Nieuwe vaatwasser en nu opeens alle leidingen verstopt!

Aaltje1978

  • #1
Beste allemaal,

Misschien kan iemand hier een nieuw licht op de zaak werpen, want wij zitten inmiddels redelijk met de handen in het haar.

Anderhalve week geleden begaf onze oude vaatwasser het en hebben we een nieuwe gekocht. Die arriveerde en na de boel netjes te hebben aangesloten namen we hem in gebruik.

Echter, plotseling liep de badkuip niet meer leeg! M'n vader gebeld, want dat doe je in zo'n geval :wink: , en die heeft zo'n apparaat met luchtpomp, waarmee hij dan druk door de leiding kan "schieten" en eventuele verstoppingen worden weggeschoten. Alles leek opgelost, en het liep idd weer door, maar een dag later weer hetzelfde liedje, en toen liep ook opeens de wasbak in de badkamer niet meer leeg. Het wasbakje in het toilet ging opeens ook niet meer, alleen in de keuken liep 't water nog weg.

Vader weer gekomen, die heeft van dat HG-spul in de leidingen gedaan en dat een tijdje laten inwerken. Vervolgens nogmaals met dat luchtapparaat, maar dat had geen resultaat. Met een 15 meter lange ontstoppingsveer vervolgens de leidingen 'schoon geslingerd'. Dat had effect: alles liep weer keurig door. Zodra we de wasbak in de badkamer leeg lieten lopen borrelt het in de badkuip, maar goed, het liep leeg, dus we waren allang blij.

De vaatwasser zetten we nu alleen maar aan voordat we 's nachts gaan slapen, zodat hij 's morgens klaar is en er niets meer draait op het moment dat wij actief de waterleidingen gebruiken of zoiets. Zodra de vaatwasser aangaat borrelt het overigens wel enorm bij m'n wasmachine- en drogeraansluiting in de badkamer, maar goed, ik zag daar niet direct een probleem in.

Nu ja, je raadt het al: vandaag weer hetzelfde liedje. Er lag vanavond opeens allemaal viezigheid in de badkuip, die blijkbaar terug was gelopen vanuit de afvoer. De badkuip loopt nu helemaal niet meer leeg na het douchen, de wasbak in de badkamer ook niet meer en zelfs de keuken niet meer. :shock: De keukenafvoer begon wel na een kwartier vol te hebben gestaan opeens geluid te maken, en toen liep ie wel leeg.
Ik heb vandaag echter de vaatwasser niet gebruikt, alleen de wasmachine heeft gedraaid.

Inmiddels zijn we zo'n beetje door onze opties heen en hoop ik eigenlijk dat hier nog iemand een idee heeft wat in vredesnaam het probleem zou kunnen zijn. Het punt is volgens mij niet dat er iets verstopt zit, want dan zou het ook niet doorlopen na alle pogingen die we van de week hadden gedaan. Toen liep alles weer weg en dat zou niet het geval zijn als er echt iets in de leiding zat dat de boel blokkeert. Ik zie er dus ook nog niet veel heil in om een ontstoppingsbedrijf te laten komen, want als die de boel draaiend krijgen maar het is over 3 dagen weer hetzelfde liedje, dan vind ik dat ook een beetje zonde van m'n geld.
Ik heb zelf het idee dat het misschien een luchtprobleem is, maar ik ben ook absoluut geen expert of zo. Als ik met zo'n plopper probeer het water weg te krijgen, heeft dat iig geen enkel effect.

Ik denk wel dat het met de nieuwe vaatwasser te maken heeft, maar hoe precies, dat weet ik ook niet. Ik hoop dat iemand hier wellicht een idee heeft!
 

Aaltje1978

  • #2
Nu inmiddels een half uur later is de badkuip keurig leeggelopen... Ik spoelde nog wat na om de zeeprestjes uit de kuip weg te spoelen en ineens liep 't weer prima leeg. Geen enkel probleem, alles liep keurig door. Ook de wasbakken in badkamer en keuken. Nog geen half uur geleden stond ik met het water tot aan m'n knieën in de badkuip te douchen, en nu opeens loopt alles weer als een tierelier.

Iemand enig idee wat er hier aan de hand is??
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
1 Is de vaatwasser op de zelfde wijze aangesloten als eerder?
Of is er nu sprake van een vaste aansluiting terwijl er in de eerdere situatie een losse slang in een aansluitpijp hing?
Als dat zo is dan zou de oude aansluiting als beluchter dienst kunnen hebben gedaan.

2 Het kan ook zijn dat de nieuwe vaatwasser een erg krachtige afvoer straal heeft en dat daarmee aangekoekte rommel is losgekomen en zo een verstopping heeft veroorzaakt.

Zit er een beluchter bij de vaatwas afvoer?
Is het riool systeem voorzien van een ontspanningsleiding naar het dak zodat het hele systeem be/ontlucht wordt?
 

Aaltje1978

  • #4
De vaatwasser is idd op precies dezelfde manier aangesloten als eerder, met zo'n losse slang in de aansluitpijp. Dat is met die vorige jarenlang prima gegaan.

Er zit verder geen beluchter op de vaatwasser-afvoer.

Of er een ontspanningsleiding naar het dak is weet ik niet, maar mijn vader zegt dat dit meestal met de huizen die de laatste 50 jaar gebouwd zijn wel het geval is. Ik woon in een appartementencomplex op de 1e verdieping, er zitten nog twee verdiepingen boven mij.

Ook vanmorgen liep alles nog steeds keurig leeg, terwijl ik wel vannacht de vaatwasser aan heb gehad. Is het dan misschien toch de wasmachine geweest die de verstopping gisteren veroorzaakte?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Nee rommel in je leidingen verstoppen de boel, niet de apparaten die erop zitten.

Laat je leidingen doorspuiten en je probleem blijft voorlopig weer een aantal jaren weg.
 

Aaltje1978

  • #6
Oké, dus het maakt niks uit dat op bepaalde momenten de boel prima doorloopt? Dan kan het nog steeds evengoed een verstopping zijn?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Het zou inderdaad kunnen dat er een krachtiger straal uit de nieuwe vaatwasser komt en dat die aangekoekte rommel heeft losgemaakt en verderop voor een verstopping heeft gezorgd.

Ik ben zelf niet zo kapot van die ontstoppingsmiddelen.
Soms verplaatsen en verergeren ze het probleem alleen maar. Je lost wat troep op dat verder stroomt en dan bij de volgende vernauwing zet het zich weer vast. Zeker die korrels kunnen voor problemen zorgen, en dat vloeibare is zwaar milieubelastend.

Beter is het om kokend heet sodawater geleidelijk door de afvoer te gieten, beetje bij beetje een volle emmer erdoor gieten in een paar minuten tijd.

Als je dat iedere maand een keer doet heb je vrijwel nooit problemen. Tenzij er structurele problemen zijn zoals een doorhangende afvoerleiding of boomwortels die in afvoerleidingen ingroeien.
 

Aaltje1978

  • #8
Die tip heb ik idd gisteren ook van iemand gekregen, en dat ga ik erin houden vanaf nu! Als deze verstopping opgelost is, dan zal dat iig hopelijk een volgende verstopping voorkomen.

Moet je dan elke maand in elke leiding een emmer doen? Dus in de badkuip, wastafel, keukenafvoer en toilet-wasbakje?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Meeste vuil ontstaat in wastafel en douche: Combinatie van zeepresten en haar.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
In het toilet willen ook wel producten worden gedropt die zeker niet door water worden opgelost. Maar dan zou er een cyclus van een maand moeten zijn.

Je bent wel de enigste die op het riool loost.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Laat een camera inspectie uitvoeren door een ontstoppingsbedrijf, dan is ook te zien of een leiding doorzakt, wortels in het riool of andere oorzaak.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Appartement op de 1e verdieping, tegen de tijd dat de wortels daar zijn staat het water bij de benedenburen al tegen het dak.
 

Aaltje1978

  • #13
Vandaag hebben we nogmaals alle leidingen ontstopt met zo'n ontstoppingsveer... alles werkt nu, dus we hopen dat het zo blijft... Zo niet, dan moet ik idd toch een ontstopper gaan bellen. Bedankt voor het meedenken allemaal :)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Wij zijn ook een aantal dagen zo bezig geweest.
Gelukkig zat het probleem in de keuken, maar het heeft veel tijd gekost.
Ontstopper, trekveren, ontstoppingsveer en van alles geprobeerd.
Uiteindelijk was het dan toch verholpen na een avondje "weken" met het spul wat doet wat het beloofd.
De volgende keer halen we er waarschijnlijk toch eerder een professioneel bedrijf bij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu