Condensvocht dakkapel verhelpen voor het isoleren?

Anna 89

  • #1
Goedendag,
wij hebben afgelopen zomer het dak van onze dakkapel op zolder vervangen;
het oude beschot vervangen voor nieuwe underlayment platen en hier heeft de dakdekker bitumen op aangebracht.
we hebben daarna niet geïsoleerd (stom) dat willen we nu gaan doen met steenwol platen tussen de balken en afsluiten met klimaatfolie.
(van buiten/ bovenaf isoleren was helaas geen optie ivm de dakgoot)

Maar nu zijn de nieuwe underlayment platen zeiknat en vallen de druppels eraf! Ook zijn ze al helemaal zwart van schimmel.
We hadden niet zulke heftige condensatie verwacht omdat er op zolder niet word geleefd en gestookt (het is daar nog niet af en we komen er eigenlijk nooit)
Is dit normaal?
En kunnen we nu wel isoleren of rot het underlayment dan weg omdat we het vocht opsluiten?
hoe kunnen we het droog krijgen? Of moeten we dan wachten tot de zomer?
Alvast bedankt!
Anna
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je moet het inderdaad eerst laten drogen. Als je daarvoor niet wilt stoken, zul je inderdaad moeten wachten tot de zomer. Het helpt ook om nu alvast beter te ventileren op zolder.

De reden van de condensatie is met enige zekerheid leefvocht dat via de warmte lucht naar zolder trekt (warmte lucht stijgt immers). Omdat je de ruimte niet verwarmt en het buiten koud is, condenseert dat vocht daar.

Ik heb deels hetzelfde probleem met mijn dakkapel (ben met hetzelfde project bezig), maar heb het opgelost door de deuren dicht te houden en de verwarming op zolder aan te zetten in combinatie met een ontvochtiger. Zeker ook de deur van de badkamer zoveel mogelijk dichthouden - zeker na het douchen, want daar schuilt het grootste risico.

Enkele vragen:
1. Heb je een vaste trap naar zolder?
2. Zit er een badkamer in de buurt onderaan die trap?
3. Heeft je zolder(kamer) een deur?
4. Heb je ramen/ventilatieroosters open staan op zolder?
5. Het dak is hopelijk gewoon vervangen toen het droog was?
 
  • Like
Waarderingen: Anna 89

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als het dak van een dakkapel aan de buitenkant niet geisoleerd is, wordt het in deze tijd van het jaar een heel koud oppervlak. Het verbaast me niet dat het dan heel vochtig gaat worden door condensatie, dus antwoord op je vraag; dit is niet heel vreemd. Je kunt dat verhelpen door na het isoleren van binnenuit folie toe te passen (na droging, anders kan het vocht er niet meer uit).
Vergelijk het met een slecht geisoleerde ruit; ook een oppervlak dat heel erg afkoelt met als resultaat dat de ruit beslaat.
 
  • Like
Waarderingen: Anna 89

Anna 89

  • #4
Beste Impie,
Bedankt voor je reactie. Ik had de ramen op zolder al op een kier gezet, het lijkt helaas alleen nog weinig uit te maken. Zeer waarschijnlijk stijgt er inderdaad dan leefvocht van de verdieping eronder via het planken plafond (de zoldervloer) omhoog.
We hebben een vaste trap naar zolder die we aan de bovenkant wel (tijdelijk) met een luik hebben afgesloten ivm warmte verlies. De badkamer zit redelijk dicht in de buurt. Toen het dak vervangen is afgelopen zomer was alles droog . De eerste periode, toen het nog warm was buiten, hebben we ook geen vochtprobleem gehad.

Ik zou een electrisch kacheltje in de dakkapel kunnen zetten, maar vraag me wel af of dat voldoende is om het helemaal droog te krijgen? Het is echt heel nat. En als je gaat stoken krijg je dan niet meer condensatie omdat het temperatuurverschil met buiten toe neemt?
wat voor ontvochtiger gebruik je?
groet Anna
 

Anna 89

  • #5
Beste Edwinnn,
bedankt voor je reactie. Helaas kunnen we de dakkapel niet van buitenaf isoleren ivm de dakgoot. Heb je misschien tips hoe we het underlayment droog kunnen krijgen? zodat we van binnenuit kunnen isoleren.
groet Anna
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
We mogen geen merken noemen, maar ik heb een ontvochtiger van een Duitse supermarkt; qua formaat lijkt het op een mobiele airco. Ontvochtigers werken overigens het beste in warmere ruimtes; wellicht is het dan het beste om hem (ook) in de badkamer te gebruiken.

Een elektrisch kacheltje kan, maar is wel redelijk duur in gebruik. Gebruik in ieder geval ook een ventilator om de lucht tegen het plafond aan te blazen. Je krijgt niet meer condensatie omdat er geen extra vocht bijkomt en de temperatuur van het dak ook stijgt.

De sleutel bij het drogen is ventilatie + verwarmen. Je brengt koude lucht naar binnen, die je vervolgens verwarmt. Daarmee daalt de relatieve vochtigheid en kan de lucht de ruimte dus drogen. Dat laatste werkt alleen als er ook geventileerd wordt, want het in de lucht opgenomen vocht moet immers de ruimte uit.
 
  • Like
Waarderingen: Anna 89

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kunt ook gewoon de natuur zijn werk laten doen en wachten tot de zomer (zoals hierboven al gezegd), dan is alles vanzelf droog, zonder dure en lastige ingrepen met half resultaat. Ik zou sowieso pas tegen de zomer gaan isoleren. Hoe droger, hoe beter.
 
  • Like
Waarderingen: Anna 89

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Omdat je wel in de woning woont, stijgt de RV in de woning. De vochtige lucht zal zich door de hele woning verspreiden, en komt dus ook bij het koude oppervlak van de ongeïsoleerde dakkapel.

Een warm dak (met evt. een verjonging van de isolatie naar de randen/overstek) zou echt de beste oplossing zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Anna 89

Anna 89

  • #9
Bedankt voor de reacties!
Ik denk dat we dan wachten tot de zomer met het isoleren en in de tussentijd de schade zo veel mogelijk proberen te beperken door goede ventilatie en een lucht ontvochtiger te gebruiken.
Hopen dat het voorjaar vroeg start dit jaar :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu