Platdak 7 cm onder opstaande randen, met goot niet nodig?

Sander02

  • #1
Op het platte dak van mijn keuken liggen isolatieplaten met daarop van die tegeldragers en tegels. Deze bedekken niet het hele dak. Rondom is er een afvoergoot en in 1 hoek zit daadwerkelijk de afvoer.
De opstaande randen komen zo uit m'n hoofd maar iets boven de isolatie uit.
Zeker niet minstens de 7 cm die je altijd leest. Maar ik heb nooit last van water wat er bij wind zo afgeblazen wordt, want er ligt nooit water op dat dak. Dat loopt allemaal keurig in de goot of tussen de daktegels en dan naar de goot.

Geld die 7 cm soms alleen als het hele dak van platen voorzien is, dus niet rondom nog een niet geïsoleerde goot?

Ik wil namelijk een andere platdak zelf gaan isoleren en dan zit ik al snel vlak onder de opstaande randen. Dit dak is niet zo heel stevig. Plafondbalken zijn niet heel fors. Je ziet ze ook duidelijk door de huidige dakbedekking heen.

Dit dak heeft perfecte afschot, 1 van de weinige daken in de buurt, waar het water zo weg is, ook bij mega hoosbuien.

Wat zouden jullie aanraden om die zelf makkelijk te isoleren. Platen met mes en groef erop lijmen en dan alleen over de bovenkant van de platen dakbedekking aanbrengen. Ook verlijmd. Ook rondom goot vrijhouden. Dan zie je dus de zijkanten van de isolatieplaten dus nog. Deze worden dus erg nat, maar als ik zelfde type als keukendak zou gebruiken geen probleem. Is dit een goede oplossing? Het verschil met keukendak is dus dat hier geen stenen ballast opligt. De isolatieplaten zouden dan van het zelfdragend type moeten zijn, zodat je er indien nodig nog op kan staan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Of de opstand hoog genoeg is hangt af van de grootte van een dak en het aantal afvoeren.
Als het voorheen goed was zou ik me over die 7 cm geen zorgen maken.

Het dak dat u wilt isoleren zou ik maar eens na laten kijken door iemand die er verstand van heeft.
Dat de balken zichtbaar zijn in de dakbedekking duidt erop dat in elk geval de planken of platen die op de balken liggen te licht zijn of aan het rotten zijn.
Als de balken te licht zijn buigt het dak door en zou er in het midden van het dak behoorlijk water blijven staan.
 

Sander02

  • #3
De keuken waar het allemaal goed gaat is de aanbouw die aan het huis zit. Het dak wat ik nu wil doen is, zit in het verlengde. Dus verder van het huis en vangt mogelijk meer wind.

De houtlatten leken aan de onderkant nog in goede staat. Maar ja ze waren al geverfd dus ik kon geen mogelijke oude vochtplekken zien. Er was 1 minder stuk, waar de planken wat doorgezakt waren, daar heb ik een extra balk onder aangebracht.

In deze voorheen niet geïsoleerde, niet verwarmde enkelsteense ruimte, stond een sauna bij de vorige bewoners.(dat is inmiddels 5 jaar geleden). Onlangs is deze ruimte helemaal geïsoleerd en is het plafond ook niet meer zichtbaar omdat er door mij een niet geïsoleerde gips metalstuc frame onderaan gebracht is.

Zou het kunnen zijn dat de latten niet rot zijn, maar gebogen door oude lekkage of door het hoge vochtgehalte van de sauna? Of door door de hitte van de zon?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Waarschijnlijk is de dakvloer van een materiaal gemaakt wat niet watervast is. Voorheen werd spaanplaat voor dakvloeren gebruikt, als dit materiaal vochtig en nat werd gingen ze doorhangen. Ze zakken dan als het ware over de balken heen.
 

Sander02

  • #5
Het is dus niet zo dat dat dak dan voor de zekerheid vervangen moet worden?
Zeker nu er een normale kamer van die ruimte eronder is gemaakt?
Eventueel kan er een nieuwe dakbedekkingslaag overheen voordat de isolatieplaten erop gaan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou eerst even onderzoeken van welk materiaal de dakvloer is gemaakt.
 

Sander02

  • #7
Ik heb nog wel een foto van de balken en latten. Maar ik weet niet of je daar het type hout uit kunt opmaken. Zal de foto vanavond even hier plaatsen.
 

Sander02

  • #8
Hier 2 foto's:



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Hoe groot is de overspanning en wat is de maat van de balken ?
 

Sander02

  • #10
Overspanning balken is 2.30 meter.
Maat van de balk weet ik niet meer. Ik gok aan de hand van de foto's die ik heb zo'n 7 cm dik en 10 hoog.

Had eens even geïnformeerd, maar aanbrengen dak isolatie en nieuwe laagdakbedekking kost zo'n 500 tot 1000 euro. Zal dus wel veel schelen als ik het zelf zou kunnen.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Kijk hier eens bij omgekeerd plat dak.

Let op dat de balken dik genoeg zijn, laat dit even nakijken door een constructeur.
 

Sander02

  • #12
Bedankt Jan, ik kende dat systeem. 1 van mijn aanbouwen heeft dat ook.
Daar is wel rondom een goot vrijgehouden. Is dat meestal het geval?

Zou het een idee om van die blauwe isolatie platen rondom vast te lijmen
en op die platen een stuk dakbedekking lijmen? Dus ipv van een lading steentjes of dakstenen. Dit om het gewicht laag te houden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Lijmen gaat niet lukken. Tenzij je dat stuk waterdicht, dus eigenlijk als een komplete dakbedekking op de isolatie lijmt.
Die XPS isolatie moet ook kunnen drogen en als je er een stuk dakbedekking op legt droogt dat onvoldoende.
 

Sander02

  • #14
Bedoel je dan dat je de isolatie totaal waterdicht afsluit aan alle kanten, zodat er ook geen vocht bij kan komen? Ik dacht namelijk zelf alleen aan de bovenkant te bedekken maar de zijkanten vrij, want ik begreep dat deze isolatie bijna geen water opneemt. Dus als je zijkanten vrijhoud, heb je alsnog ontluchting en kan het vocht weer weg.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Nee zo werkt het niet. Die isolatie moet kunnen drogen. Dit materiaal neemt geen water op. Vocht kan er wel doorheen. Via de naden van de platen kan het water wat eventueel toch onder de isolatie ligt verdampen. Leg je daar iets overheen lukt dat niet meer en blijft het veel te nat en de isolatiewaarde loopt terug.
 

Sander02

  • #16
Dank je wel. Bestaat er naast grint en tegels nog een andere ballast.
Ik wil een lichte vorm van ballast zodat ik zeker weet dat het geen probleem oplevert voor m'n dak. Zijn er bijv ook platen die geen ballast vereisen omdat je ze kan vastlijmen en een speciale toplaag hebben die beter weerbestendig is?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Bij mijn weten niet. Een dakbedekking moet sinds 1992 altijd blijven liggen hoe hard het ook waait.
Dus zijn er systemen, producten, getest gecertificeerd en nog een hele hoop heisa. Een ding is nu zeker je dakbedekking vliegt er niet meer vanaf.
Je kan zelf iets verzinnen maar heb je de verzekering een keer nodig dan maar hopen dat ze niet ontdekken hoe je dak is gemaakt en waarom er rommel van jouw dak in de tuin van de buren ligt. :lol:

Het is wel zo mensen kunnen van alles verzinnen, daar zijn we heel goed in.
 

Sander02

  • #18
Ik ga het maar zelf doen. Eerst met een vloeibare reparatie coating de voor het oog slechte plekken van een laagje voorzien. Dan van die roofmate platen over het hele dak, op een goot rondom na. Dan dus maar de standaard steentjes van de bouwmarkt erover heen. Dan hopen dat de boel niet wegwaait.
Misschien dat er ook wel donkere stenen bestaan, dan valt het vuil worden ook niet op :)
Zal laten weten als het gelukt is.
 

Sander02

  • #19
Ik vond net een ideale isolatiepklaat.

"isolatieplaat voor het platte dak, aan één zijde voorzien van een laag gemodificeerd en vezelgewapende mortel van min 10 mm dikte.

Het totale gewicht van de plaat bedraagt niet meer dan 25 kg/m². ROOFMATE LG-X is dan ook een ideale oplossing voor dakconstructies die niet berekend zijn op een zware of additionele ballas"
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu