Na isoleren kap dakbeschot onbekend damp open?

Weslyr

  • #1
Hallo klussers,

Ik weet dat dit onderwerp al een paar keer aan bod is geweest, maar toch heb ik hier een speciaal geval te pakken denk ik. Ik wil misschien mijn kap gaan isoleren als dit mogelijk is. Echter ben ik niet overtuigd dat mijn dakconstructie damp open is waardoor er dus de nodige vocht problemen kunnen gaan ontstaan. Dit lijkt me uiteraard niet wenselijk, vdnaar dat ik jullie hulp inschakel. Kan iemand mij vertelen wat voor een materiaal ik exact als dakbeschot heb in mijn jaren 60 woning? Zie ook de foto's. Het lijkt op een soort van houtwolcementplaat met een soort papier-teer achtige laag erover heen. Heeft iemand hier ervarin mee? Weet iemand of dit damp open is?

Mocht het damp open zijn en ik kan isoleren? Wat raden jullie dan aan? In eerste instantie wilde ik de kap zo dun mogelijk gaan isoleren zodat de gordingen nog zichtbaar zijn. Echter kom ik dan al snel op pir+gips uit. Dit kan ik denk ik niet aan deze platen vast maken (qua sterkte. Ik zal regels tussen de gordingen moeten maken waardoor ik dus ook weer lucht tussen het dakbeschot en de pir platen creëer. Ook hier zijn de meningen over verdeeld denk ik. Wat is het beste advies voor deze situatie?
Groeten Wesly


foto 1: bovenkant dakbeschot
foto 2: top laag van dakbeschot.
foto 3: Onderkant dakbeschot. Dakbeschot is achter nog te verwijderen zachtboard zichtbaar.

Zoals jullie zijn er verder geen houten planken als dakbeschot aanwezig. Gordingen - Dakbeschot onbekend (houtwolcement?)regels en panlatten en dakpannen.



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Schuin dak isoleren ; specifieke vraag.... even lezen, flink wat info.
Als het laagje aan de buitenkant van die plaat iets dampdicht zou zijn hoeft dat nog geen probleem te geven. Je moet de dampremmer aan de binnenkant nog beter, dampdichter aanbrengen.
 

Weslyr

  • #3
Hoi Wgb,
Bedankt voor je reactie. Ik ben benieuwd of je weet wat voor een materiaal dit dan is? Ik snap je reactie mbt afdichten, maar de binnenkant moet sowieso maximaal dampdicht zijn toch?
Weet je zeker dat beide zijden dampdicht kunnen zijn.. Stel dat het condesatiepunt in de dakbedekking ligt, dan zal hier vocht ontstaan wat er niet meer uit kan.

Groeten Wesly
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Inderdaad, de binnenkant maximaal dampdicht maken als je gaat isoleren.

Voor de juiste eigenschappen van die plaat is nu de buitenste laag zowel dampopen-als waterdicht. Teer-achtig papier is dacht ik veel gebruikt daarvoor. Ik heb daar geen gegevens van, waarschijnlijk te ouderwets.
De onderkant van het dakbeschot zal nu dampdichter zijn als dat papier.
Is de onderste laag een nette afwerking van die houtwolcement plaat?
De damprem he, daar komt het op aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu