Oude dakdelen naast nieuwe dakkapel isoleren

daanvdb

  • #1
Ik heb vorige week een nieuwe dakkapel laten plaatsen. De dakkapel zelf is geïsoleerd maar aan beide zijden is nog een deel van het oude schuine dak dat ik ook wil isoleren.

De gordingen hebben een afstand van circa 120cm en zijn 24cm diep. Aan beide zijden van de dakkapel betreft het circa 80cm de spant en de wand.
ik wil de gisplaten graag direct op de spant & gordingen hebben om zo min mogelijk ruimte onder het schuine dak te verliezen. Ik wil met glaswol isoleren omdat ik de ruimte heb qua diepte.

Mijn vragen zijn nu:
1. Hoe kan ik het rachelwerk maken zodat het glaswol goed erachter blijft zitten binnen de gordingen en spant?
2. Kan ik het glaswol het beste op 81cm afsnijden en horizontaal plaatsen, of de breedtemaat gebruiken van 60cm en horizontaal plaatsen met een extra strook ernaast van 20cm?

Dank jullie wel!

20230104_141830.png 20230104_140359.png
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Steenwolplaten kopen, die blijven vanzelf zitten als je die dikte hebt en zijn makkelijk te snijden. Als je slecht uitkomt kun je het in 2 lagen in de halve dikte doen en laten overlappen. Denk aan een dampscherm. Een regelwerk op de gordingen dient ook om alles uit te vlakken, gordingen zijn vaak niet recht, controleer dat in ieder geval.
 
Laatst bewerkt:

daanvdb

  • #3
Hai Edwin,
Dank je wel voor je reactie. Ik heb naar platen gekeken inderdaad, die heb je in 80cm breedte. Aan een kant is de maat 82cm en aan de andere kant 77cm. De laatste is geen probleem maar bij 82cm kom ik niet uit als ik het horizontaal plaats en als ik het verticaal plaats heb ik veel snijverlies. Hoe zou ik dat kunnen oplossen denk je?

Dank je,
Daan
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
En als je 2 lagen van 12 cm doet en de afgesneden stukken hergebruikt? Wat meer naden zijn niet erg, zeker niet bij deze diktes, je klemt alles en kunt zo laten verspringen dat je geen naden precies boven elkaar hebt. Je hoeft echt niet overal 1 stuk te gebruiken. Is gewoon een puzzel....
 

daanvdb

  • #5
Ik snap wat je bedoelt nu, dank je voor je advies!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die overspanning is toch te groot voor gipsplaten, dus je moet tussen de gordingen balkjes aanbrengen waar het gips aan komt te hangen. Dat kun je dan ook meteen gebruiken om de glaswol achter te klemmen.

Balkjes van 44x44 zijn hier sterk genoeg voor.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ts zou de balkjes tussen de gordingen kunnen aanbrengen om ruimte te besparen. Er overheen is echter makkelijker. Met latten lukt het in de breedte ook wel, dan hoeft het niet zo dik te zijn, is maar 80 cm overspanning, dat lukt met 21 /22 mm dik waarschijnlijk wel.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
TS heeft echter al aangegeven ruimte te willen besparen, en dan ontkom je er niet aan.
daanvdb schreef:
ik wil de gisplaten graag direct op de spant & gordingen hebben om zo min mogelijk ruimte onder het schuine dak te verliezen
 

daanvdb

  • #9
Ik kan inderdaad ook 2x10cm glaswolplaat op elkaar kunnen plaatsen en in de lengte tussen de gordingen balkjes van 44x44. Of anders in de breedte tussen spant en wand.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu