Platdak zowel van boven als onder geisoleerd.

Wb100

  • #1
Hallo allemaal,

ik pas geleden mijn platdak van mijn aanbouw (huiskamer 15 m2) opnieuw laten bedekken. De oude bitumen is er afgehaald en daarna is er 5 cm PIR en daarop tweelagen bitumen geplaatst. ik heb de dakbedekker gevraagt waarom er geen damplaag tussen het houtendak en isolatie geplaatst is. de isolatie platen zijn mechanisch bevestig met parkers en ringen aan het dak hierdoor zou de damplaag rond de schroeven gedraaid worden en daardoor kapot gaan. Hierdoor is het effect van damplaag weg-
De aanbouw is ongeveer 10 jaar geleden geplaatst. De isolatie onder het dak zit er dus zo,n 10 jaar onder. Nu lees ik dat isolatie van onderen sterk wordt afgeraden ivm vocht problemen. Ik weet ook niet om wat voor soort isolatie geplaats is onder het platdak. er zit namelijk gipsplaten voor.

gaarne zou ik advies willen inwinnen over de volgende vragen.

1) mag het dak zowel van boven als onder geïsoleerd zijn.
2) mag het warmdak zonder damplaag geïsoleerd worden. zo nee wat te doen.
3) als beide isolatie niet mogen, wat kan ik dan met de isolatie van onder het dak het beste doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
1 Er wordt wel meer van onder en boven de dakvloer geïsoleerd.
Er moet wel dusdanig geïsoleerd worden dat het dauwpunt beslist in de isolatie, die op het dak is aangebracht, ligt.
3 Je zou van je dakconstructie een bouwfysische berekening kunnen laten maken. Zodat je zeker weet dat het dauwpunt nooit in je houten dakvloer komt.
2 Welk warmdak bedoel je. Het 10 jaar oude dak is een kouddak. De isolatie zit onder het dakbeschot.
Het nieuwe dak is een warmdak zonder damprem. Zijn de PIR isolatieplaten gecacheerd met een aluminiumfolie.

Dat een damprem geen zin heeft als er door geschroefd wordt is niet helemaal waar.
De hoeveelheid vocht die deze gaatjes zou gaan is te weinig om een probleem te veroorzaken.
De dakbedekking kan ook een bepaalde hoeveelheid vocht verwerken.
Op lichte houten- en stalendaken worden altijd de schroeven door de isolatie en damprem geschroefd om alle materialen vast te zetten zodat ze niet van het dak waaien.
*wgb*
 

Wb100

  • #3
De PIR isolatieplaten die op het platdak liggen zijn aan beide zijden gecacheerd met een aluminiumfolie. Maar wat is het risico dat de onder de isolatie platen geen damprem ligt.

Is het misschien een idee om de isolatie die onder het platdak zit te inspecteren door een klein inspectie gat in de gipsplaat te maken. Hierdoor kan ik zien hoe de isolatie is aangebracht en of er eventueel vocht problemen zijn.

Waar kan ik een bouwfysische berekening van de dakconstructie kunnen laten maken. Zodat ik zeker weet dat het dauwpunt nooit in het houten dakvloer komt. En wat zijn de kosten hiervan ongeveer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het risico van het ontbreken van een damprem is al heel vaak aan de orde geweest.
De aluminium cachering van de isolatieplaten is een damrem. Als er open naden zijn tussen de isolatie platen gaat het vocht naar de koude zones in je dak en condenseerd daar.
Een gaatje maken is een oplossing. Realiseer je als je een berekening laat maken dat je weet welke materialen in je dak zitten en hoe dik of hoog ze zijn.
Wat het kost daar heb ik geen idee van.
*wgb*
 

Wb100

  • #5
Bedankt voor de info, ik heb gebrobeert om met diverse bedrijven in contact te komen betreffende bouwfysische berekeningen maar tot heden heeft niemand gereageerd. Via het internet krijg je ook maar weinig bedrijven te zien die voor particulieren bouwfysische berekeningen uitvoeren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ook als je in Google Bouwfisisch adviseur intypt dan zie ik heel veel bureau's kunnen die je niet helpen.
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu