Probleem met afvoer

Kriz

  • #1
Ook bij mij loopt het water in de spoelbak soms langzaam weg (vreemd genoeg niet altijd!). Het lijkt wel of de de leiding vacuüm wordt getrokken. Een verstopping verderop in de leiding lijkt niet logisch aangezien er dan consequent sprake zou moeten zijn van het verschijnsel. Bovendien ben ik met een (3 meter lange) spiraal geen verstopping tegengekomen.

Kriz
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Beste Kriz,
Wat wilt u met uw reactie, is het een vraag, een mededeling of gewoon belangstelling?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Je kan voor de zekerheid heet sodawater door de afvoier spoelen om eventuele verstoppingen op te lossen.
Een flinke klont op de afvoer leggen en vervolgens een beetje kokend water opgieten.
Dit een paar keer herhalen.
Niet met die vloeibare ontstoppingsmiddelen aan de gang gaan, die verplaatsen het probleem alleen maar.
 

Kriz

  • #4
Jan, ik ben inderdaad op zoek naar de oplossing voor een soortgelijk probleem dat Noltha heeft. Sorry als dat niet meteen duidelijk was.

Zie ook dit topic Afvoer soms wel soms niet verstopt.

Frank, het lijkt me geen verstopping. Ik heb vloeibaar onstoppingsmiddel (voor zeer hardnekkige verstopping) geprobeerd maar dat heeft niet geholpen.

Bij mij treedt het probleem meestal op als de vaatwasser gedraaid heeft. De vaatwasser en de spoelbak komen op dezelfde afvoer uit.

Noltha, zelf denk ik ook meer in de richting van beluchting want als ik met mij hand de afvoer van de vaatwasser dichthoud dan lijkt er een soort vacuüm te ontstaan en loopt de spoelbak niet meer door. Wanneer ik mijn hand eraf haal spoelt het water (meestal!) direct weg. Ik heb echer geen idee waarom dit pas na vijf jaar speelt.

Zou de sifon van mijn spoelbak stuk kunnen zijn. Er zit een soort ventiel op. Is dat een beluchter?

Kriz
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Eigenlijk was mijn suggestie van het doorspoelen met soda bedoeld voor de ts Noltha (van een ander topic)
Ik denk dat als je problemen hebt met het slecht weglopen van water er altijd vette aanslag in je afvoerbuizen blijft zitten.
Nu Noltha dus de boel weer met beluchting aan de gang lijkt te hebben, lijkt het me dus goed om de buizen van deze aanslag te ontdoen. Maar Kriz mag er natuurlijk ook van profiteren :mrgreen: .
 

Kriz

  • #6
Ik begin steeds meer te denken dat het bij mij een beluchtingskwestie is. Zodra ik de vaatwasser gebruikt heb, en dus het sifon van de vaatwasserafvoer volgelopen is, dan loopt de spoelbak opeens slecht door. De afvoer wordt blijkbaar vacuüm getrokken en de afvoer van de spoelbak is niet in staat om de sifon van de vaatwasser leeg te trekken (wat ie ook niet zou moeten doen ivm mogelijke stankoverlast).
Op de sifon van de spoelbak zit overigens een beluchter. Zou deze na 5 jaar al stuk kunnen zijn? Hoe test ik dit?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Staat de beluchter wel precies haaks op de afvoerpijp? Een scheve stand zorgt ervoor dat de beluchter niet werkt.
 

Kriz

  • #8
Yep, het betreft een sifon met een geïntegreerde beluchter (zit op de kop van de zwanenhals).

Ik vind het zeer merkwaardig dat ik hier in 5 jaar nooit eerder last van heb gehad.

Een verstopping lijkt ook niet het geval aangezien de boel goed doorloopt als ik het vacuüm ophef door de sifon van de vaatwasser afvoer handmatig door te blazen. Bovendien ben ik met een spiraal (3 m) niets tegengekomen.

Een tweede beluchter plaatsen is misschien een optie maar dat lijkt mij de oorzaak niet oplossen. Het heeft nl. altijd gewerkt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Dan zou je zou inderdaad een nieuwe beluchter kunnen proberen.
Probeer toch met de sifon van de afwasmachine open flink wat kokend heet sodawater door de afvoer te spoelen.
 

Kriz

  • #10
Heet water met soda kan ik inderdaad nog proberen, kan geen. Ik heb al HG keukenonstopper geprobeerd (de variant voor de meest hardnekkige verstoppingen) maar dat mocht niet baten.

Nog een detail: de spoelbak loopt alleen vol als de kraan ver openstaat. Bij een kleine straal loopt het water gewoon door. Lijkt dan toch weer op een verstopping (op een verder punt)?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Zou heel goed kunnen dat het probleem verder weg zit. Zonder je situatie te kennen zou er bij een bendenhuis bijvoorbeeld een boomwortel de loop van de afvoer hebben kunnen beschadigd.

Je kan zoals al eerder gezegd is, de verstopping verplaatst kunnen hebben met dat vloeibare middel (je lost de prut op, het verplaatst zich een stukje en koekt weer an wegens gebrek aan goede doorstroming.

Is de afvoer van de keuken het enige probleem punt?
3 meter is niet veel, je zou een langere veer kunnen proberen.
En anders toch maar een ontstoppingsbedrijf.
 

Kriz

  • #12
De keuken is (gelukkig) het enige probleempunt. Aanstaande zondag kan ik zo'n speciale hogedruk slang lenen. Kan ik de boel onder hoge druk proberen te reinigen. Als dat geen uitkomst biedt schakel ik de specialist wel in. Er zijn teveel factoren waar ik zelf geen kaas van gegeten heb.

Nog een detail: de riolering is de laatste jaren in z'n algemeenheid verslechterd. Bij zware regenval staat af toe de straat blank omdat het water niet snel genoeg afgevoerd kan worden. Zou er mee te maken kunnen hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu