Probleem met CV open systeem

ToonR

  • #1
We zitten in een oud pand met een CV installatie van vermoedelijke +-20 jaar oud met een open systeem. De installatie heeft m.a.w. geen expansievat maar een reservoir op het bovenste verdiep in de woning met een overloop naar de riolering. Dit reservoir bevindt zich op 10 meter boven de ketel in de kelder waardoor de atmosferische druk in de leidingen permanent rond de 1 bar schommelt.
Normaal gezien zou het volgens het principe van de communicerende vaten geen probleem mogen zijn om de radiatoren te ontluchten en gevuld te krijgen met water aangezien het reservoir met water het hoogste punt in het systeem is. Toch slagen we er niet in om de radiatoren op het bovenste verdiep ontlucht te krijgen. Na het bijvullen van water in het systeem en de druk te verhogen om de radiatoren te ontluchten, zakt het waterniveau in de radiatoren na enkele uren terug naar een peil waar de radiatoren maar voor een fractie opwarmen. Op één of andere manier verdwijnt het water en raken de radiatoren opnieuw gevuld met lucht. Wat de leidingen betreft zijn er geen lekken gevonden in de woning en is er ook nergens vochtvorming in de muren te ontdekken.

Waar zou hier ergens het probleem kunnen zitten?

Kan het zijn dat de ketel lek is en het water verdampt via de rookuitlaat? We praten hier toch over grote hoeveelheden water die op korte tijd verdwijnt, het zou mij verbazen mocht er van zo een lek in de ketel niks zichtbaar zijn...

Wat mij ook niet helemaal duidelijk is, is hoe je onder druk kan ontluchten (1,5 of 2 bar) en water bijsteken zonder water te verliezen via het reservoir (open systeem onder 1 bar). Kan het zijn dat het water, door druk bij te steken, gewoon weer naar de riool keert via de overloop van dat reservoir? Dat lijkt wel een nuloperatie.

Graag jullie bedenkingen, thx ![/url]
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan een open systeem niet van meer druk voorzien, dan loopt het vatje over.

Het vat staat op het hoogste punt, daar moet water in blijven.
Alles onder het vat is te ontluchten omdat er overdruk is.

wat voor ketel hangt eronder? is dit een met een afvoer.
 

Bernhard

  • #3
Bij een open expansievat is meestal een overstortleiding gemonteerd die het overtollige water op het dak laat uitkomen.
Bij een overstortleiding die naar een uitstortgootsteen loopt
moet moet eerst een trechter gemonteerd zijn. Als deze open verbinding op de een of andere manier verstopt zit gaat de overstortleiding als een hevel werken.
Als de installatie tot een bepaald punt leeg loopt dan zit op dat punt waarschijnlijk het lek.
Dat kan een radiatorkraan zijn. Steeds een druppeldie dan snel verdampt.
Ja en de ketel kan ook lek zijn. Als de ketel lek is zal het waterniveau steeds verder zakken. mvg bernhard
 

ToonR

  • #4
Bedankt voor de reacties.

Dus het ontluchten kan m.a.w enkel door de natuurlijk overdruk bekomen worden en niet door extra druk bij te steken. Het zou dus kunnen kloppen dat de meerderheid van het water er dus via de overstort van het reservoir gewoon weer uitgeduwd is.

Een lek in de ketel zou mij verbazen en ook een lek aan een radiatorkraan of iets dergelijks... 3 volle radiatoren die op een uur of 5 volledig leeglopen. Zo een hoeveelheid water kan denk ik onmogelijk verdampen op die tijd.

Interessant die heveltheorie. Nog niet aan gedacht. Die trechter remt dan vermoedelijk de snelheid van het water af zodat er geen zuigeffect meer ontstaat? Maar als deze verstopt is er toch helemaal geen hevel effect meer? of ben ik mis?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Nee, de trechter zorgt ervoor dat er op het hoogste punt lucht bij kan en er zo geen zuiging ontstaat.
 

ToonR

  • #6
Ach zo, op die manier. Kan inderdaad kloppen. Morgen eens bekijken.

Alvast heel erg bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu