Hoe moduleert een ketel zonder modulerende thermostaat?

Lucas1991

  • #1
Als je een modulerende ketel hebt met een aan/uit thermostaat, hoe weet de ketel dan precies wanneer hij op een lager vermogen moet gaan branden?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Omdat hij de temperatuur meet van de uitgaande en inkomende leidingen. Hoe kleiner dat verschil, hoe lager de ketel dan brandt.
 

stefan9

  • #3
Is het niet zo dat de ketel bepaalt hoe warm de aanvoer (uitgaande leiding) moet zijn?
De ketel zal zodanig proberen te moduleren dat de aanvoer de gewenste temperatuur heeft. De temperatuur van de retour en de volumestroom bepalen dan in combinatie met de ingestelde aanvoertemperatuur het modulatie percentage.
 

Fwalraven

  • #4
Kan een modulerende ketel wel op een aan/uit thermostaat worden aangesloten?
Dient de aansluiting van de aan/uit thermostaat dan ook op de ketel niet op aan/uit te worden aangeslotenen?
Zoals bv bij de Nefit Topline Hrc30 5 cw.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Lees voor je antwoord geeft de vraag die TS steld Fwalraven en StedfanD.
Dit is niet zo' n zinvolle bijdrage zo.
 

stefan9

  • #6
@Fwalraven : Zeker kan dat. Je moet de thermostaat dan uiteraard wel op de aan/uit aansluiting van de ketel aansluiten. De ketel zal dan alleen nog kunnen moduleren op watertemperatuur, zoals beschreven.
Je mist dan de functionaliteit van een modulerende thermostaat, die kan namelijk moduleren op ruimtetemperatuur. (hij probeert de ketel zo in te stellen dat de ruimtetemperatuur constant blijft en de ketel blijft branden)
De enige situatie waarin ik denk dat een aan-uit regeling zinvol is, is met "slimme" radiatorknoppen: de radiatorknoppen moduleren de radiatoren dan op ruimtetemperatuur en geven de ketel opdracht om aan te gaan als er ergens warmtevraag is. Is er nergens warmtevraag, dan wordt de ketel uit gezet.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Stop AUB met deze antwoorden, dat vraagt de TS niet.

En ga als je een zinloze discussie wil voeren AUB samen in de persoonlijk berichten service dan gezellig onzin met elkaar uitwisselen maar niet hier. fijne dag.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #8
Het toestel modulerende op temperatuur verschil tussen aanvoer en retour. Bij aan-uit zal hij naar de maximaal ingestelde aanvoer temperatuur willen. Hij zal starten, op laaglast branden tijdens zijn gedwongen laaglast tijd 3-5 minuten, afhankelijk per toestel. Hierna zal hij langzaam zijn vermogen gaan opschroeven. Mocht het verschil tussen aanvoer en retour groter dreigen te worden dan zijn instelling ( 20 of 25 gr. afhankelijk van instelling) zal hij langzaam terug toeren. Zo wordt zij vermogen geregeld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu