Optrekkend vocht en afbladderend verf

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #21
Mechanische ventilatie hoort eigenlijk om de 2/3 jaar schoongemaakt te worden.
En dan ook de kanalen.
Zeker als er ook gerookt wordt en er een afzuigkap op aangesloten zit. (motor loos)
Maar bij de meeste wordt er pas naar gekeken als het niet meer werkt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #22
Tim27 schreef:
Dit is een spouwmuur (logica: want hij is 24cm dik).
Bedoel je 34cm? Zit er isolatie in? Grote kans dat op de plek van de vochtproblemen de isolatie niet goed zit. Is te controleren met een endoscope. Naisolatie van de spouw kan mogelijk helpen.
 

Bouwtux

  • #23
IJkenhout schreef:
- 63% gebrekkige waterdichting ter hoogte van maaiveldzone.

Sorry dan volg ik je eerdere statement op geen enkele manier... want dit is praktisch de woordenboekdefinitie van optrekkend vocht, wat dus niet("gebrekkig") wordt tegengehouden door de laag... leisteen vaak toch? Hier kan waterglas wel degelijk helpen. En te zien aan het rapport is optrekkend vocht dus juíst met stip oorzaak nummer 1 van vochtproblemen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #24
Nee, "optrekkend vocht" is capillair grondwater. Waterdichting op maaiveldzone is doorslaand vocht. Zeker bij een spouwmuur is dit verschil heel duidelijk.
 

Bouwtux

  • #25
Hoi. Kun je dat iets meer toelichten? Bij doorslaand vocht denk ik aan vocht dat via een brug van buitenblad naar binnenblad komt, maar misschien is dat een verkeerde interpretatie. Bij optrekkend vocht denk ik aan vocht wat vertikaal omhoog kruipt, al dan niet daarbij een barriere doorkruisend. In binnenblad of in buitenblad.

Maar los van de terminologie, hoezo zou waterglas injecteren niet effectief kunnen zijn tegen "gebrekkige waterdichting ter hoogte van maaiveldzone" ?

Ik weet ook niet of de test met bakstenen stapelen in een bak water nou een representatieve test is, want hiermee wordt de invloed van de mortel geheel genegeerd. Ik stel me voor dat juist de vertikale voegen de grootste bijdrage leveren, zeker bij de klinkers die gebruikt worden op maaiveldhoogte.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #26
Als je hier een (klus)vraag over hebt, maak dan een nieuw topic. In dit topic wachten we maar even op de reactie van TS.
 

Bouwtux

  • #27
Tja ik reageer gewoon op de hier gegeven informatie. Er wordt geclaimd dat optrekkend vocht zeer zelden voorkomt. In mijn ogen is dat een incorrecte voorstelling van zaken.
In mijn huis was de gehele houten BG vloer en balklaag verrot en het stucwerk op de muren de onderste 40-70cm helemaal aangetast en loszittend. Ook op de scheidingsmuur naar de buren. Gezien dat het alleen de onderste laag is lijkt condensatie hier niet het probleem te zijn. En ik denk ook niet dat het vocht vanaf de buren komt. Dus wat blijft er anders over dan vocht uit de kruipruimte dat wordt opgezogen door zowel balken als muur?
Net als jij kijk ik ook gespannen uit naar de reactie van de TS ja
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #28
Dat zou juist wel kunnen wijzen op condensatie...

Waterdruppels springen namelijk niet uit zichzelf omhoog.
 

Bouwtux

  • #29
Tja dan gaan we dezelfde discussie dus aan als over corona, zijn het druppeltjes of zijn het aerosolen (het is een mix). Maar een paar indicaties zijn er wel. Condensatie op muren zie je niet, maar op ruiten wel. Als binnen de vochtigheidsgraad heel hoog is en de ruit is koud, dan zie je volgens mij op de hele ruit condensatie, niet alleen de onderste strook. En dan zit een ruit veelal al in de bovenste helft van de wand. Wel is de condensatie lager intenser. Hier gaan we niet snel uitkomen dus.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #30
Op een ruit zie je inderdaad op het gehele oppvervlak condensatie, omdat de temperatuur op het hele oppervlak gelijk is. Het wordt namelijk afgekoeld door de buitentemperatuur. Die is constant over het hele oppervlak. Als je raam dus bijvoorbeeld 15 graden is, en je huis 20 graden met een hoge luchtvochtigheid, zal het vocht uit de lucht kunnen condenseren op het gehele raam.

In je huis is je muur echter niet over het gehele oppervlak dezelfde temperatuur. Neem een muur waar aan beide kanten leefruimte is en de temperatuur op 20 graden gehouden wordt. In dit geval zal de muur bovenaan dus rond die 20 graden zijn. In de kruipruimte zal diezelfde muur richting buitentemperatuur gaan, zeg 10 graden. Op vloerhoogte uit je huis zal dus een evenwicht ontstaan tussen de 10 graden die de muur in de kelder is, en de 20 graden die hij bovenaan is. Laten we zeggen op plinthoogte 15 graden 30 cm hoger 18, en daarboven 20 graden.

Dan is het toch logisch dat de condensatie onder op de muur plaatsvind, en niet hoger?
 
  • Like
Waarderingen: Impie

Bouwtux

  • #31
@Job_04
Dát vind ik nou een toonbeeld van een uitstekende uitleg voor een mogelijk mechanisme, dank! :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Job_04

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu