Oude ingemetselde stalen deurkozijn verwijderen of ombouwen

Pauline14456

  • #1
In mijn appartement uit 1960 zit een smalle badkamer aan de slaapkamer, waarbij de deur de badkamer in draait.
Aangezien de slaapkamer groot genoeg is, wil ik de deur de slaapkamer in laten draaien. (Kan op dit moment zelfs de grootte van de slaapkamer nog kiezen door het verwijderen van een oude inbouwkastenmuur en ik de nieuwe muur nog niet geplaatst heb)

Het kozijn is een oude stalen kozijn die vast gemetseld zit aan/in de muur. De badkamer ligt hoger dan de slaapkamer. Aan de slaapkamer kant zit spachtelputz en aan de badkamer kant zit een dikke laag met tegels tegen de muur aan.

In dit kozijn is de draairichting veranderen geen optie. Dus ik denk dat ik of het kozijn moet vervangen of een soort opbouw/uitbouw moet maken om het bestaande kozijn heen aan de kant van de slaapkamer en daar een nieuw kozijn in moet plaatsen.

Bij het verwijderen van het kozijn acht ik de kans groot dat naast dat de spachtelputz en een aantal tegels kapot zullen gaan, ik ook meer kapot maak dan gewenst is. Onder andere stukken van de draagmuur. Maar een mini uitbouw zit ik met gekke constructies te kijken. Balken bevestigen tegen de muur om het bestaande kozijn en daar een nieuw kozijn in plaatsen lijkt me wel een optie, maar netjes...vraag het me af.

Ik hoor graag of jullie ideeën hebben hoe ik dit het beste aan kan pakken.

20240131_145228.jpg 20240131_145419.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kozijn eruit.

Eerst inslijpen in de voeg tussen tegels en kozijn.
Dan het kozijn er in delen uitslijpen.
Extreem gezegd: stukjes van 1 cm en zeker geen schade, maar dan ben je wel heel lang bezig. Je merkt wel hoe groot de stukken kunnen zijn.

ps. misschien nog beter om niet de voeg, maar het kozijn langs de voeg door te slijpen. Iets van een halve cm naast de voeg.
 

Pauline14456

  • #3
Dankjewel voor het meedenken!

Ik ben alleen wel bang dat ze echt mee vast gemetseld/opgevuld zijn. Ik acht de kans dus best groot dat ik stukken van de muur ga afbreken door dit te doen en mij dus moet voorbereiden op een langer durende klus dan "even" de kozijnen vervangen. Dus muur opnieuw afwerken met zandcement en/of stucen en mogelijk ook een rij opnieuw tegelen.

Is dit een reële gedachte gang? Of maak ik mij "zorgen" om niks?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb er nog nooit een voorzichtig verwijdert, altijd als onderdeel van grotere verbouwingen, dus dan mochten ze er redelijk lomp uit.
Maar dan noch was er meestal weinig schade.

Wat bij jou lastig kan worden is de onderkant, ideaal haal je eerst de drempel(s) eruit, maar dan nog kan het dat ie in de dekvloer zit.
Daar kan je ook lastig met een slijptol bij. (lastig te zien op de foto, maar ik denk een lastige hoek te zien)
 

Pauline14456

  • #5
Dat klinkt in ieder geval goed!
Die dorpels hoeven niet perse heel te blijven dus dat scheelt, maar heel soepel zal het niet gaan inderdaad.

Ik woon er in verband met het verbouwen nog niet, maar heb in mijn foto collectie nog (hopelijk) wat duidelijkere foto's gevonden. Een foto is de rij tegels waarbij je nu goed ziet dat ze echt voorbij het kozijn pas beginnen. Een foto van de dorpel waar ik in de weg sta en een foto van de dorpel aan de andere kant van de badkamer richting de keuken. In principe dezelfde constructie, alleen gaat hier de deur wel de goede kant op.

Ik zit er nu aan te denken om zoals je aangeeft de dorpels te verwijderen en dan de kozijnen slijpen ipv de voeg langs de tegels (vrijwel geen voeg om in te slijpen) en dan in stukken eruit te slijpen. Indien nodig de muurtjes afwerken met stuc of cement en dan een nieuw kozijn de andere kant op erin bouwen.

Uitbouwtje eromheen bouwen klinkt makkelijker/minder ingrijpend, maar gaat voor mijn gevoel uiteindelijk geen mooie oplossing zijn.

Screenshot_20240415_220705_Gallery.jpg Screenshot_20240415_220519_Gallery.jpg Screenshot_20240415_220619_Gallery.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een uitbouw, hoe bedoel je dat eigenlijk?
Ik zie dan een 2e kozijn voor me, met een ombouw dat voor het huidige komt te staan.
Dat lijkt me raar worden.

Zou wel kunnen met een boekenkast eromheen.
 

Pauline14456

  • #7
Ja precies, bijvoorbeeld 2 balken er langs en daar het nieuwe kozijn in zetten. Dus echt voor het bestaande kozijn. En dan tot boven dicht maken met een plaat. Maar denk zelf ook dat het er op zijn minst bijzonder uit gaat zien. Je zit dan toch nog met de oude scharnieren en de deurzit. Het scheelt alleen slopen.

Vind de kastombouw nog wel een leuk bedacht mocht het met de dorpels echt een hele vervelende klus worden...
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Dit soort aanpassingen vallen altijd ingrijpender uit dan je vooraf inschat. De kans dat er meer kapot gaat dan je lief is, is groot en dan heb je al snel bijkomend werk.

De badkamer lijkt inderdaad niet zo groot, maar je kunt je afvragen of je wel bruikbare ruimte wint door de deur de andere kant op te laten draaien. De deur draait nu voor de wastafel langs en daar kun je toch niets anders neerzetten. In de slaapkamer is de kans dat je last hebt van de deur veel groter.

Ik zou er niet aan beginnen. tenminste niet als je de tegels in de badkamer en de spachtelputz heel wil laten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu