Problemen met modulerende thermostaat en vailliant ecotec

Mobel

Specialist Verwarming
  • #41
Lees anders de handleiding van de ketel ff door en kijk of de parameters goed staan ingesteld , ik zou de pomp ook op een min instelling geven ,zodat de flow door de radiatoren gegarandeerd blijft ook bij terugmoduleren van ketel.
 

Witchesangel

  • #42
@ceeshobby, normaal staat de thermostaat op ongeveer 1,5 meter van de vloer.
Maar toevallig heb ik hem daarstraks (na jullie opmerkingen over wellicht tocht) al neergehangen waar normaal de bedraadde thermostaat hing.

Het is ondertussen al ruim 20 minuten geleden dat ik de thermostaat handmatig heb uitgezet, en hij blijft de temperatuur van 19 graden aangeven. Naar mijn idee lijkt het er dus niet op dat ik een groot warmtelek zou hebben.

Het zou in mijn lijn der verwachting liggen dat als dat wel zo was de temperatuur nu ondertussen minstens een halve graad gedaald zou moeten zijn.
 

Witchesangel

  • #43
Mobel,

Ik heb geen handleidingen van de ketel, die heeft de installateur vorig jaar mee genomen. 😞
Ik kan dus zelf niet in de ketel, maar ik weet wel dat de pomp op 100% gezet is omdat de warmte te veel bij de ketel bleef hangen en daardoor voortijdig uitschakelde.
 

Witchesangel

  • #44
Super Mobel! Eerlijkheidshalve moet ik wel eerlijk bekennen dat ik GEEN (installatie) monteur ben. Als ik weet waar ik de waarden kan vinden en waarin ik ze moet proberen aan te passen lukt het wel.

Maar mag ik dat ook ivm ketelgarantie etc?
 

Ceeshobby

  • #45
Dat de temperatuur 19c blijft kan natuurlijk komen doordat je de thermostaat hebt verplaatst. Ook zat er nog warmte in je radiatoren. Zou morgen eens kijken hoe het dan gaat. Een modulerende thermostaat probeert de water temperatuur zo laag mogelijk te houden.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #46
:mrgreen: nergens aankomen waar je niet 100% zeker van bent !! , de bedoeling is de parameters te controleren op welke waarde ze ingesteld staan en dat op het forum mee te delen , er zijn genoeg specialisten op forum die dan ff mee kunnen denken of ze aangepast kunnen worden of niet . anders laat je bij volgende bezoek van monteur . de parameters uitlezen .
 

Witchesangel

  • #47
@cees hobby, deze situatie duurt nu ondertussen 3 weken en er zijn ondertussen al 6 monteurs bij geweest. (Gelukkig heb ik een onderhoudscontract) Vandaag had ik monteur nr 6 op de stoep, die kon ook niet ontdekken wat het probleem was en is onverrichter zake vertrokken onder het mom dat vailliant er maar bij moet komen.
 

Witchesangel

  • #48
@mobel de parameters wil ik best nalopen en doorgeven. Kan vailliant overigens uitlezen hoe vaak het installateursmenu is geraadpleegd of gewijzigd?

O de temperatuur is net zojuist over gegaan in 18,5 graden. Dit lijkt mij een redelijk normaal temperatuur verloop, of zie ik dat verkeerd?
 

Ceeshobby

  • #49
Kijk vandaag eens hoe het werkt als de thermostaat aan de muur hangt.
Misschien is er niets aan de hand, maar ligt het aan de standplaats van je thermostaat.
 

Witchesangel

  • #50
@cees hobby dat wil ik best proberen, maar ik vrees met grote vrezen dat.....
Er heeft een bedraadde modulerende thermostaat tussen gezeten met dezelfde problematiek als de huidige thermostaat.

Overigens begin ik zelf nu wel steeds meer te denken aan instellingen, hetzij in de thermostaat, hetzij in de ketel.

Dat vermoeden had ik al en dat heb ik ook aangegeven aan de monteur van vanochtend, hij heeft echter wel instellingen nagelopen in de ketel maar niet in de thermostaat.

Daarentegen heb ik wel het gevoel dat Mobel onderweg is naar de goede oplossing. Hij kwam met gerichte vragen e.d. vragen die nog niet eerder gesteld zijn.

Even voor alle duidelijkheid, ik ben heeeeeellllll erg blij met al jullie inbreng!
Jullie willen niet weten hoe gefrustreerd ik ondertussen was.
 

Ceeshobby

  • #51
Als ik alles terug lees, werkt je thermostaat en ketel gewoon goed.
Je schrijft dat bij warmte vraag van 3 graden verschil je ketel tussentijds uit gaat.
Wij hebben ook een Vaillant ketel met modulerende thermostaat, en deze gaat ook uit tijdens het verwarmen. Bij aan/uit blijft de ketel langer branden, dan is ook de watertemperatuur hoger.

Succes
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #52
Is de boel waterzijdig in balans gebracht?
Ik vind het al verdacht dat de pomp op 100% moet omdat de warmte anders boven bij de ketel blijft hangen.

Ik kan mij voorstellen dat dor slecht inregelen de retour gewoon te hoog terug komt, ketel moduleerd terug en blijft op de retour laag door gloeienmaar er komt nauwelijks meer energie naar de radiatoren beneden.

Test: zet alle radiatoren dicht behalve die in de ruimte waar de thermostaat hangt.
De ketel werkt dan alleen voor die ruimte en word dan ook alleen geregeld op die ruimte.
 

Witchesangel

  • #53
@headhunter, wat bedoel je met waterzijdig inregelen?
Wat ik kan constateren is dat de retour op een bepaald moment net zo warm/heet is als de aanvoer, 42 graden constant.

Het gevoel is, als de cv zich terugschakelt, alsof de radiatoren gekoeld worden ipv verwarmd.

Wat wil je bereiken door alle radiatoren dicht te draaien, behalve die in de huiskamer, waar de thermostaat hangt?

@cees hobby je zegt dat het erop lijkt dat de ketel en de thermostaat goed functioneren, maar als dat zo is vraag ik mij af waarom hij constant de keteltemperatuur op 42 graden houd. Dat lijkt mij nogal hoog om "bij te verwarmen"

Vooral ook omdat gisteravond/vannacht is gebleken dat bij handmatig uitzetten van de thermostaat de ruimtetemperatuur een normaal verloop heeft qua afkoeling. De ruimte bereikt dus (uiteindelijk?) wel de temperatuur.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #54
Ik denk dat je het hele princiepe niet snapt van modulerend regelen . De Ruimte thermostaat regelt op basis van ingesteld ruimte en gemeten ruimte temperatuur voor de rest niets anders ., als je 19 graden wil , zal ketel stoken tot 19 graden en daarna afremmen om ruimte op 19 graden te houden en te voorkomen dat ruimte afkoelt , schiet de ketel verder voorbij dan ingestelde waarde , gaat ketel dan uit .

je kan het vergelijken met auto rijden , je wil van A naar B , beste is om in een keer te rijden met constante snelheid in laagste toeren , ga je met volle gas en een paar keer stoppen en weer starten van A naar B , ban ben je misschien sneller ,maar niet zuiniger. dat geldt zo een beetje ook voor de ketel , zo min mogelijk starts en stops is zuiniger dan elke keer opstarten.

waarom het bij jou niet optimaal werkt , moet je het echt zoeken in je installatie en niet in je thermostaat, waarom warmt de ruimte niet verder op dan 19 ? waar blijft die warmte ? daar moet je het zoeken , zet je setpoint op 18,5 graden en kijk wat er gebeurt .
 

Witchesangel

  • #55
@mobel

Vailliant heeft het mij eerder deze week zo uitgelegd, correct me if i'm wrong.

Bij een grote warmtevraag van bijvoorbeeld 1 of meer graden zal de cv ketel volle bak aan het werk gaan, op het moment dat de ingestelde temperatuur bijna bereikt is, moet de ketel zich terug tunen in het vermogen en warmte uitlaat, teneinde een extreme overshoot te voorkomen. Dan zou de ketel zachtjes verder moeten branden totdat de gewenste temperatuur is bereikt en uit moeten gaan. Registreert de thermostaat dat de temperatuur weer begint af te koelen zou hij op een lager vermogen moeten gaan bij verwarmen totdat de gewenste temperatuur is bereikt en dan moeten uitgaan. Zo is het mij uitgelegd.
Vailliant vond het niet normaal dat de ketel tussentijds niet uitgaat maar blijft inpompen met een constante 42 graden.

Het vergelijk met autorijden is leuk, maar als je op de plaats van bestemming bent, laat je je motor toch ook niet constant stationair draaien? 😉
Dit zou onnodig veel brandstof verbruiken en een grotere slijtage opleveren aan het motorblok 😉

Maar wat bedoel je met het setpoint instellen op 18,5 graden? Bedoel je dat ik de thermostaat op 18,5 graden moet zetten en kijken wat er dan gebeurd? Of de ketel dan uit gaat, of bedoel je dat niet?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #56
Witchesangel schreef:
@headhunter, wat bedoel je met waterzijdig inregelen?
Wat ik kan constateren is dat de retour op een bepaald moment net zo warm/heet is als de aanvoer, 42 graden constant.
Dat is dus al een deel van je probleem, daar moet verschil in zitten, anders heb je geen afgifte
Wat wil je bereiken door alle radiatoren dicht te draaien, behalve die in de huiskamer, waar de thermostaat hangt?
Als bij deze test de ketel doet wat hij moet doen betekend dat dat je waterstromen verkeerd lopen.

Bij deze test haal je zoveel mogelijk installatiedelen buiten bedrijf zodat de kapitein(thermostaat) Het schip(de ruimte) direct bestuurt dmv zijn eigen metingen en niet wat er onder water gebeurt(rest vd installatie)

Er loopt dan teveel water door de radiatoren in andere ruimtes, hierdoor loopt de retour temperatuur op, ketel meet dit en moduleert terug omdat deze geen afgifte meer meet.Echter de thermostaat staat nog vragend dus blijft de ketel op een laag pitje doorsudderen.Het in balans brengen van waterstromen si heel belangrijk bij modulerende thermostaten en ketels.
 

Witchesangel

  • #57
@headhunter, ik begrijp wat je bedoelt. Ik ga het zo uitproberen.
Heb hier toevallig de beschikking over een extern meetapparaat dat misschien niet helemaal nauwkeurig is maar wel de om en nabij temperatuur kan meten.

Het systeem moet echter eerst opwarmen voordat ik weer feedback kan geven.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #58
Witchesangel schreef:
@mobel


Maar wat bedoel je met het setpoint instellen op 18,5 graden? Bedoel je dat ik de thermostaat op 18,5 graden moet zetten en kijken wat er dan gebeurd? Of de ketel dan uit gaat, of bedoel je dat niet?
ja dat bedoel ik.

"het bereiken van temperatuur is niet meteen stoppen als thermostaat 19 graden aangeeft . 19 graden is gewenste ruimte , dat probeert de thermostaat te handhaven , stel je voor dat de ketel meteen stopt bij 19 graden , dan kan ketel een minuut later weer gaan beginnen met stoken , weg modulatie want dan is temperatuur alweer gezakt . regeling werkt met een offset om setpoint heen , dat is om te voorkomen dat installatie gaat pendelen , dat ketel niet terugmoduleert dan 40 graden , heeft met je ketel te maken , misschien zitten daar instellingen die niet juist zijn , tevens lees ik in aan begin , dat deellast modulatie uitgezet is , die stond op auto ?? en nu op ??
 

Witchesangel

  • #59
@mobel, ik ben nu de test van headhunter aan het doen. Radiatoren staan overal dicht behalve in de huiskamer. Set point staat nu ingeregeld op 18 graden.

De cv deellast (ik neem aan dat je die bedoeld?) staat op 35 kWh vermogen. Een lagere cv deellast zorgde ervoor dat het huis totaal niet warm werd.
 

Witchesangel

  • #60
@headhunter, ik heb je test uitgevoerd, de aanvoer vanuit de ketel ligt zo om en nabij 3 graden hoger dan de retour, het water wat de ketel weer in ging was plus minus 3 graden lager dan de aanvoer.

Tot mijn grote verbazing sprong de ketel zojuist, toen ik aan het meten was op het zandlopertje, brander wachtbedrijf is dat niet?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu