Na isoleren oude dakkapel

Dyla_n

 • #1
Voor het renoveren en isoleren van mijn woning uit 1925 heb ik het dak en dakkapel gestript. Het huis was nog helemaal niet geïsoleerd dus een mooie kans om dit aan te pakken. Hiervoor is voldoende ruimte tussen de gordingen (circa 19 cm) om een houtvezel isolatie te plaatsen met daaroverheen een damprem, tengels en gips. Bij de dakkapel is er minder ruimte met name het dakje, deze kan niet veel meer verlaagd worden omdat je plafond anders voor de ramen komt en het niet al te hoog is. Tussen de latten is nog 5 cm ruimte en daaronder ook nog ongeveer eenzelfde hoogte. De zijkant van de dakappel zou iets dikker geïsoleerd kunnen worden, hier lijkt een iets van plastic achter te zitten.

Mijn vragen zijn: (1) op welke manier is deze dakkapel slim te isoleren (met name dakje)? (2) Welk soort folie/isolatie zit in de wang van de dakkapel (lijkt bijna soort bubbeltjesfolie).

Alvast hartelijk dank voor het meedenken !
IMG_0514.jpg

IMG_0516.JPG
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
Dat is inderdaad noppenfolie, waarschijnlijk met een laagje aluminiumfolie.
Dit is er in meerdere kwaliteiten en diktes. De betere zijn een goeie manier om met een kleine dikte een redelijke isolatiewaarde te halen.
Het is meestal dampdicht, dus iets lastiger om er extra isolatie voor te zetten aan de warme kant.

Wat ligt er op het dakje?
Ideaal isoleer je een plak dak aan de buitenkant. (warm dak) Is dat hier een opties?
 

Dyla_n

 • #3
Hmm dat is jammer inderdaad. Onder het dakje zit direct de bitumen vandaar ook de noodzaak om te isoleren. Het aanzicht vanaf de straatkant is beschermd dus zomaar de dakkapel aanpassen wordt lastig. Anders zou een nieuwe misschien mijn voorkeur hebben gehad. Is het een idee om de noppenfolie te verwijderen, te isoleren met pir plaat en vervolgens de damprem die in de rest van de kap wordt toegepast te plaatsen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #4
Voor het platte dak kan een " omgekeerd dak " een optie zijn. (google meer even)
Een warm dak kan mogelijk ook zonder het aangezicht zoveel te veranderen dat het een probleem is.

Ja, ik zou zeker kijken of het noppenfolie weg kan. Ik denk het wel. Maakt trouwens niet uit als een deel blijft zitten, zolang het geheel maar dampopen wordt aan de koude kant.
 
 • Like
Waarderingen: Dyla_n

Dyla_n

 • #5
Dank ik ga de noppenfolie weghalen en isolatie plaatsen met een damprem. Daarnaast nogmaals kijken naar de mogelijkheden voor het dak.
 

Dyla_n

 • #6
Nog even voor de terugkoppeling. Uiteindelijk het dak geïsoleerd met 2 lagen 5 cm Kingspan. De eerste laag tussen het houdt en afgedicht met pur. Tweede laag kruislings eroverheen met daaroverheen weer een damprem. Noppenfolie in de 'wang' weggehaald en geïsoleerd met 16-18 cm houtvezel met damprem eroverheen. Aan de buitenkant zitten voldoende ontluchtingsgaten dat ik geen problemen verwacht met vocht. Bijgevoegd foto van de eerste laag Kingspan.
IMG_1036.JPG
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #7
zorg er wel voor dat de isolatie volledig aansluit en de damprem luchtdicht word aangesloten op de damprem van het schuine dak
 

Dyla_n

 • #8
Yes dank, heb ik gedaan. Dit was een foto tijdens werkzaamheden ;-)
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Huismansss

 • #9
Vanwaar de verschillende isolatie soorten in de wang en het dak? Zou je niet een beter eindresultaat hebben met alleen maar PIR op beide plekken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu