Nieuwe leidingen in een nieuwe badkamer

JCV

  • #1
Ik ben in een schuur een zolder verdieping aan het maken waar ik ben aangekomen bij de waterleidingen. Ik heb het met inrichten zo gedaan datr ik in één muur maar een hoofdleiding hoeft te maken van totaal 13 meter zonder echt bochten te maken, alleen flouwe om in die muur te komen. Nu weet ik alleen niet wat nu eigenlijk het beste of goedkoopse is. Ik wil ook alles zelf doen.
Er zitten volgens mij 3 aftappingen voor het warme water en 6 (exclusief CV ketel) koude aftappingen. Dit is zonder radiatoren die uiteraard ook nog moet voorzien van water, en dat gaat over langere afstanden, maar zonder bochten...
Heeft iemand advies wat voor leidingen ik het beste kan gebruiken?
Alvast bedankt
 

Pigion

  • #2
Ik zou gewoon koperen buizen toepassen. Dat kan je gemakkelijk aan elkaar breien met soldeerverbindingen. Het belangrijkste bij een goede soldeerverbinding is een goede voorbereiding, schoonmaken/schuren.
Je kan ook met knelfittingen werken, doch ik vind dat voor werk in het zicht niet mooi. Bovendien niet geschikt voor in de muur wegwerken.
Meerlagenbuis is ook een optie. De persverbindingen mogen niet in de muur komen.
Pigion
 

JCV

  • #3
Solderen heb ik nooit gedaan. Een vriend van mij zegt dat knelfittingen beter zijn, omdat je daar weinig handigheid in hoeft te hebben. Verder moet ik mijn verhaal verbeteren. De leidingen komen onder een vloer te liggen uit het zicht, tegen een muur aan, heb dus ruimte om te werken. de muren zitten aan één kant dicht, dus dat moet ook geen probleem zijn
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zijn het nou waterleidingen of cv leidingen? Of allebei?
 

JCV

  • #5
Waterleidingen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Geen knelfittingen gebruiken op onbereikbare plaatsen zoals in een vloer of muur etc.
Veel goedkoper zijn kunststof leidingen met een aluminium inlage, deze kunnen uit 1 stuk gelegd worden, het nadeel is dat u een perstang nodig bent, meestal kan de installateur die wel even uitlenen.
 

JCV

  • #7
En waarom geen knelfittingen, lekken die eerder? dat was namelijk m'n eerste keuze voordat ik dit hier neer zette
 

JCV

  • #8
Nu zie ik ook dat Pigion zegt dat persverbindingen niet in de muur mogen en Jan zegt weer van wel, op wie moet ik aangaan?
En is het mmoeilijk om het solderen onder de knie tye krijgen? Wat zijn bijvoorbeeld de moeilijkheden?
Ik kan wel zeggen dat ik niet met twee linker handen geboren ben en in het bezit ben van een gezond portie gedult...
 

Fiesiekus

  • #9
JCV schreef:
En is het mmoeilijk om het solderen onder de knie tye krijgen? Wat zijn bijvoorbeeld de moeilijkheden?
Is in principe niet moeilijk, maar denk om de veiligheid!! Geen brandbare materialen, stof en spinrag in de buurt van de vlam. Eerst een paar keer oefenen met het solderen van een bocht en een sok, dan merk je vanzelf of het je licht.

Overigens zijn knelkoppelingen wel makkelijk(er).
 

Hansdennekamp

  • #10
Hallo,

ik zou in ieder geval op plaatsen waar je nooit meer bij komt , wicu leiding gebruiken aan 1 stuk , dus nooit verbindingen maken op plaatsen waar je nooit meer bij komt. wel steunhulsjes gebruiken bij je knelfittingen.
 

JCV

  • #11
Ik moet wel, zo goed als alles komt in de vloer te liggen. ik denk dan dat solderen het beste is... Dan mezelf maar even de tijd geven. Ik denk dat dat beter is dan voor iets gaan wat lekker snel werkt, maar met een risico dat ik d vloer open moet halen omdat er een leiding lekt denk ik dan, toch? Of is de kans van het lekken van een knelfitting net zo groot als van een soldeerfitting?
En wat is dan het beste voor een CV leiding, daar kan over het algemeen veel makkelijker bij als het fout zou gaan, Daar wel knelfittingen gebruiken?
 

Kloek77

  • #12
Voor cv kunt u stalen pijp gebruiken, dat is een stuk voordeliger dan koper. Als u er nog bijkunt later kunt u knelfittingen gebruiken. Bij solderen aan de waterleiding eerst een emmer water tappen en naast het werk zetten voordat u de hoofdkraan dichtdraait; dat is wel zo veilig.
 

Michiel_H

  • #13
Er worden wat tegenstrijdigheden gemeld, terwijl iedereen volgens mij hetzelfde bedoelt.

Kunststofslang met aluminium inlage: makkelijk te leggen, moeilijker verkrijgbaar, dure perskoppeling, moet geperst worden met een speciale tang (in aanschaf erg duur), verbindingen mogen ook op niet bereikbare plaatsen komen.

Koper (hard): lastiger te leggen, goed verkrijgbaar, soldeerkoppelingen goedkoop, knelkoppelingen iets duurder, solderen is na oefenen goed te doen en goedkoop, knelkoppelingen kan iedereen, maar knelkoppelingen moeten bereikbaar zijn (het liefst zelfs echt in het zicht). Bij instorten/in de muur smeren wel een mantel gebruiken.

Koper (wicu): wat makkelijker te leggen, goed verkrijgbaar, bij voorkeur solderen, bij knellen altijd steunhulsjes gebruiken, voordeel: geen mantel meer nodig.
 

Sinterklaas

  • #14
Dat lijkt me een duidelijke lijst
Waarmee een klusleek zich gelukkig prijst.
 

JCV

  • #15
Kijk, dat schep een hoop duidelijkheid!!!
Ik denk dat ik hier heel erg mee ben geholpen!
Ik dank u allen!!!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #16
Als je wilt leren hoe je koperleidingen soldeert staat hier een heel aardige instructievideo:

helaas niet meer live

leren solderen
 

JCV

  • #17
Maar wat als je een kopere buis aan de andere kant van de koppeling wil solderen, dan maak je de oude verbing ook weer heet, kan dat geen kwaad? Ik weet niet hoe de oude tin reageerd daarop?
 

Fiesiekus

  • #18
Eesrt oude loshalen, schoonmaken en beide kante van de sok/knie opnieuw solderen. Of een natte lap om de oude kant wikkelen.
 

JCV

  • #19
Ik heb het alleen over het aanleggen. Als je bijvoorbeeld een aftakking wil maken, moet je 3 keer solderen op één koppeling. Hoe je dat goed moet doen is voor mij de vraag, help dan die natte lap nog steeds?
 

Fiesiekus

  • #20
In 1x alle drie de overgangspunten met soldeer aantippen totdat de spleet gevuld is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu