Probleem met afvoer (om gek van te worden)

Peter_db

  • #1
Beste klussers!

Ik heb een probleem met mijn afvoer waar ik helemaal gestoord van word. mijn wasbak loopt heel langzaam door. gister heb ik de chifon gedemonteerd en daar zit helemaal niks in. als ik een tuinslang rechtstreeks in de pijp naar beneden hang dan loopt hij vlekkeloos door. deze pijp komt uit een grote pijp die in de kruiptruimte hangt en naar de voorkant van het huis loopt (aan de voorkant van het huis zit de wc+douche en daar geen problemen).
buiten heb ik ook nog putje. als ik daar de slang in hang komt het water op een bepaald moment omhoog zetten. de pijp voor dit putje komt ook in de grote pijp onder het huis uit. er heb er hele krachtige duo ontstopper in gegooid van een bekend merk met 2 letters maar dit heeft niks geholpen.

de chifon onder mijn wasbak heeft geen beluchter en de vaatwasser komt uit op de pijp maar voor de chifon waardoor m'n wasbak constant volstaat met troep.

HELP!!

ik hoop dat er iemand is die mij een tip/oplossing kan geven.

[/img]
 

Jvsteenb

  • #2
Klinkt als een verstopping in de verzamelpijp tussen de aansluiting van de wasbak en de standpijp van boven, dus vóór de ontluchting.
Daar kun je héél veel ontstopper ingooien, voordat het effect heeft.
Beter werkt een nozzle op een hogedrukreiniger - laat zich vanaf het buitenputje ws. wel invoeren.

vr. gr.

Job
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Vloeibare ontstoppers verplaatsen vaak alleen het probleem.
Als eens een gewone ouderwetse gootsteenplopper gebruikt?
Je stopt alle andere openingen af en dan flink pompen met de plopper.
Daarna door spoelen met kokend heet water met een flinke schep soda.
Eventueel een paar keer herhalen.
 

Reimink

  • #4
Als je geen onluchter op de was tafel hebt kun je er een binnenhuisbeluchter op de riool leiding zetten achter de sifon van de wastafel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Enige tegenspraak zit er wel in :?
 

Jvsteenb

  • #6
Enige tegenspraak zit er wel in
Inderdaad.
Goed, laten we het dan systematisch aanpakken.

Ik ben voor het gemak even uitgegaan van een veel voorkomende situatie: woning aan een straat met gemeenteriool, aansluitput ( "gemeenteput" ) ergens in de voortuin, en een verzamelpijp van zeg 125 - 160 mm van voor naar achter onder de woning in de kruipruimte. Ergens tussen voor- en achtergevel een standpijp naar de bovenverdiepingen, die uiteindelijk uitmondt in een rioolbeluchting op het dak.
Keuken aan de achterzijde, en direkt achter het huis een putje, meestal met een buitenkraan erboven.
Op de afvoer van de betreffende wasbak is ook de vaatwasser aangesloten, vandaar dat ik vermoedt dat het de wasbak in het aanrecht in de keuken betreft. Die afvoer komt vanaf de sifon meestal rechtstreeks op de verzamelpijp uit, en als de keuken aan de achterkant zit, is dat dus in het stuk vanaf de standpijp tot aan de achtergevel, met het putje.

Dus van achter naar voor ( de afvoerrichting ) zien de aansluitingen op de verzamelpijp er dan ruwweg zo uit:
Buitenput -> ( achtergevel ) -> wasbakaansluiting van keuken -> standpijp naar boven met dakontluchting -> benedentoilet -> ( voorgevel ) -> gemeenteput.

Het zal niet de eerste en zeker ook niet de laatste keer zijn dat er in een verzamelpijp wat bouwafval zoals een kloddertje beton o.i.d. terecht komt, en daar blijven makkelijk dingen achter hangen. De onvermijdelijke toevoer van geringe hoeveelheden zand vanuit het buitenputje zal daar alleen maar toe bijdragen.
Wanneer zoiets in het stuk verzamelpijp tussen de keukenaansluiting en de ontluchting plaatsvindt, zal zich op den duur een verstopping kunnen vormen, met name omdat die leiding op die plek nooit de hoeveelheden van een WC hoeft te verwerken, en dus minder makkelijk wordt "schoongespoeld".

Als de sifon verstopt was, zou het buitenputje daar geen last van mogen hebben - ook niet wanneer de verstopping onder de sifon in de aansluitleiding zou zitten.
Dat duidt dus op een verstopping in het gedeelte waar ze allebei op afwateren: de verzamelpijp in de kruipruimte.

Als de verstopping vanaf de wasbak gezien ná de standpijp zou zitten, zouden er bij afvoer van bovenaf problemen in de wasbak beneden moeten ontstaan, al was het maar een borrelende sifon. Het buitenputje zou dan ws ook regelmatig vollopen. Als de gemeenteput het probleem zou zijn ( bv. door wortelingroei, een veel voorkomend probleem ) zou minimaal ook de WC beneden problemen moeten geven.


Dus het lijkt voor mij op een verstopping in de verzamelpijp tussen de wasbakaansluiting en de standpijp.
Dat is absoluut niet zeker, maar een redelijk logische deductie, die alle aangegeven problemen kan verklaren.


Daar gaat geen ontstopper aan helpen, tenzij je er een 25Kg zak natronloog doorheen weet te werken....

Met een "plopper" ( prima hulpmiddel trouwens ! ) maak je geen indruk op een verzamelpijp.

Met een extra beluchter los je een verstopping niet op, hoogstens maskeer je de effecten.

Vandaar mijn voorstel om vanaf het buitenputje met een hogedrukreiniger een "nozzle" in te voeren, die in de meeste gevallen korte metten zal kunnen maken met dit soort problemen. De meeste verstoppingen die niet al te heftig zijn, en in een pijp <200 mm voorkomen, zijn wel succesvol te bestrijden met een consumentenapparaat met een eenvoudige nozzle, op een slang van een meter of 10 à 15.
Eventueel is een licht commercieel apparaat met de betreffende hulpmiddelen wel te huur.

Ik hoop dat de TS hier wat aan heeft - een verstopping kan uiterst frustrerend zijn.


Vr. gr.

Job
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
De leiding die van de wastafel onder de kruipruimte door gaat naar de wc

die kan verzakt zijn onder het kruip ruimte.

Zodat je een voorvulling krijgt van je riool en op den duur zoals het putje het water om hoog komt.

Wat voor materiaal is die leiding?

Je kan het onder de vloer evt bekijken hoe deze loopt, ook kan je evt als het een camera inspectie laten uit voeren hoe alles loopt in de leidingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu