Optrekkend vocht - injecteren buitenmuur - onder het maaiveld boren

PBRD

  • #1
Hallo iedereen!

Ik heb al even gezocht op het forum, maar kon een soortgelijke vraag niet vinden.

2 jaar terug hebben mijn vrouw en ik een huisje gekocht uit 1924 (steensmuren). Nu hebben we vastgesteld dat we last hebben van optrekkend vocht: stuc werk dat los komt tot +/- 1 meter hoog, schimmel op de plint, houtrot op onderdorpel raamkozijn, etc.

Ongeveer een jaar geleden hebben we een betonnen constructievloer laten plaatsen ivm eerdere verzakkingen en helaas heeft het bedrijf dat dit gedaan heeft het vochtprobleem niet gezien of doorgegeven. Dat was naar mijn mening de perfecte tijd om het aan te pakken, maar helaas.

Er zijn twee bedrijven langsgeweest om een offerte op te stellen (1 bedrijf dat injecteert en 1 bedrijf dat ventilatie openingen in de gevel aanbrengt om met luchtcirculatie het vocht uit de gevel te trekken). Zoals altijd schrok ik van de prijs en daarnaast ben ik zelf handig genoeg om te kunnen injecteren.

Nu is mijn vraag: ivm houten betimmering aan de binnenzijde van de muur (vensterbank & afwerking) wil ik de buitenmuren graag van buitenaf injecteren. Is het mogelijk om de bestrating (tegels) rondom de muur te verwijderen om zo iets onder het maaiveld te boren? De te boren gaten zouden in diameter iets groter zijn dan de dikte van de voeg, dus lijkt het me zonde om elke 10cm beschadiging aan te brengen aan de bakstenen die zichtbaar zijn.

De gevel wordt binnenkort aangepakt (oude reparaties herstellen die in het verleden weer opengegaan zijn) en zal dan ook geimpregneerd worden.

Alvast bedankt voor de input!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Optrekkend vocht bestaat niet. De vochtschade zal een andere oorzaak hebben.

Heeft je woning een spouwmuur? Hoe is deze woning gefundeerd?
 

PBRD

  • #3
Geen spouwmuur, gefundeerd op staal.
 

Bernhard

  • #4
De stenen onder het maaiveld kunnen door grond- of regenwater te veel worden afgekoeld.
Hiermee komt de temperatuur van de bovenliggende laag stenen onder het dauwpunt van de lucht in de kamer.
Op deze laag zal dan het vocht uit de lucht condenseren.
Dit proces stopt bij de laag stenen met een redelijke temperatuur.
De oorzaak is meestal een lekkende regenafvoer, riolering of onvoldoende afvoer van het regenwater op het maaiveld.
 

PBRD

  • #5
Ook de binnenmuren die op de fundering rusten hebben hetzelfde probleem. Is dit dan logisch? Toen de constructievloer werd gegoten, was er niks geks te zien qua lekkage van de riolering oid. Die zit nu in het beton gegoten. Het probleem bestaat echter al langer, want de stuc laag in de hal kwam al los toen we het huis kochten (mei 2020).
 

PBRD

  • #6
Mocht het condensvorming zijn van stenem onder het maaiveld, dan zou injecteren dit ook op moeten lossen, toch?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Nee. Want ondanks het injecteren zal de koudebrug blijven bestaan.

De warme binnenlucht bevat relatief veel waterdamp. De lucht zal bij contact met de koude muren afkoelen tot onder het dauwpunt, en dus worden de muren nat.

Is de nieuwe betonvloer wel goed geïsoleerd?
 

PBRD

  • #8
De betonvloer is geisoleerd met eps 100 platen. De luchtvochtigheid is op de beganegrond altijd rond de 50% (ik weet niet of deze informatie nuttig is). Wat is dan nu de beste stap of met wie/wat voor bedrijf kan ik het beste contact opnemen om dit probleem te verhelpen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
PBRD schreef:
De luchtvochtigheid is op de beganegrond altijd rond de 50% (ik weet niet of deze informatie nuttig is)
Heel nuttig maar er voor het mooie hoort er ook een temperatuur bij.
Dauwpunt kan je hier berekenen. Uit die berekening komt een getal, oppervlakken met een lagere temperatuur zal vocht condenseren.

Condensvorming los je alleen op door de temperatuur in samenwerking met de relatieveluchtvochtigheid in de juiste waarde kan krijgen.
Injecteren is een middel om de capillaire eigenschappen van stenen, zelf denk ik meer dat het de voegen zijn. Meestal staat het geheel van de fundering in een te natte omgeving.
Maak anders een schets van de situatie.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het kan ook lonen om een warmtebeeldcamera aan te schaffen (of te huren); voor een paar honderd euro heb je er al een. Dat zal bij een dergelijk oud huis goed van pas komen, want ik neem aan dat je van plan bent (beter) te isoleren? Daarmee kun je ook eventuele koudebruggen detecteren en kun je uitsluiten dat het condens is (met bovenstaande berekening).

Optrekkend vocht bestaat wel, maar niet op die schaal. Als het een meter hoog komt, is het meestal condensatie of een lekkage.
 

PBRD

  • #11
Bedankt voor de reacties tot nu toe! Ook de tip van de warmtebeeldcamera is een goeie, we willen inderdaad gaan isoleren. Ik heb de muren wel even proberen te meten met een infrarood thermometer (wederom geen idee of dit interessant is), maar muur 1 & 2 zitten op 19 a 20 graden celsius en muur 4 op ongeveer 14 graden (sowieso een stuk koeler in de hal). Aan natuurlijke ventilatie in ons huis zal het niet liggen denk ik, want het tocht als een gek.:lol:

Volgens de berekening is de dauwpunttemperatuur 9,7 graden celsius. (55% luchtvochtigheid bij 18,9 graden).

Dat de muur tot op een meter hoog vochtig was, is misschien niet nauwkeurig geweest. Ik heb zelf geen vochtmeter, maar als ik het even na meet denk ik dat het eerder tot ergens tussen de 50 en 70cm kwam op muur 1 (bedrijf dat langs kwam op offerte op te stellen voor injecteren had er uiteraard wel een).

Misschien nog interessant om te vermelden: over de gehele beneden verdieping ligt vloerverwarming in zandcement, bovenop de betonnen constructievloer.

Ik voeg een paar afbeeldingen toe zodat het misschien iets duidelijker wordt!
Screenshot 2022-01-17 at 14.33.32.png

Muur 1 & 2 zijn dikker (20cm) dan de buitenmuren (10cm) en op muur 1 hebben we schimmel op de plint. Ook aan de keukenzijde van muur 1 liet in de hoek waar hij samenkomt met de buitenmuur de pleisterlaag los (alleen dicht bij de grond).

Muur 3 is droog (later gebouwd, rust niet op de fundering. Trekt alleen iets vocht mee uit muur 2, maar dat gaat niet ver.

Muur 4 en 5: hier zat lambrisering voor toen we het huis kochten. Toen we dit verwijderde, viel het stucwerk zo naar beneden. Voor nu even "opgeschoond" en weggehaald tot het punt waar het (nog) bleef zitten. Dit zou ook goed doorslaand vocht kunnen zijn? (De gevel wordt in de nabije toekomst gereinigd en geimpregneerd)

De overige muren in de woonkamer zijn moeilijk te meten door aftimmering van de vensterbank en (ik denk) een dunne voorzetwand die afgewerkt is met granol, zoals de rest van de woonkamer.

Houtrot raamkozijn muur 6 (kozijnenmaker zegt dat het een schoolvoorbeeld zou zijn van optrekkend vocht):
20220117_143715.jpg


Muur 1:
20220117_143800.jpg


Muur 4:
20220117_143734.jpg


Houten afwerking rond doorgang woonkamer > keuken:
20220117_143812.jpg


@Wgb Dat de fundering in een te natte omgeving staat kan heel goed kloppen, want daar staat de buurt wel bekend om. Ik dacht dat de capillaire eigenschappen van stenen/voegen juist de definitie is van optrekkend vocht? Want dat zou mij i.v.m. de natte omgeving dus ook een logische verklaring lijken aangezien er geen waterkering in de fundering is aangebracht.

Zoals jullie zullen merken: Ik heb er totaal geen verstand van, dus stel jullie input erg op prijs!
 

Bernhard

  • #12
Vocht trekt niet op maar vocht uit de binnenlucht condenseert op alle oppervlakken die een temperatuur hebben van < 9,7 grd, dit bij een binnenconditie van 18.9grd en 55%RV.
Aantal grammen water in de binnenlucht bij 18.9grd en 55%RV is 7,5gr/kg dr lucht.
Indien RV50% en 20grd zal condens optreden de muren die kouder zijn 10,5grd.
Oplossing is de muren/vloer/fundering aan de buitenkant te isoleren en of de overlast van grond-, regen- of rioleringwater te verhelpen.
Impregneren is een tijdelijke oplossing maar dat lost het probleem van de koude muren/fundering niet op. verjagen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu