Overdruk waterleiding via inlaatcombinatie naar buiten

Michiel_H

  • #1
Ik heb de volgende situatie. Een geheel verbouwd appartement, met compleet nieuw aangelegde waterleiding. De toevoer van koud water van begane grond naar boven gebeurt via een 25 mm Unipipe. Deze takt ergens af naar de badkamer, waarna deze doorloopt naar de cv-ketel en vervolgens naar de keuken. Vanaf de cv-ketel loopt er een warm water leiding naar de keuken en de badkamer. In de keuken is het warm water via een inlaatcombinatie aangesloten op een hotfill-boiler. De aftakkingen van het koud water en de warmwater leidingen zijn 15 mm koper.

Nu heb ik nadat we er sinds kort zijn gaan wonen het volgende probleem. Bij het snel sluiten van een kraan (koud en warm water) komt er een korte overdruk te staan op het leidingwerk (waterslag). Hierbij gaan de leidingen niet aan het klapperen (ik heb dus goed gebeugeld), maar de overdruk wordt er uitgespuugd via de inlaatcombinatie van de hotfill-boiler (dus niet druppelsgewijs). Dit gaat zo hard dat het hele keukenkastje nat wordt aan de binnenzijde. Als het deurtje open staat dan komt het zelfs bijna een meter het kastje uit. Dit gebeurt zelfs wanneer het inbouwreservoir in de badkamer is gevuld. De waterslag gaat dan dus via de 25 mm Unipipe (ongeveer 9 m), via de boiler van de cv-ketel en via de 15 mm koper (ongeveer 12 m) naar de inlaatcombinatie.

Uiteraard bestaat het probleem ook wanneer er in de badkamer warm water wordt dicht gezet, dan hoeft de waterslag alleen via de warm water leidingen.

Ter oplossing heb ik al een waterslagdemper geplaatst. Maar uiteraard kon ik deze niet bij alle kranen plaatsen (alles zit gesoldeerd en geperst in de muur en boven plafond). Daarom heb ik deze bij de inlaatcombinatie geplaatst, waar ik wel bij kon. Maar dit heeft het probleem helemaal niet verholpen, eerder nog verergerd.

Bij de aanleg heb ik al bewust niet al te kleine leidingen gebruikt (15 mm koper ipv 12 mm en 25 mm Unipipe ipv 16 mm).

Heeft iemand een idee hoe ik hiervan af kan komen?
 

Fiesiekus

  • #2
Heeft de CV-boiler geen inlaatcombinatie?
 

Michiel_H

  • #3
Ja, die heeft er ook een. Daar komt ook wat water uit, maar daar is het natuurlijk minder problematisch aangezien de ketel een ingebouwde inlaatcombinatie heeft. Aan de ketel zit dus alleen een afvoer, verticaal naar onder. Hier lekt dus bijna niks naast de afvoer.
 

Fiesiekus

  • #4
Je hebt in het ww-circuit dus 2 inlaatcombinaties? Misschien (weet 't niet zeker) kan je met 1 volstaan; als er geen afsluiter tussen hot-fill en CV-boiler zit, kan de i.c. van de CV-boiler voor beide werken?
 

Michiel_H

  • #5
Voor zover ik weet zit de inlaatcombinatie van de cv-ketel/boiler in het kw-circuit. Maar in wezen is het kw- en het ww-circuit hetzelfde. Via de ketel is dit aan elkaar verbonden. Bij het sluiten van een koud water kraan (reservoir toilet) reageert zelfs een inlaatcombinatie in het ww-circuit. Hier zit maar liefst zo'n 25 m leiding (+ ketel) tussen..
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Is de druk op jullie waterleidingnet zo hoog?
 

Fiesiekus

  • #7
Misschien zou de overstort te "laag" staan afgesteld?
 

Xr8

  • #8
Dat er twee inlaatcombinaties in zitten is volgens de regels, per toestel hoort deze er gewoon in te zitten. Die van de ketel zal niet werken voor de boiler, omdat er tussen de boiler en ketel een keerklep zit.

Warmwater en koudwater is ook niet hetzelfde omdat het warmwater dmv de inlaatcombinatie en dus de keerklep van elkaar gescheiden wordt.
Bij dichtstaande kranen kan het koud en warm niet bijelkaar komen als de installatie naar behoren werkt.

Heb je de inlaatcombinatie al vervangen? Als hier vuil tussen komt, of bij oudere modellen verkalking optreedt dan kunnen ze inderdaad blijven lozen. Dat de inlaatcombinatie reageert op het toilet is op zijn minst merkwaardig te noemen. Zou zo niet weten wat dit kan zijn. Misschien iemand anders met een ingeving?

Succes en sterkte
 

Michiel_H

  • #9
Nee, ik heb de inlaatcombinatie nog niet vervangen. Hij is ook pas 3 maanden oud, dus verkalking of iets dergelijks lijkt me niet aan de orde. Wat me net wel opviel is dat de inlaatcombinatie van de hotfill-boiler een 6 bar model is. En voor zover ik weet is een inlaatcombinatie normaal 8 bar. In de handleiding van Inventum staat ook duidelijk dat er een 6 bar versie bij zit. Zou het kwaad kunnen om deze te vervangen door 8 bar?

Overigens is de druk op het niet zo hoog. Zeker niet aangezien de toevoerleiding voor het eerste toestel vanaf de watermeter zo'n 25 a 30 m te overbruggen heeft. Voldoende voor nog redelijk wat drukverlies. Met een hoge basisdruk heeft het dus niks te maken.
 

Fiesiekus

  • #10
Michiel_H schreef:
Ter oplossing heb ik al een waterslagdemper geplaatst. ............Daarom heb ik deze bij de inlaatcombinatie geplaatst, waar ik wel bij kon. Maar dit heeft het probleem helemaal niet verholpen, eerder nog verergerd.
Zit ie aan de warme of aan de koude kant van de inlaatcombinatie?
 

Michiel_H

  • #11
Het is een hotfill-boiler, dus altijd de warme kant. Maar hij zit tussen de inlaatcombinatie en de boiler.
Ik heb vandaag inderdaad gelezen dat een waterslagdemper in een warm water leiding sowieso niet verstandig is, dus deze gaat er ook tussenuit. Mede omdat het toch niet werkte (eerder verergerde zelfs).
 

Fiesiekus

  • #12
Kan je 'm in de koud-water-leiding net voor (onder) de keukenkraan plaatsen?

Of bij het aftakpunt. Waterslag is nl. ook een resonerend verschijnsel. Bij de watermeter zit ook een terugslagklep; het plaatsen van een demper t.p.v. de hoofdwaterleidng (na de meter) kan ook wel eens helpen.
 

Michiel_H

  • #13
Aangezien het een hotfill-boiler is zal de inlaatcombinatie in ieder geval in de warmwater leiding moeten. De waterslagdemper wil ik inderdaad wel verplaatsen naar de koudwaterleiding aangezien deze toch niet in de warmwaterleiding had mogen zitten.
Een demper bij de meter lijkt mij niet bij te dragen aan de oplossing aangezien de meter maar liefst 25 a 30 meter vanaf de eerste aansluiting zit (en zo'n 45 meter vanaf het probleempunt).
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #14
De drukstoot gaat door het hele leidingnet dus kan eventueel ook op een andere plaats opgevangen worden.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #15

Michiel_H

  • #16
Nee, de druk is absoluut niet extreem hoog. Voor het bereiken van het eerste toestel heeft het water vanaf de meter eerst nog een tocht van 7 meter omhoog moeten maken. Hier treedt dus ook nog wat drukverlies op.

Maar zou ik de 6 bar inlaatcombinatie kunnen vervangen voor een 8 bar inlaatcombinatie?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #17
Dat ligt eraan of de boiler die druk mag hebben, misschien staat er wat op het typeplaatje.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
De inlaatcombinatie kan ook gewoon defect zijn, neem contact op met de leverancier.
 

Fiesiekus

  • #19
Dat laatste zou wel de oorzaak zijn. Als het water er echt 'n meter uit spuit, komt er wel erg veel door het ventiel. Lekt 't ook onder normale omstandigheden?
 

Michiel_H

  • #20
Er spuit op zich niet veel uit, maar wel krachtig en dan komt dus vrij ver. Onder normale omstandigheden lekt het natuurlijk ook, maar wel zoals het hoort, druppelsgewijs op de juiste momenten.
Ik heb geinformeerd bij de fabrikant en er kan probleemloos een 8 bar inlaatcombinatie worden geplaatst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu