Drie fasen, één nul, trekken en duwen

aIschiev

  • #1
Mijn elektra opleiding is wat lang terug, en niet afgemaakt….
Een huisaansluiting bestaat uit drie fasedraden en één nul. De stroom die de fases leveren worden door die ene nuldraad afgevoerd. Dat kan, omdat de fases tegelijkertijd “trekken en duwen“, de faseverschillen zorgen dat de nul niet te zwaar wordt belast - als ik het goed heb.
Maar hoe is het wanneer je pv panelen op een groep, op één fase hebt?
Is het dan niet zo dat de kans bestaat dat de nul teveel stroom te verwerken krijgt? Of zijn de kabels dermate overgedimensioneerd dat er geen gevaar is op overbelasting?

gr.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat is idd en ding om rekening mee te houden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
De nulgeleider kan dan inderdaad de stroom van de zwaarst belaste fase plus de stroom van de teruglevering gaan voeren. Normaliter middelt zich dit natuurlijk wel een beetje uit, de kans dat je op 2 fasen vol afneemt en op 1 fase vol teruglevert in de woning is niet zo groot. Ook is de installatie van de netbeheerder doorgaans ruim genoeg gedimensioneerd, ook een 3x25A aansluiting krijgt doorgaans minimaal een 6mm² kabel terwijl 4mm² wellicht ook voldoende zou zijn.

Maar stel je past in je eigen installatie een PV-verdeler toe waar je een 5x2,5mm² naar toe hebt liggen, dan kan het wel eens spannend worden. Beter sluit je de PV dan dus ook juist aan op de fase waar je de hoogste afname verwacht. Je kunt de kabel ook beveiligen met een 4-polige automaat welke ook de nulgeider beveiligt tegen overbelasting.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dat laatste pas ik vaker toe als er in een 3 fasen aansluiting maar op 1 fase wordt teruggeleverd met aardig vermogen.
 

aIschiev

  • #5
Dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu