Modulerende thermostaten - Wat heeft dat voor nut?

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #1
Wat heeft een modulerende thermostaat nu in de praktijk voor nut?
Ik zit met de volgende situatie:
1x vaillant vhr 35c gaswandketel.
1x chronotherm 4 thermostaat.

Nu is het alleen zo dat we voor deze ketel gekozen hebben omdat we een royaal bad willen kunnen vullen, en er geen plaats is voor een boiler.
De ketel is 35KW, hij kan moduleren tussen 10 en 35 KW.

Echter, het aangesloten vermogen aan radiatoren is ongeveer 20 kw.
En het vermogen wat in de praktijk aan staat, is rond de 8 kw.(slaapkamers staan normaal uit)
Resultaat is dus dat de ketel pendeld op watertemperatuur.

Ik kan me eigenlijk niet indenken dat een modulerende thermostaat nut heeft in de situatie dat hij de warmte toch niet kwijt kan.
Heeft het nut om mijn chronotherm te vervangen of niet?
 

Tino

  • #2
Heb dezelfde ketel in kombinatie met een Vaillant callormatic thermostaat.
Ben nog bezig met verbouwen en de keuken en slaapkamers zijn nu aangesloten op de ketel.
Volgende stap is de vloerverwarming van de kamer welke als hoofdverwarming geplaatst word.
Op 't moment heb ik zon 11 kW belasting dus.
Deze ketel kun je via 't paneel op een lager max vermogen instellen, ik geloof in stapjes van 5kW. Bij mij staat hij nu op 15 kW.

Je kunt je vraag ook eens plaatsen op askanowner.nl, cv-boy is een hele goede deskundige op dit gebied.
 

Xr8

  • #3
Over modulerende thermostaten is hier al veel geschreven. Voordeel van deze thermostaten is dat ze communiceren met de ketel. Dit in tegenstelling tot de chronotherm 4. Deze geeft alleen maar een start en stop signaal, wat er toe leidt dat de ketel meer starts en stops maakt.

Met een modulerende thermostaat zal de ketel langduriger door stoken op een heel laag pitje. Wanneer de temperatuur in de ruimte waar de thermostaat hangt erg snel stijgt dan zal deze de ketel op basis van de ruimtetemperatuur al terug laten moduleren in vermogen, om zo met een zo laag mogelijke watertemperatuur te stoken, iets wat voordelig is met betrekking tot het rendement. Een chronotherm kan dit niet omdat deze dit niet kan doorgeven aan de ketel.

In uw geval moduleert de ketel alleen op de aanvoer/retour temperatuur, nadeel van een modulerende thermostaat kan zijn dat het opwarmen langer duurt, het voordeel is dat je in de meeste gevallen de warmwaterbereiding uit kunt zetten in geval van nacht of afwezigheid, iets wat onnodig gasverbruik kan voorkomen.

Ben van mening dat het met beide thermostaten goed werkt, het is eigenlijk maar wat je zelf wilt.

Succes.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als betrekkelijke leek kan ik me juist indenken dat een modulerende thermostaat in deze situatie wel wat scheelt in het gasverbruik: de ketel zal waarschijnlijk ook aan/uit gaan regelen, maar dan op minimaal in plaats van op maximaal vermogen.
Ook gaat de ketel eerder uit, namelijk als de door de kamerthermostaat gevraagde watertemperatuur bereikt is in plaats van de maximale watertemperatuur van de ketel. Dit alles betekent dat de ketel en daarmee het rookgas minder heet wordt. Minder heet rookgas geeft minder verlies door de rookgasafvoer.
Nadeel is wel dat de pomp langer draait en dus het elektriciteitsverbruik steigt. Misschien wordt ook het heetwater 's winters iets minder snel heet; voor heetwater werkt de ketel natuurlijk wel op max vermogen maar als de ketelonderdelen koud of lauw zijn werkt het misschien iets minder snel. De CW klasse gaat uit van zomerconditie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als betrekkelijke leek kan ik me juist indenken
U hebt aardig gelijk :wink:

Modulerend betekent dat de kachel door blijft branden op (zeer) lage temperatuur, dus vrijwel niet aan en uit gaat.
Het scheelt op gasverbruik omdat de ketel op een gunstiger temperatuur brandt, op een lage temperatuur is de condensatie hoger en de warmteterugwinning daardoor hoger.

Heet water heeft voorrang op c.v. en dus zal de temperatuur niet minder heet worden, de cw waarde is niets meer dan de hoeveelheid warm water die een ketel kan leveren, ik heb nog niet meegemaakt dat het verschil in de zomer of winter merkbaar verschil uitmaakt.

Het stroomverbruik is inderdaad iets hoger dan bij een aan/uit thermostaat omdat de pomp langer loopt.
 

Xr8

  • #6
Wat betreft het warmwater kan het inderdaad zijn dat het warmwater even wat langer duurt, omdat de warmtewisselaar van bv 40 eerst naar 70 graden moet worden gebracht.

Voor het warmwater gebruik zul je dit vaak niet merken, vooral bij douchen gebruik je bij lange na niet maximale temperatuur welke de ketel kan halen.

Ben eens bij een produktvoorlichting geweest van een grote uit Apeldoorn, hier werd verteld dat met de modulerende thermostaat ook het stroom verbruik gunstiger werd, de pomp schijnt in bepaalde situaties stil te staan, de circulatie zal dan op natuurlijke wijze gaan. Of je dit echt in het verbruik zal merken?

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu