Potentiaal vereffening in badkamer? Zelf doen?

M.v.d. Berge

  • #1
Hallo,

las net iets over petentiaal vereffening en de badkamer. :?:

Wilde geen "kaper"zijn dus bij deze:

Ik ga een nieuwe badkamer bouwen in een oude ruimte, moet hier dan ook zo'n "potentiaal vereffening"in of is dit niet nodig?

En hoe moet ik dit dan aanleggen/aansluiten? Op de aarde van de electrische installatie?

Alvast bedankt,

Martin
 

Fiesiekus

  • #2
Uit veiligheidsoverwegingen zeker wel doen! Het zijn de kosten niet; een aantal meters vertind koperdraad, centraal aardpunt (CAP) en i.d.d. dat CAP verbinden met de aarde in de centraaldoos. Staat in diverse onderwerpen uitgebreid beschreven incl. bedradingsschema's.
 

Supasister

  • #3
@Fiesiekus: is een aardmat ook nodig? Of ligt dat aan de manier waarop je de badkamer gaat maken? douchen op de vloer, douchebak enz?

@M.v.d.Berge: kosten zijn echt minimaal! Heb het net bij de DHZ aangeschaft. Dus kosten/baten zijn optimaal.
 

Fiesiekus

  • #4
Ik dacht dat de NEN1010 voorschrijft dat er een aardmat in de vloer opgenomen wordt. Als je een vloer met Lewisplaten of andere constructiestaal hebt, zou ik die gewoon aarden. Lijkt me effectief.
 

Gerrit

  • #5
Een betonvloer, waarvan de bewapening doorloopt in de naastgelegen ruimtes, moet zijn voorzien van een aardmat. Twijfel je er aan of dat zo is, dan altijd een mat er in.
 

M.v.d. Berge

  • #6
Hoi fiesiekus

heb met de zoekfunctie nog gezocht naar aansluitschema's e.d.
kon ze echter niet vinden :oops:

Kan jij me hier verder mee helpen :?: Ik heb hier namelijk zelf nog geen ervaring mee, en ik kan me wel een voorstelling maken hoe dit zou moeten maar met een voorbeeld zou ik errug geholpen zijn :!:
 

Fiesiekus

  • #8
Aarding badkamer, aftappen aarding onderwerp bevat een schema. De diverse onderdelen (centraal aardepunt, draden en aansluitblokjes, -klemmen) zijn bij de reguliere DHZ-zaak en de elektricien te verkrijgen. Het CAP is een lasdoos met een metalen blokje erin waarin de diverse draden zijn vastgeschroefd. Vanaf dat punt met een geel/groene draad (in 3/8'' pijp of zo) naar de centraaldoos en daar aan de aarde lassen. Is allemaal makkelijker dan het lijkt, suc6 er mee!
 

Gerrit

  • #9
Maar wel ontzettend belangrijk dat het goed gebeurt.

Overigens; de buismaat is 5/8" :wink:
 

M.v.d. Berge

  • #10
Heren,

bedankt voor de info en de hulp!! Hier gaan we mee aan de slag!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu