Vloerverwarming traag icm modulerende ketel

BeeJee78

  • #1
Wij hebben vloerverwarming icm met een Remeha Avanta en een Tado thermostaat.
Als de ruimte (woonkamer) enkele graden verwarmt moet worden gaat de ketel op volle kracht draaien en is de ruimte relatief snel behaaglijk.
Maar als de ruimte niet veel hoeft op te warmen (bijv. maar 1 graad, zoals nu in de herfst veel voorkomt) dan gaat ie op een veel lager niveau verwarmen en wordt het met geen mogelijkheid warmer beneden, pas na een paar uur merk je er iets van. De 'workaround' die we al een tijd gebruiken is de thermostaat tijdelijk nog hoger te zetten zodat ie meer vermogen gaat leveren en dan is het zo warm, maar dat is natuurlijk niet de juiste oplossing.

Heeft iemand enig idee of en hoe hier wat aan te doen is? Ik kan (volgens mij) nergens instellen dat ie niet moet moduleren bij een koude start.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
De boel aan/uit regelen in plaats van modulerend.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman, BeeJee78 en Degooyer

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Vloerverwarming is een aan/uit systeem en kan je het beste regelen met een aan/uit thermostaat.
(alleen ijverige verkopers van modulerende thermostaten zullen het daarmee niet eens zijn, maar in de praktijk blijkt dat echt het beste te werken..........)
 
  • Like
Waarderingen: BeeJee78

BeeJee78

  • #4
Oke duidelijk, dan ga ik kijken of ik de thermostaat als aan/uit kan aansluiten. thx!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je kan de minimaal vermogen parameter is de ketel wijzigen, als je deze gelijk zet aan het oppervlakte x100w van de vloer gaat het vaak wel goed.
 

Nono123

  • #6
BeeJee78 schreef:
De 'workaround' die we al een tijd gebruiken is de thermostaat tijdelijk nog hoger te zetten zodat ie meer vermogen gaat leveren en dan is het zo warm, maar dat is natuurlijk niet de juiste oplossing.
Toch zit u aardig in de buurt.

Energie = vermogen x tijd.

Wat u nu doet is het vermogen verhogen, maar om zuinig te stoken kunt u misschien beter de tijd verlengen.
Vloerverwarming is namelijk traag, dat stook je niet even snel warm.

Als u "geo-locatie" en/of nachtverlaging toepast, is dat waarschijnlijk het probleem. Dan duurt het te lang om de ruimte op gewenst temp. te krijgen.
De functie "adaptief" (zelflerend) heeft kan u wellicht helpen om ruimtetemperatuur, op gewenste tijd, op temperatuur. te laten zijn.

Het zal aan de Tado versie liggen of uw thermostaat over deze functies beschikt.

Om zo zuinig mogelijk te stoken moet het CV water zo koud mogelijk zijn.
Een modulerende thermostaat is daar een prima hulpmiddel bij.




Ook is het optimaal instellen van de stooklijn geen verplichting, als er een modulerende thermostaat is toegepast, volgens de in april 2021aangepaste EPDB 3:
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: liviu2004

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
We gaan watertemperatuur moduleren op ruimtetemperatuur en transporteren naar een afgiftesysteem die mengt naar een constante watertemperatuur.

Dan heeft moduleren dus even geen nut meer.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman en BeeJee78

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Eigenlijk is het dan een Nono :-)
 

Bernhard

  • #9
De watertemperatuur wordt niet door de ruimtetemperatuur modulerend geregeld.
De ketelregeling zal de benodigde watertemperatuur regelen afhankelijk van het temperatuurverschil tussen de aanvoer- en de retourtemperatuur.
Het warmteafgiftesysteem mengt naar een belasting afhankelijke mengtemperatuur.
 

Nono123

  • #10
Dit staat op Wikipedia, over OpenTherm.

Communicatie tussen regelaar en ketel is digitaal en bi-directioneel. Doorgaans berekent de regelaar continu de gewenste keteltemperatuur en zendt deze naar de ketel. De regelaar doet dit op basis van ruimtetemperatuur of op basis van een andere regelstrategie. Het komt erop neer dat als een huis koud is en de bewoner wil verwarmen, de ketel op hoger vermogen het huis snel opwarmt, en dat dat vermogen omlaag gaat zodra het huis warm is. De ketel regelt na die opwarmperiode zelf zijn vermogen terug (moduleren) zodat de gewenste, lagere radiatortemperatuur bereikt wordt. Het grote voordeel is, dat bij een lagere radiatortemperatuur er fors minder warmte de schoorsteen uitgaat, en de ketel daardoor tien tot twintig procent minder gas gebruikt voor dezelfde warmteproductie.


Dit staat op Wikipedia, over CV regeling

Voordeel van modulerende ruimteregeling ten opzichte van aan/uit-ruimteregeling
  • De gemiddelde cv-temperatuur is lager, waardoor men minder energieverliezen heeft.
  • Hoger comfort door minder schommelende cv-watertemperatuur.
  • Minder thermische stress in de cv-installatie
 
Laatst bewerkt:

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #11
En ja hoor we hebben weer een Wikipedia expert!
Wiki en de praktijk liggen mijlenver uit elkaar maar je mag het doen hoor, quoten wat er word geschreven is leuk maar voegt NIKS toe.
Maar hier is al zoveul over geschreven zoek eerst de topics maar eens na!

Zoals al eerder vermeld gebruik een aan/uit thermostaat en houd de temperatuur constant, geen nachtverlaging of modulerende thermostaten welken zelf gaan bepalen wanneer ze aan moet.
Is pure verspilling van energie.

Zal het nog ne keer uit proberen te leggen erpels op het gasfornuis aan de kook brengen hoe groot is je vlam onder de pan? (groot) erpels zijn aan de kook en mot je nog ff aan de kook houden wat doe je dan?
je zet je vlammeke? Juist kleiner mee dus minder vermogen.
Simpeler als deze Jip en Janneke taal ken ik het niet verwoorden!

Dus nogmaals vloerverwarming aan/uit regelen liefst per ruimte apart, maximale cv water temperatuur afhankelijk van het type verdeler aanpassen, en het vermogen van de ketel aanpassen aan de benodigde warmte behoefte!
En geloof me maar dat laatste gebeurt bijna nooit.

Maar ja wij uit de praktijk weten het toch niet, wiki weet het beter.
Ik zou zeggen Wiki maar raak voor ne knaak maar denk dat je die knaak beter uit kan geven aan een goed werkende en uitgelegde installatie!
En dat scheeld dan weer knaken op je gas rekening en zo bespaar je en niet anders! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :hup: :hup: :hup: :prima::prima::prima:
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman, Degooyer en BeeJee78

Nono123

  • #12
Ik heb in dit topic, en een vorige topic, diversen linkje gepost die onderbouwen dat een modulerende kamerthermostaat een handig hulpmiddel is, om zuiniger te stoken.
Ik ben ook nog opzoek geweest naar informatie, dat een aan/uit regeling zuiniger zou zijn, dan een modulerende thermostaat, maar heb helaas niet gevonden.

Hopelijk kun u hier wat linkjes posten (van niet commerciële websites) die u theorie over zuiniger stoken, met een aan/uit thermostaat, ondersteunen?

En sorry, maar ik heb niets met Jip en Janneke taal.
Ik denk dat het beter is te blijven bij vakjargon.
En bij zuinig stoken ontkomen we dan niet aan moeilijke woorden als, Calorische onderwaarde, Calorische bovenwaarde, en Latente warmte.
Zie hier: *******
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #13
@Nono wat gebeurt er bij een modulerende regeling , de ruimte word verwarmd met een lage aanvoertemperatuur, de menginjectie verdeler mengt dit water met koud retour water resultaat nog steeds een zeer lage temperatuur in de aanvoer van de vloerverwarming zon 23 tot 26 graden, aan uit de ketel maakt water van 60 a 70 graden, de meng injectieverdeler mengt dit met koud retourwater resultaat de aanvoer temperatuur stijgt tot een 35 a 40graden waardoor de ruimte wel sneller opwarmt en de vloer warm aanvoelt
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

liviu2004

  • #14
Met opentherm, heb nu ketel aanvoer 55 graden, bij vw aanvoer heb ik 35 graden, werkt prima.
 
  • Like
Waarderingen: Nono123

Nono123

  • #15
Marcn.88 schreef:
wat gebeurt er bij een modulerende regeling , de ruimte word verwarmd met een lage aanvoertemperatuur, de menginjectie verdeler mengt dit water met koud retour water resultaat nog steeds een zeer lage temperatuur in de aanvoer van de vloerverwarming zon 23 tot 26 graden, aan uit de ketel maakt water van 60 a 70 graden, de meng injectieverdeler mengt dit met koud retourwater resultaat de aanvoer temperatuur stijgt tot een 35 a 40graden waardoor de ruimte wel sneller opwarmt en de vloer warm aanvoelt
Inderdaad, bovenstaande klopt allemaal als een bus!
Hel zal zeker warm worden.
Waar het hier om gaat is; energieverspilling.

Kunt u aantonen dat een ketelwatertemperatuur van 60 a 70graden, zuiniger in gebruik is bij een HR ketel, dan het door u genoemde voorbeeld, waar maar een ketelwatertemp. van 35 a 40gr nodig is ?
 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
Hoeveel zone regelingen ken je met een modulerende en/of OpenTherm uitgang?
 

Nono123

  • #17
Ronny schreef:
Hoeveel zone regelingen ken je met een modulerende en/of OpenTherm uitgang?
Die vraag wil ik best wel gaan beantwoorden, (al zie ik niet zo snel het verband met de vraag in de openingspost), maar wacht eigenlijk nog op antwoorden op deze vragen:

Hopelijk kunt u hier wat linkjes posten (van niet commerciële websites) die u theorie over zuiniger stoken, met een aan/uit thermostaat, ondersteunen?

Kunt u aantonen dat een ketelwatertemperatuur van 60 a 70graden, zuiniger in gebruik is bij een HR ketel, dan het door u genoemde voorbeeld, waar maar een ketelwatertemp. van 35 a 40gr nodig is ?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
Ik ben best benieuwd naar je antwoord, mocht je er een kennen.
Dat zou dan een gat in de markt kunnen zijn als ik je theorie volg.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Een modulerende kamerthermostaat berekend de aanvoer op ruimtetemperatuur.
Echter een mengverdeler probeert de temperatuur constant te houden.
Dus bij een kleine verschil tussen wens en gemeten waarde geeft de thermostaat een lage temperatuur vraag aan de ketel, deze maakt hierdoor een lage temperatuur aan en bij de mengverdeler blijft er niet van over door bijmenging.
Daarbij is de retour ook laag en daardoor moduleert de ketel ook niet op obv retour.
En duurt het dus extreem lang voordat er voldoende energie afgegeven kan worden door de vloer.

Je kan wel zuinig laag willen stoken maar dan heb je een andere verdeler nodig, en een ander legplan om voldoende energie af te geven.

Een mengverdeler heeft een groter debiet bij een lage temperatuurverachil.
Volgens Q=m x c x dT
Moet bij gelijkblijvend vermogen en groter massaverplaatsing de Dt kleiner worden.
Dat is wat een mengverdeler doet, lagere temperatuur met een groter debiet dan de ketel levert met een kleinere dT.

Een systeem is niet alleen een thermostaat en een ketel en klaar, de afgifte systemen zijn even belangrijk.
Je kan wel laag willen stoken maar als de afgifte dan te klein is dan is dat ook niet rendabel en dan kan je thermostaat moduleren wat hij wil het werkt niet.

Een modulerende thermostaat werkt alleen goed als deze als.enige de watertemperatuur in het afgifte systeem regelt zodra er een naregeling op de afgifte zit kan de thermostaat niet meer juist regelen omdat de uitsturing van de thermostaat niet zichtbaar word in de ruimte.

Aan/uit kan prima zuinig stoken, als jij de installatie uitrekend dat bij een lage temperatuur het benodigde vermogen om de ruimte te verwarmen gehaald word zal een ketel met aan uit thermostaat niet hoger stoken dan de voor je berekening gebruikte temperatuur daar is geen modulerende thermostaat voor nodig.

Theoretisch kan een ketel met 70 graden ketelwater ook prima in het condenserende bereik werken, de retour zit bij een juist berekende installatie rond de 50 graden dus ruim binnen hr bereik.

En ja bij 50 graden ketelwater zal de retour nog lager zijn en dus meer condenserend vermogen maar als je daar alleen naar kijkt ipv naar de hele installatie en regeling gaat het niet goed werken.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22, Lange Herman en Degooyer

Ronny

Specialist Verwarming
  • #20
Precies, bereken de delta-T anders iets groter waardoor de retourtemperatuur lager wordt bij een gelijke aanvoer temperatuur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu