Platdak 7 cm onder opstaande randen, met goot niet nodig?

Sander02

  • #21
Dank je, Ik had jouw topic ook al gezien, maar dat was niet helemaal dezelfde situatie. De platen die ik nu ontdekt heb, hebben gewoon een dikke mortel laag. Dus vast aan de roofmate. Hoef je geen tegels of grint overheen te leggen ideaal. Ga ze binnenkort bestellen.
 

Sander02

  • #22
Ik sta op het punt de isolatieplaten met mortellaag te bestellen. Handig omdat je dan geen aparte ballastlaag nodig hebt en het gewicht een stuk lager blijft.
Om de dakrand niet te hoeven op te hogen, laat ik de isolatie rondom niet helemaal doorlopen. Op het andere platte dak (die ook van boven geïsoleerd is, door vorige bewoner) is er rondom wel een ruimte van zo'n 25 cm. Dat stuk is dus niet geïsoleerd. Is dat een gangbare ruimte? Of zou iets van 10cm ook voldoende zijn. Als dat dan vol loopt met water, doordat de afvoer z'n water niet snel genoeg kwijt kan, dan kan er op de isolatieplaten nog zo'n 4cm water staan voordat het over de dakrand loopt.
De dakrand sluit aan 2 zijden aan op andere platte daken. De andere 2 kanten zijn in m'n eigen tuin.

Graag jullie advies.
 

Kacheltje

  • #23
Enige bescherming is wel wenselijk, vogels zijn dol op isolatie als nestel materiaal en vreten de platen aan als ze er makkelijk bij kunnen. Met grind of tegels bescherming je de platen tegen aanvreten.

De isolatie is wel Uv bestendig?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #24
Wat hou je over als je met volle platen je dak bedekt. Ik vraag met af of je wel een goot moet maken.
De afvoer in het dak kan het water altijd kwijt behalve als het riool vol met water blijft staan in jouw buurt. Is jouw afvoer ergens open, bijvoorbeeld omdat er een vergaarbak hangt zou ik geen goot maken.
 

Sander02

  • #25
Aangezien de platen nogal prijzig zijn(zo'n 35 euro voor 6cm dik), zou ik met 6 platen van 60x120 precies uitkomen als ik ruimschoots een goot open hou (weet ff niet precies hoeveel). Ik heb ze dan niet kruislings gelegd. Ze hebben alleen aan de lange zijde mes en groef.

De platen zijn weersbestendig, UV zag ik niet vermeld. Maar ik neem aan dat die mortellaag dat wel is. Ik zou de platen rondom van grint kunnen voorzien.
Dat zou ook dat het niet geïsoleerde gedeelte iets ten goede komen.

De afvoer loopt de grond in bij de buren. En ik heb het vermoeden dat die niet op het riool aangesloten zit. Hooguit een grintbak. Maar ik kan het niet goed zien. Een vergaarbak is niet aanwezig. Daarnaast komt er ook een afvoer van een ander dak uit op het dak waar we het nu over hebben. Daarom dacht ik sowieso dat het handig is als er aan de linker lange kant van het dak een goot is die doorloopt de korte kant naar de afvoer rechts achter.

Ik vroeg me ook nog af of je met van die flexibele rubber dakreparatie het dak ook vlakker kan maken. Zoals je op de foto's hebt gezien, zijn de daklatten tussen de balken iets verzakt. Dan liggen de platen dus wat vlakker op het dak.
Ik bedoel dus niet dat het afschot vervalt, maar de hollingen tussen de balken worden opgevuld.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #26
Het dak uitvullen lijkt me niet te doen. Het zal je tegenvallen hoeveel er in zo'n zonk verdwijnt.
Ik zou een vergaarbak onder je afvoer hangen. Hemelwater in de grond opvangen is vragen om moeilijkheden voor wat betreft de capaciteit van je dak.
Die goot kan geen kwaad ik zou dat niet te breed, niet geïsoleerd, maken.
Zoals al opgemerkt is er isolatie bloot afdekken met grint. Zelf zou ik 30/60 nemen.
 

Sander02

  • #27
Dank je. Ja in de goot leg ik dan stenen zodat zijkant isolatieplaten ook beschermt zijn. En dan dus alleen een laagje vloeibare dakbedekking over het geheel. Die vergaarbak zal ik ook aanbrengen. Die kan toch ook iets onder het dakbeschot tussen de horziontale buis geplaatst worden?

Wat bedoelde je met 30/60?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #28
Vraag naar dakgrint 30/60 maar iets anders is ook geen probleem. 30/60 is de diameter, grofweg, van het grind.
Wat wil je met die vloeibare dakbedekking bereiken.
Waar je de vergaarbak wil hangen snap ik niet. Zorg ervoor dat het water ergens over kan lopen zodra het stagneert in de afvoerbuizen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu