Probleem met douche afvoer - gerelateerd aan ontluchting??

Mdonker

  • #1
Situatie in mijn badkamer:
* 2 was tafels
* WC
* douche
* alle afvoeren eindigen via liggende leidingen in de standpijp zo'n 3m verder.


Probleem:
* water in de douche loopt niet / moeizaam weg (geen enkel probleem met WC + wastafels)
* voor de verbouwing was dit niet het geval, in ongeveer dezelfde situatie (zelfde afstand van tot standpijp bijvoorbeeld)

Symptomen
* Probleem met douche afvoer doet zich voor wanneer alleen de douche aan is
* Wanneer de douche aan is, en tegelijk wordt de WC doorgetrokken of tegelijk loopt er water door via de wastafel, dan komt de douche afvoer soms "op gang", en loopt het water zonder problemen weg. Wanneer ik alles uitzet, en de douche dan weer aan, dan heb ik weer het probleem.


Mijn vragen:
* Ik ben geen expert, maar ik heb het idee dat ik niet te maken heb met een verstopping van mijn douche afvoer, maar met het probleem van ontluchting
* Hoe kan ik hier achter komen?
* En wat zou een mogelijke oplossing hiervoor zijn?
 

Fiesiekus

  • #2
Die verbouwing: zijn die rioolpijpen toen vervangen, gewijzigd of uitgebreid?
 

Mdonker

  • #3
De pijpen zijn in zijn geheel vervangen. Tevens uitgebreid aangezien er voorheen alleen een douche was (en nu WC + wastafel)
 

Fiesiekus

  • #4
Denk aan: gedeeltelijke verstopping t.g.v. bouwgruis en/of be-ontluchtingsprobleem. Is er een standleiding? Beluchters geplaatst? Kunt u een schets/tekening van de leidingloop plus diameters plaatsen?
 

Mdonker

  • #5
* Er is een standleiding, op ongeveer 3m van de douche
* Beluchters+tekening+diameters: dit alles weet ik niet, aangezien het werk was uitgevoerd door Poolse aannemers. Geen officiele tekeningen gemaakt, vandaar dat ik me ook enigszins zorgen maak.
* Waar zouden beluchters geinstalleerd moeten zijn? Ik kan het eens even proberen na te kijken.
 

Fiesiekus

  • #6
Beluchters: onder de wastafel(s) e.d. net voorbij de sifon (kan ook in de sifon geïntegreerd zitten). Maar die douche zal 'm waarschijnlijk niet hebben. Douchebak? Of inloopdouche? Foto's mogelijk?
 

Xr8

  • #7
In principe moet een douche op die afstand goed kunnen werken. Heb echter van deze oosterse vaklieden al prachtige creaties meegemaakt.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #8
Ook prachtige creaties kunnen prima werken: in ons huis bestond de CV-installatie uit buizen koper, staal en verzinkt ijzer. Allemaal reststukjes uit de afvalcontainer en gefit, gekneld, gelast gesoldeerd en met locktight. Aangelegd door een Hollandse bollenboer. En dat heeft jaren gewerkt.

Maar goed, ben benieuwd naar de leidingloop en -diameters in de badkamer van de TS.
 

Mdonker

  • #9
Hieronder 2 foto's, ik hoop dat zij e.e.a. verhelderen.
* Inloop douche.
* Geen douchebak, maar goot
* Beluchting? Ik zou niet weten of deze er zit. Helpt de foto?


 

Fiesiekus

  • #10
Hoe zit 't met afschot?
 

Mdonker

  • #11
Excuses voor het lange antwoord.

Het afschot is onderdeel van de douche deuren. Op wat voor manier is dat relevant voor de problematiek?
Thanks,
Matthijs
 

Fiesiekus

  • #12
Afschot van de rioolbuizen
 

Mdonker

  • #13
Sorry, ik zou niet weten waar te moeten kijken voor dat.

Is het gebruikelijk een beluchter in een douche te hebben? Is dat ook achteraf te installeren?
Goet,
Matthijs
 

BeeTeeWee

  • #14
Hm, klinkt inderdaad als een ontluchtingsprobleem, want bij een verstopping zou het vast en zeker ook niet op gang komen als je het toilet doortrekt. Als je geen tekeningetje van de situatie kunt maken, kun je dan aangeven in welke volgorde alles richting standleiding is aangesloten? Dus of je douche-afvoer het dichtst bij de standleiding zit of juist het verst verwijderd?

Kun je nagaan of die standleiding ook nog verder doorloopt naar boven, tot onder de dakpannen?
 

Mdonker

  • #15
Dank voor alle verdere analyse!

De situatie:
* Douche is verst verwijderd van standleiding
* Dan WC
* Dan wastafels

Ik merk trouwens dat vooral het spoelen van water door de wastafels effect heeft op de doorstroming. Zodra de douche doostroomt, hoor ik bij de wastafels geborrel van lucht. Bijgevoegd een foto van de zwanehals onder de wastafel. Is dit met ontluchter (excuses voor de simpele vragen :shock: ) ?

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Probeer eens de wartel van de syfon los te draaien en syfon er uit wat dan het effect is met doorstroming als dat goed is kan evt een beluchter geplaatst worden

kan je evt een leiding schets geven waar deze loopt?
 

BeeTeeWee

  • #17
Je moet onderscheid maken tussen BE- en ONTluchting. BEluchting laat extra lucht in de riolering op het moment dat daarin een onderdruk (soort van vacuüm) ontstaat. ONTluchting laat een teveel aan luchtdruk ontsnappen. Vanwege het feit dat een ONTluchting gewoon een open verbinding met de buitenlucht heeft, werkt die natuurlijk tevens als BE-luchting. De ontluchting zit als het goed is helemaal bovenaan de standleiding en komt uit onder de dakpannen of heeft een apart pijpje door het dak van je huis.

Ontluchten kan niet binnenshuis, want dan ruik je de rioollucht.

Op jouw wastafels zit zo te zien geen beluchtertje. Het klokkende geluid in de wastafelsifon geeft aan dat het stromende douchewater een luchtverplaatsing in de afvoer veroorzaakt. Het douchewater probeert eigenlijk de sifons van de wastafel leeg te trekken. Volg de tip van Henk maar eens op. Als dat helpt kun je altijd nog twee beluchterjes plaatsen, voor een tientje ben je dan klaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu