Oude deur, nieuwe deurpost: te breed en te dun

Jazzper

  • #1
In ons jaren 30 huis hebben we de zolder in twee delen opgedeeld. Ik had bedacht dat ik het liefst net als in de rest van het huis een 4-vaks paneeldeur wilde. Maar ik heb dat niet goed doorgenomen met de klussers want voor ik het wist zat er een moderne deurpost in de nieuw opgetrokken muur (zij gingen uit dat er een moderne deur in kwam).

Afijn, ik heb 2e hands een jaren 30 paneeldeur gescoord die qua maten in de buurt komt. Nu nog erin klussen. De vragen:

1. de deur is te hoog: afzagen, eitje lijkt me (met hulplatje)

2. de deur is te breed. Post is 73cm breed, deur 77cm breed; is 2 cm en beetje per kant eraf. Het is een stompe, massieve deur. De deur is door de panelen helaas symmetrisch dus het moet aan twee kanten. Dat betekent ook dat er aan de de kant van het sluitwerk er een strook af moet. Komt dit nog goed, want het gat verplaatst. Heb je geen 'smaller' sluitwerk zodat het nog past? Het gat zou je denk ik nog wel kunnen verplaatsen en dan de oude gaten dicht plamuren?

3. De deur is te dun. Het is een klassieke 3,5cm dikke deur terwijl de post 4 of zelfs 4,5cm is (wat is standaard tegenwoordig?). Als ik doe of ik gek ben dan gaat de deur klapperen denk ik? of hoe werkt dat. Kan ik geen strip in de deurpost monteren (daar waar hij tegenaan valt). De post is nog onafgewerkt en de deur moet nog helemaal kaal dus extra schilderwerk etc maakt niet uit.

4. Het bovenste paneel was een ruitje en daar wil ik nu een dichte plaat in. Gewoon triplex plaatje ofzo? Het ruitje ontbrak al dus dat scheelt weer. Hoe zat dat ruitje eigenlijk vast? ik kan niet goed zien of die schuin oplopende randen aan weerskanten van het (voormalig) ruitje hout of stopverf is.

5. Hangwerk ontbreekt (3.5cm kopen denk ik?)), sluitwerk is matig maar ga ik denk ik restaureren. Wel klassiek metalen klink. Ik heb met succes een keer een stalen klink met meerdere lagen Motip zwart spuitbus bespoten en dat kwam er zeer strak uit en is het nog steeds. Of koop nieuw sluitwerk (met het oog op punt 2).

Waarom koop je een deur als er zoveel werk aan is? Nou hij was ongeveer de juiste maat, om de hoek op te halen en voor nop. :)
En ik heb er lol in materiaal te recyclen.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Jammer dat het nieuwe kozijn verkeerd van maat is.
Eventueel bekijken of je geen deur van 73 kunt kopen ergens en die van 77 verkopen. En anders de zaak aanpassen.
Zonder de deur gezien te hebben;
1) deur kun je beperkt in hoogte inkorten(hangt er vanaf wat je er af wenst te zagen en de hoogte v.d. onderdorpel ivm verbinding)
2) Krukgat zul moeten dicht stoppen of lijmen. Slotkast gat verdiepen (let wel of de breedte van de stijl voldoende breed is om het slot te verplaatsen!!!)
Indien stijl voldoende breed, slotkastgat verdiepen en slot opnieuw plaatsen.
Je zult geen slot vinden dat nl smaller is en waarvan de slotgaten op de zelfde plaats zitten
3)Je kunt de deur van 35mm gewoon in het kozijn afhangen het enegie verschil met een 40mm deur is dat de deur 5mm dieper terug zit.
(latjes op op te vullen zijn niet nodig)
4)Glas is met schuine glaslatjes vastgezet. Een zijde heeft glaslatjes en de andere zijde lijkt het of er glaslatjes zitten, maar daar deze zijn in model gefraisd eertijds.
5)Je kunt deze deur afhangen aan normale scharnieren (bekijk even of de deur 180 gr open kan anders scharnieren halen met langer blad)
Je kunt het oude gat van de slotkast ook met een blok dichtlijmen en er dan nadien een nieuw gat in maken voor een nieuw slot (indien het oude gat voor de kast te groot zou zijn.)
 

Jazzper

  • #3
Dank je voor het meedenken, Waldy!

1. gaat maar om 1 cm dus kan wel
2. ik ben bang dat de stijl (cm of 12?) niet diep genoeg is. Kun je dan verder gaan in het hout van de ligger of hoe dat heet? Of is dat vragen om een slappe deur
3. klinkt goed, doen we dat maar gewoon! wel 75x75 sharnieren? Die zijn nooit veranderd toch in 100 jaar?
4. check
5. deur hoeft max ik denk 110 graden open (de muur maakt een stompe knik daar)

ik laat weten hoe het wordt!

ik had gisteren bedacht dat ik me de moeite kon besparen en maar een nieuwe of betere 2e hands paneeldeur te kopen, maar nieuw zijn ze van dramatische kwaliteit (MDF namaak jaren 30 of bordkarton) of je betaald de hoofdprijs. En het is leuk om materiaal opnieuw te gebruiken.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
2) ik vermoed dat er een Lips of Nemef binnendeurslot in zit en deze hebben een slotkast gat diepte nodig van 85mm (slot zelf is 80mm diep)
120-20=100mm, dus het zou geen probleem moeten zijn.
meet vooraf even het bestaande slot op en als dit dieper is maar binnen die 100mm blijft kan het.
3) 75x75mm scharnieren zouden moeten kunnen, mede gelet op punt 5

succes
 

Jazzper

  • #5
Damn even de boel eruit gehaald en nagemeten

het betreft inderdaad een Nemef maar wel een schattige: 7,5cm diep slechts. Maar.. waar ik 12cm lijst zei bleek dit 8,5 cm slechts te zijn. So far so good, want 1 cm speling, ware het niet dat er 2cm per kant af moet. Ik ga denk ik voor 1 en 3 cm dan alleen is de deur dan niet meer symmetrisch.

Heb al wel heel bevredigend de deurklinken en het hele mechaniek helemaal van verroest in blinkende staat teruggebracht. De klink is van smeedijzer volgens mij (van dat zware bijna zwarte ijzer). Met een roterende staalborstel gaat dat vrij soepel. Mechaniek opengemaakt en alles schoon: de veren, de dagschoot, etc. Alleen ik weet niet hoe ik de schilden subtiel schoon krijg zonder te krassen. Stukje met een stanley-mes ging goed maar gaf krassen uiteraard. Er zit verf op.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #6
Er zijn sloten, oud model, en enkel met krukgat (dus geen sleutel) en deze zijn smaller.
Ik zal morgen even kijken en je de maat doorgeven en type
Gezien de smalle stijlen zal het in mijn ogen opvallen als je 1 en 3 cm gaat inkorten
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu