Buitenmuur optrekkend vocht

O.Lossing

  • #1
Hallo klussers. Ben hier nieuw. Hoef normaal gesproken alleen maar dingetjes aan de wand te hangen en dergelijke. Dat lukt nog wel maar steek nu toch maar eens mijn licht op over het volgende… Mijn woning van 1990 is vochtprobleem gaan ontwikkelen, mogelijk door bouwwerkzaamheden in nabije omgeving en gemorrel met grondwaterniveau. Verzadidge bakstenen in onderste rijen. Vraag me af hoe het eventueel zelf op te lossen. Heb de luchtvochtigheid van de kruipruimte van boven 90% omlaag kunnen krijgen tot onder 70% met bodemfolie. De woning heeft echter bij de voordeur 2mtr2 aan aparte kruipruimte zonder toegang. Laat nou net daarachter de meeste vocht zitten. Ben vanuit de zeg maar hoofdkruipruimte een beetje de tussenliggende fundering aan het onderdoor graven geweest. Genoeg om een foto te maken en genoeg om de grotendeels achter piepschuimisolatie verscholen ventilatie vrij te snijden met een keukenmes aan een lat. Wat verder opvalt is dat er geen zand op de bodem ligt en ook geen bedje zand onder de fundering zoals elders onder de “hangende” fundering aan de voor- en achterkant van mijn tussenwoning. Het is mijn hoop dat vooral zand onder de fundering behoorlijke verbetering brengt. Verder heb ik een op maat gemaakt stuk folie van 2m2 klaarliggen die ik met latjes vast denk te kunnen klemmen tussen de wanden. Alle beetjes helpen / baat het niet dan schaadt het niet. Dit denk ik allemaal te kunnen doen zonder me te begeven in deze akelige kruipruimte. Wie heeft deze of een vergelijkbare situatie al eens bij de hand gehad ? Zal dit het op kunnen lossen ? Ben ik hiermee van het vocht in de gevel verlost ? Of moet ik eerder denken aan injecteren / onderkappen buitenmuur ?

001 buitenvocht.JPG 002 binnenvocht.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Is de hemelwaterafvoer niet lek in de grond?
 
  • Like
Waarderingen: O.Lossing

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Heb wat moeite de foto's te interpreteren, maar blijkbaar is er onvoldoende ventilatie geweest, want aan de voorkant zit een koker en verder zit er niets (behalve waar je nu hebt zitten graven?). Ik zou een ventilatiegat boren zodat je een open verbinding tussen de kleine ruimte en de rest van de kruipruimte krijgt en de lucht vrij kan circuleren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Is er ventilatie dus van de ene kant van de kruipruimtes naar de andere kanten mogelijk.
Slechts aan een zijde van de woning heeft niet veel zin.
Op foto 2 zie ik een smal spleetje dat moet minstens 5x10 cm zijn.
 

Joco

  • #5
Ik zou eerst verder zoeken naar de oorzaak. metselwerk staat op de funderingsbalk van beton. en het grondwater staat dus lager dan dat. is er geen lekke leiding of lekke riolering (hwa zit er net naast).

ik kan het mis hebben, maar is het maaiveld niet ook verzakt naast de deur?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Zit daar boven een balkon maak eens een foto wat verder weg zodat we boven ook kunnen zien.
Je ziet in de gevel een verkleuring van de stenen.
Naamloos.jpg
 

O.Lossing

  • #7
Rola--- Nee de hemelwaterafvoer lijkt me niet te lekken want dan zou dat in de hele straat ook het geval zijn. De hele straat heeft vochtplekken maar de plekken zijn het grootst bij oldschool tuinen zonder bestrating.

Edwinn—Ventilatie is aanwezig. Ook tussen kleine kruipruimte en de hoofdkruipruimte(zie extra foto's).

WGB---Ja, die ventilatie zat grotendeels onder vloerisolatie. Is vrijgesneden nu met dat keukenmes.

DSCN1026.JPG DSCN1022.JPG
 

O.Lossing

  • #8
Nog even foto gemaakt.

0025 16-11-2021.JPG
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Open graven en je weet het, nu is je antwoord een gok.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
In huis is het rond de 20 gr en 50% vocht. Die warme lucht wil en gaat van warm naar koud.
In de stroom zit ook vocht en die gaat mee naar koud. Er bestaat een dauwpunt daar wordt het vocht van die warmtestroom zichtbaar en dat is, althans dat denk ik, wat er bij jouw of jullie te voorschijn komt.
Blijf dit even monitoren hoe het zich gedraagt al gelang het weer. Vooral dat plekje op de hardstenen dorpel.
Heb je ook getallen van de temperatuur en de luchtvochtigheid in huis.
De vochtigheid in jouw kruipruimte met misschien wel meer dan 10 cm EPS heeft als deze standaard wordt geventileer geen invloed op de ruimte daarboven. Dan zou de warmtestroom tegen de natuur in moeten bewegen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #11
Op het dakje gekeken? Zou er water in de spouw kunnen lekken? Zit er 1 opening voor de HWA of 2 (bij jou en de buren)? Water dat aan de buitenkant van de muur lekt ziet er anders uit, geeft (meestal) boven een bredere vlek en beneden smaller.
De buren hebben het ook, links in de hoek zie ik nog zoiets.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Anders laat je je spouw bekijken met een endoscoop.
 

O.Lossing

  • #13
Wgb--- De relatieve luchtvochtigheid ben ik al geruime tijd aan het monitoren. De folie op de bodem van de kruipruimte heeft behalve veel drogere kruipruimte ook iets drogere woonkamer opgeleverd. RLV Is nu ik dit schrijf bij temperatuur van 19,6 °C 46% maar belangrijker , komt niet meer boven 60% bij regen. Dus hoe dan ook trokken er schijnbaar toch nog ’n paar procentjes vochtigheid omhoog door de isolatielaag heen. Verder stel ik me zo voor dat de eerder vochtige betonnen muren van de kruipruimte nu voor de helft droog zijn en bijdragen aan minder vocht aan de buitenkant. Het zag er eerder bij regen uit of het vocht dwars door beton naar binnen kwam maar nu is bij regen de boel kurkdroog. Het was eerder, pre-folie, inderdaad gewoon verdamping uit de bodem dat naar de koude buitenmuren trok. En in de buitenmuren trekt het naar de buitenkant van de woning omdat het in de tussenmuren het koudst is. Vocht zoekt de kou op, zoals je zei. De folie heeft niet voor droge buitenmuur gezorgd, maar behalve de eerder genoemde voordelen zal het er weliicht aan mee werken.
 

O.Lossing

  • #14
Okee Henk--- De spouw even bekijken of er geen gruis in ligt ? Ook een goeie
 

O.Lossing

  • #15
Edwinn--- De buren hebben precies de zelfde klachten alleen minder. Hierbij foto van bovenkant dakje hal. Ziet er niet best uit. Waar moet ik hier op letten ?

DSCN1987.JPG
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Ligt daar een steen boven op afvoer en kan daar wel veel water naar toe lopen?
Het kan ook wezen dat afvoer lekt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
De folie op de bodem maakt de vochtigheid in de kruipruimte lager dus het dauwpunt komt ook lager te liggen.
Dampspanning speelt ook een rol en ook deze gaat ook van hoog naar laag.
Merk op dat het dauwpunt zeer kritisch is. Hier diverse keren als voorbeeld gegeven de spiegel in de badkamer tijdens het douchen. Bovenkant spiegel zicht en de onderzijde is beslagen. Wat is het verschil in temperatuur van de spiegel.
Ik geloof dat je gewoon de boel even moet monitoren en kijken hoe het een en ander zich gedraagt gezien de condities van het weer zowel binnen als buiten. Binnen is redelijk stabiel maar buiten?
Het lastige of van invloed zijn de 4 parameters, temperatuur en luchtvochtheid binnen en die van buiten. Dan is er ook nog de wind. Heeft voor het drogen veel invloed, strijkt deze wel of niet langs de gevel, enz, enz..
Kijk maar eens om je heen hoe en wanneer en waarom oppervlaken gaan condenseren en weer drogen.

Goed gezien Henk. Zou best de onderuitloop kunnen zijn.
 

O.Lossing

  • #18
Henk-- Foto afvoer dak halletje

DSCN1988[1].JPG
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #19
De buren hebben het ook (en andere huizen zoals je schrijft). Maar het is niet 1 vochtplek; wellicht eenzelfde gebrek in de constructie? Hebben ze ook een afvoer in het dakje of hebben jullie er 1 samen?
 

O.Lossing

  • #20
Henk- - - het dakgrind wassen en bij sterke regen kijken of alles wel mooi wegvloeit, Okee.

Wgb- - - Dauwpunt en Dampspanning ga ik googelen. En in de gaten houden of er geen onverwachte nadelen van bodemfolie gaan optreden, Okee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu