Optrekkend vocht - stucwerk laat los

Frankem

  • #1
De vorige eigenaar heeft de houten vloer in mijn woning er uit gehaald en vervangen door een betonnen vloer. De kelder onder de woning is volgestort met zand.
Nu merk ik dat, op de plaats waar de woningscheidende wand (baksteen) samenkomt met de vloer, het stucwerk hol klinkt en makkelijk loslaat. Als ik het stucwerk verwijder komt er een muffe lucht vrij. Een vochtprobleem dus. :(

De plaatsen waar het stucwerk nu heeft losgelaten voelen op zich niet meer vochtig aan.

Hoe kan ik nu na gaan of dit een vochtprobleem was van de oude situatie (dus houten vloer) of dat dit een probleem is dat later is gekomen (door aanleg van de betonnen vloer) Ik wil namelijk op nieuw gaan stucen en voorkomen dat het binnen de kortste keren weer naar beneden komt.
 

Pepjo

  • #2
Ik heb hetzelfde probleem gehad in mijn vorige woning, tot en met de volgestorte kelder aan toe. Alleen kwamen er bij ons ook nog zouten uit de muur zetten. We hebben er een expert bij gehaald en die adviseerde om een laag in de muur aan te brengen die het optrekkende vocht onderbreekt.

Dit kan op een chemische manier, door het boren van gaten, hierin ampullen met substantie stoppen en die stukslaan, of door de muur half in te slijpen, zink erin te metselen en dan de andere helft in te slijpen en zink erin te metselen.

Daarna zijn we verhuisd :mrgreen:

Dus ik weet niet wat de beste manier is.
Maar het lijkt me 99% zeker dat het door de huidige situatie komt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Optrekkend vocht is niet altijd de oorzaak, ook neerslaand vocht uit de ruimte kan de oorzaak zijn.
Voelen is niet de juiste manier om vast te kunnen stellen of een muur (nog) vochtig is, hiervoor is een vochtmeter noodzakelijk.
Hoe is de ventilatie van de ruimte geregeld ??

Zink is niet een geweldige oplossing voor het maken van een brug tussen de vloer en muur, door de invloed van de cement en het vocht is het zink met een paar jaar kapot.
 

Frankem

  • #4
Het is een woning uit 1926 met schuiframen, dus ventilatie geschiedt "natuurlijk" :)
Maar manifesteert neerslaand vocht zich meestal op de ontmoeting vloer/wand?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Vocht slaat altijd neer op de koudste plekken, dat zijn vrijwel altijd hoeken, vloeren en aansluitingen daarop en op plaatsen waar geen ventilatie is zoals achter bankstellen en kasten die dicht tegen koude muren staan.
 

Frankem

  • #6
Er heeft idd een bank gestaan daar...:S
Ik zal het een tijdje laten ventileren en dan eens kijken hoe het stucwerk zich gedraagt. :)
Bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Als het stucwerk eenmaal los zit dan moet het er af, opnieuw stucen met een mortel betaand uit 4 deel zand, 1 deel kalk en 1 deel cement, dit is ook minder gevoelig voor vocht.

Misschien heeft Flepke nog een aanvulling/verbetering ?
Hij is de echte specialist daarin.
 

Flepke

  • #8
Klopt van die cement- zand oplossing, enige probleem is dan dat de afwerking (behang of tex?) weer niet tegen vocht kan en het misschien loslaat of er spot opkomt.

Als er nog steeds vocht is (controleren met een vochtmeter) zou ik voor de oplossingen van Pepjo gaan (i.p.v. zink kun je ook van die zwarte kunststof kozijnenfolie nemen). Ik zou het dan wel door een pro op laten lossen. Geen dhz klus. :?
 

Pepjo

  • #9
Misschien heb ik het verkeerd onthouden en was er lood geadviseerd i.p.v. zink.
Het moet natuurlijk wel een duurzame oplossing zijn.
 

Flepke

  • #10
Klopt, moet duurzaam zijn, maar ik heb ooit gezien dat ze van die zwarte folie inslepen.
Zink of lood, nog niet gezien, maar dat wil niet zeggen dat men dit niet gebruikt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu