Plafond tussen balken mooi dichtmaken

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #21
Marjet schreef:
Met foto; dwz ik geef een link, want uploaden kan blijkbaar niet..
Dat is logisch want de vermelde fotolink /Volumes/WORK/huis/plafond/plafond.jpg was incompleet, er staat geen http adres bij.

En in vermelde link ontbrak de toevoeging .jpg, vandaar dat die niet als afbeelding werkt...

Maar niet getreurd: ik heb de foto even op de Klusidee server gezet! :wink:
 

H@ns

  • #22
Brandveiligheid? Hoezo?

Maar realizeer je wel dat je zo een heel gehorig huis gaat maken!
Waarom wil je persé die balken in het zicht eigenlijk?
 

Marjet

  • #23
Ik vind die balken zo mooi!!!!
Er woont niemand boven me, maar ik wil het toch nog wel zo redelijk mogelijk isoleren. Is het veel minder gehorig als ik het onder de balken dicht maak? Waar zit dit dan in; in de hoeveelheid ruimte erboven? Of gooi je het dan helemaal dicht met isolatie? En isoleert gips beter dan mdf?

Met brandveiligheid bedoel ik of mdf veel brandgevoeliger is, of dat dit niet uitmaakt omdat tussen de balken isoleren sowiezo een brandgevoelige oplossing is..
 

Fiesiekus

  • #24
Eis voor de bouw is een brandwerendheid van 1/2 uur dacht ik. Met alleen gipsplaten (vallen naar beneden bij brand tgv schroefverbinding) en zeker met MDF red je dat niet. Gipsvezelplaat weer wel. Wat wel mag is gipsplaten op de zoldervloer aanbrengen.

Verder kan misschien de brandweer (in A-dam zitten genoeg posten) iets meer daarover uitleggen? Of zoek op web-site van brandweer; zie bijv. de tabellen op deze site waarin staat: Verdiepingsvloeren binnen een woning waarop men moet kunnen lopen terwijl er onder een brand woedt, moeten een brand minstens 20 minuten kunnen weren. Een houten vloer zonder plafondmateriaal weert hooguit 8 tot 12 minuten de brand, omdat er snel kieren tussen de delen ontstaan. Houd u hiermee rekening bij het vernieuwen van plafonds
 

H@ns

  • #25
Er is contactgeluid via de balken, als hier weer een plafond met isolatie onder zit dan wordt dit geluid voor een groot deel gesmoord.
Nu kan het dus vrij de benedenruimte in..

Maar da's dan de consessie die je doet. Je kunt natuurlijk altijd nog de bovenverdieping middels de vloer isoleren voor contactgeluid.

Hout werkt brandvertragend, klinkt vreemd maar is wel waar. Gips zou natuurlijk helemaal ideaal zijn qua brandwerendheid.
Als je wilt kun je rode MDF nemen, die is namelijk brandwerend maar niet bij de reguliere DHZ zaken te koop!
Denk er aan dat je met MDF wel stuik naden krijgt, tenzij de lengte overeenkoomt met de leverbare plaatlengte.
MDF zou wel de problemen met de naden aan de balkzijde oplossen. Strak inwerken en rondom strak afkitten.

Isolatie is veelal brandwerend, steenwol in elk geval!
 

Pepjo

  • #26
Ik denk dat je moeilijk de hedendaagse eisen mbt brandveiligheid kunt projecteren op een woning uit begin 1900.
Ik heb zelf in zo'n woning(kje) in Amsterdam Oud-west gewoond, en die zijn er echt niet neergezet met brandveiligheid in gedachten, maar om zo veel mogelijk geld te verdienen aan de toen heersende woningnood.

Als die complexen gerenoveerd worden, laten ze alleen de voor en achtergevel staan en wordt de rest vervangen. Je kunt dus wel wat brandveiligheid proberen toe te passen, maar volgens de eisen wordt het nooit. Zeker niet als je de balken in het zicht laat en niet brandwerend afwerkt.

Het belangrijkst is om een goede vluchtweg te hebben.
 

Marjet

  • #27
De bovenverdieping/vloer kan ik maar deels isoleren, een gedeelte is mijn slaapkamer die bijd e woning getrokken is, en de rest is algemene zolder met van die rommelhokken, die bereikbaar zijn via het algemene trappenhuis.

Ik koop het meeste bij de bouwmaat; opzich wel professioneel, maar ik zie die rode mdf niet gelijk in de catalogus staan. Heeft het nog een andere naam?

De hele lengte (4800) kan ik niet met een plaat overbruggen, dus ik wil de kopse kanten zo vrezen, dat twee platen een v-groef vormen en die dan dicht plamuren. (heet dan een velling??)
 

Fiesiekus

  • #28
Dat heet inderdaad een velling (met de -v van frezen). Gewone plamuur gaat scheuren; ik zou een 2-componenten-houtvuller of of polyesterplamuur nemen.
 

Roman

  • #29
Gipsplaten van 12 mm hebben een brandvertraging van 60min als ik het mij goed herinner. Zeker als je er iso wol tussen doet (dat spul brandt niet en werkt als een vuurbarrière).

Om "contact" geluid te voorkomen en voor betere iso dus, kun je het volgende doen:

Indien je geen extra plafond wil:
- Plaats 2 x 12mm lagen gips tussen de balken met daartussen een laag iso wol (niet aandrukken! moet los liggen. een luchtlaagje zou perfect zijn) mbv balkjes aan de draagbalken ophangen, dus niet schroeven.
- Kit/plak alle naden (ook de balkjes!).

Indien je extra plafond toch gaat doen (betere geluidsiso):
- Gips platen hangen zoals boven maar zonder iso/lucht. rechtstreeks aan het huidige plafond.
- Nieuw vrijhangend plafond onder de balken aanbrengen met behulp van ontkoppeling (rubber dragers, resilient channels, of wat ook) .
- Iso wol op dat plafond leggen (ook hier niet aandrukken).

De luchtlaag (incl wol) zorgt voor goed iso. De wol "dempt" overtollig trillingen.

Verder is isolatie afhankelijk van de het hele pand natuurlijk.
Ik zou ook de balken zichtbaar willen houden, wel zo mooi en betere voor de akoestiek :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu