Aarden badkamer - een aantal vragen

Capela

  • #1
Ik heb hier al veel gelezen over het aarden van de badkamer. Nu heb ik een aantal vragen:

1) Ik heb een kunststof douchebak die op 9 metalen poten staat. Moet ik deze poten met elkaar verbinden en dan via 1 draad aarden of hoeft dat niet.

2) laatst is er een elektricien langs geweest. Hij vertelde mij dat mijn wasmachine en wasdroger op aparte groepen staan en dat er een aarde draad vanaf de aansluiting direct naar de aardrail loopt. Deze twee hoef ik dan niet meer te verbinden naar mijn aardblokje(badkamerrail). In het schema dat echter in een aantal andere topics staat, zijn de wasdroger en wasmachine wel doorgelust naar het aardblokje. Moet ik 'm nu wel op niet meenemen in het aardblokje. Zo ja, moet ik dan in een doos de groen-gele draad van de wasmachine koppelen met een lasklem aan de 6smm draad.

3) Ik ga komende zaterdag mijn zwaluwstaartvloer storten. Deze aard ik natuurlijk ook. Kan ik de 6smm aardedraad in het beton meestorten. Ik kan namelijk niet meer de draad er onder door trekken.
 

Fiesiekus

  • #2
  1. Neen, niemand kan in contact met die poten komen en de poten lopen ook niet door in een andere ruimte (:mrgreen: bedenk ik me).
  2. Ja, wasmachine (als ie in de badderkamer staat) wel opnemen in de potentiaalvereffening (is ietsje meer dan alleen aarden zoals nu het geval is): dus 4 mm2 vereffeningsleiding vanaf trekschakelaar naar CAP. Er kan nl. potentiaalverschil optreden over de bestaande verbinding wasmachine-aardedraad-rail-aardedraad-CAP.
  3. Ja, vereffeningsleiding 4 mm2 aan metaal vastmaken, (naar CAP toe) en meestorten in betonvloer. Overigens is het niet verplicht als de metaal niet in een andere ruimte doorloopt. Wel wordt dan geadviseerd een aardematje in de vloer te leggen en dat te aarden. Maar uw oplossing is effectief en efficiënt.
 

Capela

  • #3
Als ik ipv 4qmm 6qmm gebruik, is dat dan ook goed. Ik heb nl bij de bouwmarkten nog nooit een kleinere maat gezien.
 

Fiesiekus

  • #4
Ja.
 

Ocmer

  • #5
Vergeet de waterleidingen niet te aarden...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu