsgevonden pakte de ketel 2m3 gas per uur.

Ik ben hem met behulp van jullie allen gaan inregelen en als ik die misfire van vanochtend even niet mee reken, heb ik nu 2m3 gas verbruikt over de hele middag tot nog toe. Normaal gesproken had ik rond deze tijd al 7 m3 gas kwijt geweest, we hebben dus 200% gewonnen! 😃

Nog even een domme vraag misschien, maar als de ketel en de thermostaat weer op fabrieksinstellingen gezet word moet de boel dan weer opnieuw waterzijdig ingeregeld worden?
 

Witchesangel

  • #78
@mobel de maximum ketel temperatuur staat ingesteld op 75 graden
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #79
Nee juist niet.

Als alles in balans is sluit het gedrag van de installatie aan bij de regelstrategie van de ketel en de thermostaat.

De ketel en thermostaat zullen dan de zuinigste regelstrategie voor jouw woning en jouw comfortwens zelf gaan bepalen.Door de balans zal het gedrag voorspelbaar worden en de regeling dus juist reageren.
 

Witchesangel

  • #80
Dus als de waterzijdige inregeling nu straks helemaal goed draait, is er geen botsing meer met fabrieksinstellingen van de ketel en de thermostaat?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu