Nieuwe radiator past net niet op oude aansluitingen

DaKo

 • #1
Hallo, ik breek mijn hoofd over een goede oplossing. De oude radiator op de badkamer moet vervangen worden. Ik heb de oude weg, en dacht de nieuwe met dezelfde afstand tussen de aansluitingen te hebben gekocht. Helaas. De aansluitingen moeten ca twee cm verder uit
elkaar en ca 1 cm verder uit de muur komen. Nu met enige kracht 'staat' de radiator er wel op, maar daardoor lekken de aansluitingen ook. Te veel van het goede dus.

De uittredepunten zitten erg dicht op het aansluitpunt op de radiator, dus erg veel ruimte heb ik niet voor buigen van leidingen om op de goede plek uit te komen. Ik denk aan flexibele slangen, maar ben nog niet overtuigd. Wat is wijsheid?
1.jpg
2.jpg
3.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Andere radiator met midden aansluiting.
   

  DaKo

  • #3
  Dank voor je reactie. Maar heb net voor 450 euro een radiator gekocht...

  IK heb trouwens ook tussen kraan en staartstuk teflontape gebruikt, maar lees nu dat dit daar juist niet moet. Klopt dat?
   
  Laatst bewerkt:

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #4
  Radiator een centimeter of wat hoger hangen en dan de knietjes op de leiding die uit de muur komen iets draaien i.c.m. met het buigen van een knikje in de aansluitbuis tussen radiator en knietje.

  Met flexibele slangen kom je er ook niet. Daar heb je geen ruimte voor, nog los van het feit dat het geen gezicht is.
   
  • Like
  Waarderingen: Jackd

  DaKo

  • #5
  De ruimte naar het plafond is beperkt (ca 12 cm) veel hoger kan dat eigenlijk niet. In een ander topic kwam ik deze link tegen. Misschien is zoiets een oplossing?
  verloopstukken
   

  Jackd

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Als iets hoger geen opties is, dan zou je kruislinks kunnen werken.
  Dus link op rechts en andersom. Beetje raar, maar als je netjes werkt..
   

  Fmrama

  • #7
  De twee kleine tussen stukjes , waar links de aarde op zit. Zelf buigen uit koperbuis. Dan weer met knel vastzetten. Dus twee stukken met een S bochtje. Kan zelfs alleen bij de linker. Om hem van de muur te krijgen kun je een tussen stuk gebruiken. Zoek eens op koperen buis koppelingen.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #8
  Ik weet niet of je de radiator wat op zij kunt verhangen, dat kan je ook wat extra speelruimte geven. Je draait de knietjes dan zodat ze horizontaal uitmonden en vandaaruit buig je dan een aansluitleiding.
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #9
  Hoe ziet de bevestiging naar de muur er uit? Wellicht dat hier met wat aanpassingen de 2 cm verspringing gerealiseerd kan worden.
   

  stefan9

  • #10
  Is het wellicht mogelijk om de afsluiter en kraan te vervangen door haakse exemplaren en die direct op de leidingen die uit de muur komen te monteren? (of één van beiden) Je hebt dan een iets langer stukje buis van afsluiter/kraan naar de radiator waardoor je daar misschien een sprong in kan buigen.
   

  DaKo

  • #11
  Dit vind ik een interessante optie. Dank! Dat ga ik dit weekend eens uitdenken/meten. Soms zit je zo vast in een denkpatroon, dat de meest simpele oplossingen buiten beeld blijven.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  DaKo

  • #12
  Job_04 schreef:
  Hoe ziet de bevestiging naar de muur er uit? Wellicht dat hier met wat aanpassingen de 2 cm verspringing gerealiseerd kan worden.
  De standleiding zit aan de achterkant van de muur, links in de hoek. Dat is een slaapkamer. De aan- en afvoer naar de radiator in de badkamer, gaan van daaruit de muur in, en de aanvoerleiding loopt achter de tegels door de muur. Het is dus ook niet zo dat ik dat gehele stuk kan vervangen zonder muur of tegels te breken. Er steekt ca 4 cm leiding uit de muur, en nu zit daar een knietje op die omhoog naar de radiator gaat. Ik denk dat daar dus weinig ruimte zit om het verschil op te vangen. De leiding uit de muur moet 1. verlengd worden en 2 gebogen worden. Voor beide heb ik nu te weinig mogelijkheid denk ik. Misschien dat ik ipv een snelkoppeling een gebogen stukje erop kan solderen.
   

  DaKo

  • #13
  Mn22,

  Dank voor je tip. De verschuiving zal dan snel tegen de 10 cm moeten bedragen. En helaas, ene kant muur, andere kant badkamermeubel. I know, ik heb het me niet makkelijk gemaakt. Les achteraf: middenaansluiting was heel veel makkelijker geweest :-)
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  DaKo

  • #14
  @stefan9: een haakse radiatorknop en haaks voetventiel leken een goed idee, maar die komen met het zogeheten staartstuk. Die zitten dus rechtstreeks op de radiator. Daarmee komt de haaks hoek veel hoger dan de plek waar de leiding uit de muur komt. Dat is op te lossen met het verlagen van de radiator, maar dan heb ik dus weer te weinig ruimte om te buigen. Gaat het niet worden.
   

  stefan9

  • #15
  Je kunt in elk geval het voetventiel vervangen door een haakse afsluiter met 2 15mm koppelingen. In de radiator draai je dan een puntstuk. Of er iets vergelijkbaars is met een thermostatisch ventiel weet ik niet. Maar misschien kun je de kraan gewoon op de huidige plaats houden.
  De haakse afsluiter kun je wat gedraaid monteren zodat je minder buis hoeft te buigen.
   

  DaKo

  • #16
  Ik denk niet dat ik het begrijp. Alle afsluiters/voetventielen die ik zie hebben een 15mm knelkoppeling aan de ene zijde, en een 1/2 aansluiting aan de andere zijde, die op het staartstuk/puntstuk bevestigd moet worden. Terwijl daar dus eigenlijk een stuk leiding tussen moet vanwege de afstand naar de radiator.
  haaks.jpg
   

  DaKo

  • #17
  Hier heb ik wel iets met 2x15mm knelkoppeling denk ik. Maar hoe sluit ik de leiding dan aan op het puntstuk? Dat is immers geen knelkoppeling
  1618599259880.png
   

  stefan9

  • #18
  Screenshot_20210416-211039.png

  Met een puntstuk met 15mm koppeling
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #19
  Je zou de verticale stukjes aansluitleiding tussen de haakse koppelingen die op de leidingen uit de muur zitten en de radiatorkraan, respectievelijk het voetventiel, van wicu kunnen maken.

  Wellicht kun je de aansluitverschillen dan relatief eenvoudig overbruggen door het wicu wat te buigen. Wel steunbussen gebruiken bij de knelaansluitingen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #20
  Er zijn verchroomde draadfitting verlengstukken te koop, de langste die ik tegen ben gekomen zijn 80 mm lang.
  Je kunt daar de staartstukken in draaien.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu