Vocht in de garage - optrekkend vocht of een lekkage?

Blueone

  • #1
In 2018 hebben we een garage gebouwd, de garage staat op een fundering met een vorstrand. De garage is dubbelsteens met 12cm vaste isolatie er tussen met een spouw uiteraard. Helaas is het erg lastig om het vochtgehalte in de garage onder controle te krijgen, de relative luchtvochtigheid zit makkelijk boven de 70%. In eerste instantie heb ik een ventilator geplaatst welke alleen aan is als de lucht buiten droger is, helaas heeft dit nauwelijks effect. Daarna heb ik geprobeer de garage te verwarmen tot 12~15 graden, echter ook dan blijft de luchtvochtigheid hoog.

Ik heb met een vochtmeter geprobeerd te zoeken of er mogelijk ergens een lekkage is, de wanden aan de regenkant hebben een vochtigheidspercentage van ~35 tot ~45%, ook de vloer zit op ongeveer 45% aan de kant van de garadeur (de garagedeur zit aan de regenzijde). Het lijken mij geen schokkende waardes alleen lijkt er dus toch een vocht probleem te zijn. De vloer ligt ook op drukvast isolatie met daaronder folie. Onderstaande een aantal foto's van de situatie, bij de garagedeur is er inmiddels een dorpel onder gemetseld. Heeft iemand wellicht tips om te onderzoeken of ik toch ergens last heb van optrekkend vocht of een lekkage?

20190917_213634.jpg 20200408_200035.jpg 20210803_110344.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heb je geen info wat er aan ventilatie is voorzien.
 

Blueone

  • #3
Er zit een 125mm gat in de muur en schuin tegenover in het plafond een 125mm opening met een ventilator die 184m3 per uur verzet. De garage is ongeveer 24m2 met een zadeldak er op.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die ventilator brengt niets?
Wat staat er allemaal in de garage. Kunnen die goederen warmte of kou opslaan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Dak wel of niet geïsoleerd?
 

Blueone

  • #6
De ventilator draait nu een maandje of twee mee maar het percentage daalt niet / nauwelijks. Ik heb er nu tijdelijk een ontvochtiger er in staan die haalt eenliter of 3 water per dag weg maar het percentage zakt maar minimaal. Het dak is geïsoleerd met moderne dakplaten (hetzelfde als het huis conform huidige bouwnorm).
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Het is bij mij nu buiten 10 graden met een relatieve luchtvochtigheid van 85%. Bij opstoken tot 15 graden kom je dan op 65% procent relatieve luchtvochtigheid uit. Met stoken tussen de 12-15 graden lijkt 70% luchtvochtigheid me dan niet raar.

Verder lijkt een ontvochtiger me weinig zin hebben als de vochtige lucht weer binnenkomt met 184 kuub per uur.

Ik denk dat je meer moet verwarmen en minder moet ventileren zeker in combinatie met de ontvochtiger.
 

Blueone

  • #8
Dank voor de uitleg, de ventilator staat alleen aan als buiten de absolute luchtvochtigheid lager is dan binnen. Ik heb het onlangs eens bij mijn ouders in de schuur gecontroleerd, ook hetzelfde gisioleerd als het huis en niet verwarmd, daar zat het rond de 52% waar het bij mij op dat moment 70% was.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
De luchtvochtigheid in je schuur waarom is dat zo belangrijk voor je.
Wgb schreef:
Wat staat er allemaal in de garage. Kunnen die goederen warmte of kou opslaan.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #10
Ik denk niet dat een relatieve luchtvochtigheid van rond de 50% realistisch is in dit jaargetijde zonder stoken.

Ik sluit me aan bij wgb, waarom wil je dit? Voor een garage lijkt 70% me niet problematisch.
 

Blueone

  • #11
Ik merk het met name aan het vele gereedschap wat in de garage ligt, je ziet er toch wat roestvorming op ontstaan terwijl het niet nat is geworden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Uiteraard wordt het nat. Mijn vraag was daarom liggen er goederen die warmte of kou kunnen opslaan.
Je gereedschap, staal, slaat kou op vervolgens stijgt de temperatuur in de schuur en door te weinig ventilatie blijft het in de schuur te koud met gevolg condens op alles wat een lagere temperatuur heeft dan het dauwpunt.
Het zelfde scenario als die ruimte kort gaat verwarmen de warme lucht condenseert op alles wat een lagere temperatuur heeft dan het dauwpunt.
Of je blijft die ruimte dusdanig verwarmen dat alles een hogere temperatuur houd dan het dauwpunt.
Het dauwpunt kan je hier bepalen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu