Probleem openen CV ketel

SlechteKlusser92

 • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben een probleem met onze CV ketel, een Remeha Avanta 28C. Deze hangt bij ons in een keukenkast en dus weggewerkt met een klapdeur. Vandaag kwam echter de monteur langs voor CV onderhoud, maar hij kreeg de mantel niet open. Wij wonen hier pas bijna een jaar, dus het is de eerste keer dat we onderhoud wilden laten doen aan de CV ketel.

De monteur kreeg de mantel dus niet open, omdat er schijnbaar meer ruimte aan de bovenkant moet zitten. We hebben nog een beetje lopen schuiven ermee, maar hij wilde niet los. Ik betwijfel of hij écht niet los kan, in een filmpje op internet zie ik een monteur de mantel inderdaad een beetje omhoog eruit halen. De keuken is helaas niet door ons geplaatst. De keukenkast is niet zo makkelijk uit elkaar te halen, het liefst kijk ik nog of hij er ook uit kan zonder de kast te demonteren. Heeft iemand een gouden tip? Kan het dat de mantel vast zit, omdat hij al flinke tijd niet los is gehaald?

Zie ook bijgaande foto's.

PS. Ik vermoed dat boven de CV ketel al een stukje is uitgezaagd, omdat ook de afvoerpijp daar boven zit, toch?

IMG_20210301_160028_resized_20210301_041525127.jpg IMG_20210301_160034_resized_20210301_041524944.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackd

  • #2
  Die voorkant is er ook een keer opgezet.. Kan zijn dat dat met iets geweld is gegaan.
  Hoe was het ook alweer met deze:
  Aan de voorkant/onderkant twee schroeven los, dan twee klips indrukken en de voorkant aan de onderkant naar voren trekken, dan omhoog en eraf tillen.
  Het gaat dan mis bij de laatste stap?
  Ik zie een klein beetje ruimte, gaat de voorkant van de ketel wel iets omhoog?
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #3
  Jackd schreef:
  Die voorkant is er ook een keer opgezet..
  ... of het kastje is er achteraf omheen gehangen. :denk: Aangezien de boven-, onder- en achterkant zijn weggezaagd.
   
  • Like
  Waarderingen: Jackd

  SlechteKlusser92

  • #4
  XanderH schreef:
  ... of het kastje is er achteraf omheen gehangen. :denk: Aangezien de boven-, onder- en achterkant zijn weggezaagd.

  Exact zoals je beschrijft volgens mij. De onderkant kwam los (en ook best wel wat ruimte, ik gok 10-15 cm), maar de bovenkant wilde er niet af. De monteur wilde er niet aan, en gaf aan dat het niet ging lukken omdat er boven te weinig ruimte zit (ongeveer 1 cm). We hebben niet te hard gesjord, omdat je ook niet met een kast wil zitten die niet meer dicht gaat, gevaarlijk natuurlijk.

  Nou kan ik zelf het gas uitdraaien, de stekker eraf en nog is proberen, maar als ik 'm dan er niet op krijg ben ik nog verder van huis.

  En over dat die ooit er ook op is gekregen, dat betwijfel ik dus. De kast is er naderhand omheen gezet en ik weet niet hoe de ketel er hiervoor bij hing. Wat XanderH zegt dus :).
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #5
  Hoe hangt die kast überhaupt? Normaal zijn keukenkasten opgehangen in de bovenhoeken, maar één van die hoeken bestaat zo te zien niet meer.

  Ik zou er vanuit gaan dat die kast gedemonteerd moet worden. Wellicht kan dat eenvoudig met enkele schroeven? De vorige bewoner zal hopelijk ook wel eens onderhoud hebben laten uitvoeren.

  Ik zou kijken of je de kast dan nog verder kunt aanpassen zodat het in de toekomst makkelijker gaat. Zo te zien zit er een koof boven, dan kun je toch wel meer wegzagen zonder dat het zichtbaar wordt? Wel even goed uitzoeken hoe die kast precies hangt en opletten dat je hem niet te veel verzwakt.

  Heb je toevallig een foto van een grotere afstand?
   

  SlechteKlusser92

  • #6
  Dat is denk ik inderdaad de meest logische optie, ook met het oog op toekomstige reparaties en een nieuwe ketel (deze is uit bouwjaar 2009, dus ja ..). Hier twee foto's van wat verder, zowel dicht als open. We hebben een vermoeden dat de ketel nooit onderhouden is, de vorige eigenaars hebben het huis opgeknapt en weer verkocht. En van daarvoor weten we het niet. Expansievat is in ieder geval ook toe aan vervanging.

  We hebben al contact met de vorige bewoner en gaan kijken of we de bovenste plank los kunnen krijgen, maar dat wordt even puzzelen. Als newbie op het gebied van CV ketels en installaties is dit dan weer wel leerzaam, maar dat is dan ook ons enige positieve puntje hier :).

  IMG_20210301_170825_resized_20210301_050900139.jpg IMG_20210301_170837_resized_20210301_050859945.jpg
   

  KlusserHein

  • #7
  Je kan de rookgas ook nooit meten/controleren zo.
  Als je die kap er ooit af krijgt, word het ook nog een gepruts om hem er weer op te krijgen. ;-)
   

  SlechteKlusser92

  • #8
  Dat zei de monteur volgens mij ook. Dus enige optie lijkt me om die kast te demonteren, koof erboven ook meteen 'eraf' te halen en dan te kijken wat handig is. Tenzij er nog andere mogelijkheden zijn natuurlijk :).

  Edit: Kan de rookgasafvoerbuis dan helemaal niet weggewerkt blijven achter een koof voor een controle? Ik zie op het internet dat dit nog wel eens het geval is ..
   
  Laatst bewerkt:

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  Koof aan de bovenzijde weg, dan kan het kastje eraf..
  Daarna zal je toch de bovenkant ook uit de kast moeten zagen om voortaan de ketel goed te kunnen bereiken.
  Nu is deze "vakkundig" weggetimmerd ipv ingebouwd.
   

  SlechteKlusser92

  • #10
  Top! Dank voor het meedenken allemaal, ik denk dat we wat werk te verrichten hebben. Geen idee hoe het er achter de koof uit ziet, jammer dat er door de vorige bewoners blijkbaar totaal niet over is nagedacht ..

  Erg vervelend, nu op zoek naar iemand die de klus kan doen.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #11
  Pico Bello BV bellen, die hebben zo'n keuken zo aan de kant :mrgreen:
   

  SlechteKlusser92

  • #12
  Haha, de rest van de keuken is wel prima geïnstalleerd, maar dit is door de bewoner zelf gedaan. :(.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Jackd

  • #13
  Familie heeft deze hangen, maar dat is net te ver om te gaan kijken hoeveel ruimte je aan de bovenkant nodig hebt, ik dacht niet zo heel veel.

  Als je de koof eruit haalt. Of er een flink stuk uit zaagt, waar je dan weer iets voor kan maken, eventueel een vorm van een luik o.i.d.
  Dan kan je van bovenaf een deel uit het kastje zagen, dat zie je dan niet met de deuren dicht.

  Met een oscillerende multitool is dat goed zelf te doen. (stofzuiger erbij houden)
   

  Onderhoudtje

  • #14
  Bij een onderhoudsbeurt hoort ook het controleren van de rookgasafvoer, persoonlijk zou ik geen onderhoud doen aan een ketel waarvan de rookgasafvoer zover is wegwerkt dat je er helemaal niks ervan kan zien.

  Als je naar de installatiehandleiding van de ketel kijkt hoort er boven de ketel minimaal 25 cm vrije ruimte te zijn. Dit is inclusief voor het meetpunt van de rookgasmeting.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #15
  Ge ken hier geen gedegen onderhoud aan doen om de simpele reden dat je geen rookgasmeting kunt uitvoeren.
  Dan als deze zo lang zo hangt heeft deze waarschijnlijk de benodigde update ook nog niet mogen ontvangen.
  Sucses voor degene die hem openhaalt
   

  Jackd

  • #16
  Dat rookgas probleem is toch ook opgelost, als er een flink luik in de koof wordt gezaagd?
   

  SlechteKlusser92

  • #17
  Jullie punten klinken allemaal erg plausibel. Wij neigen ook naar het verwijderen van de koof (compleet) om zo de rookgasafvoer bereikbaar te maken. Als we de koof verwijderen, kan ik van boven af inderdaad een gat zagen uit de bovenkant van de kast, zodat de opening alleen zichtbaar wordt als de deur is geopend.

  Ben ik denk ik alleen nog op zoek naar een 'mooie manier' om de rookgasafvoer enigszins. Heeft iemand daar nog advies in?

  Edit: de huidige situatie met de ketel in deze kast is pas sinds vorig jaar, maar ik vrees dat de ketel daarvoor ook nou niet echt goed is onderhouden. Er hangen in ieder geval twee koolmonoxidemeters voor de veiligheid ..
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu