CV ketel buitenvoeler verwijderen en modulerende kamerthermostaat plaatsen

yvor

  • #1
Goedemiddag,

Graag jullie kijk op het volgende:
In een oude slecht geïsoleerde woning voorziet een CV ketel (Vaillant, HR solide Plus) met buitenvoeler in warmte en warm tapwater.
Om het gasverbruik te verminderen dachten we het volgende te doen:
  • de buitenvoeler eraf halen
  • in de woon/zitkamer een modulerende kamerthermostaat plaatsen, op de radiatoren aldaar standaard kranen die we open zetten (geen thermostaatkraan)
  • op alle andere radiatoren in het huis thermostaat kranen (15gr. is daar normaliter voldoende)
  • de badkamer krijgt een thermostaat kraan met een tijdsklok (bv. Honeywell Rondostat HR-20) om een warme badkamer te hebben gedurende het gebruik in de ochtend en de avond
Overige zaken als beter isoleren, kieren dichten etc zijn natuurlijk ook nodig ... maar dat laat ik even buiten beschouwing.
Alvast bedankt voor jullie reacties,
groet Yvo
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
yvor schreef:
de badkamer krijgt een thermostaat kraan met een tijdsklok (bv. Honeywell Rondostat HR-20) om een warme badkamer te hebben gedurende het gebruik in de ochtend en de avond
Mijn ervaring. s-avonds rond 23:00 werd de kraan van de radiator in de douche opengezet. De badkamer werd de volgende dag tot rond 11:00 grofweg verwarmd. In ieder geval nadat we ons hadden opgetut ging de kraan dicht.
Geleerd dat het beter is om de badkamer rond de 22gr. te houden.
Wij kregen enorme roest aan de onderzijde van de radiator. Ontdekt oktober 2018 en de foto van de nog steeds niet roestende plek november 2020.
Vervelend is dat de laklaag zo sterk is dat de roest lekker door woekerd.
Bij proef heb ik alle roest en de laklaag verwijdert en in het vet gezet.
Een plekje in het zicht heb ik geen vet aangebracht en wat blijkt, er is tot nu toe geen roest te zien. Met ander woorden er is door de temperatuurs verhoging geen condens meer op de radiator anders was dat vlak wel bruin geworden.
Duidelijk een voorbeeld van verkeerde zuinigheid.

2020-11-05 Radiator douche10.JPG 2018-10-19 Radiator douche 6.JPG
 

yvor

  • #3
ok goeie tip, de badkamer met de thermostaat knop op minimaal op 15 graden houden zou al kunnen helpen wellicht. Voor de momenten dat we wat meer warmte willen hebben zetten m op 21 gr. Wat betreft het plan om de buitenvloer eraf te halen en met een modulerende kamerthermostaat te werken heeft dat effect op het gasverbruik?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu