Nul doorgebrand, kan ik het zo oplossen?

Don_Martinez

  • #1
Ik heb onlangs de elektrische installatie in mijn huis helemaal vernieuwd. Nu heb ik een probleem met de elektra in de badkamer groep.

Ik was vergeten 2 draden af te doppen, waardoor er kortsluiting is ontstaan, en de nuldraad is doorgebrand. Ik heb verschillende centraaldozen onder het plafond ziten, waardoor ik niet zomaar een nieuwe draad kan trekken. Ik kan deze dozen niet bereiken zonder het complete plafond te slopen. Dit is eigenlijk geen optie, omdat alles net netjes afgewerkt is.

Ik denk er nu aan om de aarde draad als nul te gebruiken. Ik heb overal aarde liggen, en deze draad is even dik als de nul draad, dus dit zou technisch geen probleem moeten zijn.
Ik weet dat de elektra in de badkamer geaard moet zijn. Dit wilde ik doen door een nieuwe aarde draad af te takken vanuit de dikke aarde draad die er ligt om bad, radiatoren ed. te aarden

In hoeverre is deze oplossing acceptabel en veilig? (ervan uit gaand dat ik alles netjes label voor een evt. volgende bewoner)

gr Martijn
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Dan maak je een fout boven op een andere fout.
Centraaldozen moeten bereikbaar blijven, de reden waarom is je nu wel duidelijk.
Dus als je het goed, veilig en volgens de voorschriften wil doen zal je de boel dus wel open moeten maken en bereikbaar houden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Het is niet alleen niet acceptabel, het is levensgevaarlijk!!!!!

Je stapelt fout op fout, lasdozen moeten ten alle tijde bereikbaar zijn.

En draden dienen overeenkomstig kleur gebruikt te worden.

Dus prutswerk verwijderen en overeenkomstig bouwbesluit herstellen.
Dat is de enige juiste wijze
 

Jvsteenb

  • #4
Los van het feit dat het inderdaad levensgevaarlijk is om een aardedraad als nuldraad te gebruiken ( op het misdadige af - je neemt willens en wetens het risico van een dodelijk ongeval voor een ander ), vraag ik me wel af hoe je het in vredesnaam voor elkaar hebt gekregen om een 2,5 mm2 nuldraad door te branden :shock: ? dat valt nog niet mee met minder dan 100 A, en als die draad werkelijk doorgebrand is, kun je ook de isolatie van de naastliggende draden niet meer vertrouwen, of de buis.


vr. gr.

Job
 

Xr8

  • #5
Aarde draad mag nooit voor een ander doel gebruikt worden. Daarbij had je ook je CAP vanaf de genoemde centraaldoos moeten voeden als je alles vernieuwd hebt. Eea voldoet gewoon niet aan de nu geldend regels.

Zo blijkt maar weer dat de manier van aanleg en regels er niet voor niets zijn. Het doorbranden van de draad vind ik trouwens maar vreemd, de zekering zou er al lang uit horen te liggen.

Succes.
 

Lichtpunt

  • #6
Als de nuldraad in de doos is verbrand dan kunt u als laatste optie aan deze draad trekken met een cobinatie-tang.
Misschien zit er nog speling in dat u de draad wat strakker kunt trekken, zodat u wat lengte in de doos bij krijgt.
Anders dient u of te gaan knoeien of het plafond openen ter plekke van de centraaldoos.
Vergeet niet uw geweten te laten meespreken.
 

Greg

  • #7
Let Op Aandachtspuntje! Indien de groep waarin kortsluiting is onstaan, het een afzonderlijke eindgroep bereft, die niet op de centraaldoos is aangesloten, bijv. een wasmachine groep , dan moet de beschermingsleiding zowel op het CAP als naar de verdeelinrichting zijn aangesloten!

Waarschijnlijk is dit niet het geval omdat de TS het hier heeft over centraaldozen.

Gr. greg
 

H@ns

  • #8
topic opgeschoond en discussie verplaatst naar andere rubriek. hier graag verder met de vraag van de TS
 

Don_Martinez

  • #9
Felle reacties zeg, had geen idee dat mij voorstel zo fout zou zijn. Die vlieger gaat niet op dus...
Ik heb boven de badkamer een bergzoldertje met houten vloer zitten. Weet nog wel ongeveer waar de dozen zitten, dus ik ben van plan om luikjes in de vloer te maken om alles te kunnen bereiken.

Ik ben er overigens niet zeker van de dat de nul is doorgebrand, zou ook gewoon een draad losgekomen kunnen zijn uit een lasklem bedenk ik me. Ga het vandaag uitzoeken.

bedankt voor de reacties allemaal!
 

Appeltje

  • #10
Dat loskomen is inderdaad waarschijnlijker... succes met zoeken en goede oplossing (die luikjes)!

Gr. Richard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu