Lage aanvoer temperatuur na installeren modulerende thermostaat Honeywell Y87C20

Clone323

  • #1
Sinds kort de thermostaat veranderd van een Honeywell T87G1006 (aan/uit) naar een Honeywell Y87C2004 (modulerend). De ketel is een Remeha Avant 28c.

Met de oude aan/uit thermostaat was het aanvoerwater knalheet. Alle radiatoren deden mee en werden heet. Met de nieuwe thermostaat komt het aanvoerwater niet boven de 45 graden. Het duurt van 7 uur s’ochtends to 12 uur s’middags om de kamer van 18 tot 20 graden te verwarmen. Tussentijds gaat de ketel nog regelmatig aan en uit, ook als de gewenste temperatuur nog niet bereikt is. Het aanvoerwater schommelt zo tussen de 45 en 35 graden, ook als een groot verschil tussen set en meet temperatuur overbrugd moet worden.

Ik heb het volgende al geprobeerd:
  • Aanvoerwater op maximaal 85 graden ingesteld op de ketel
  • De ketel in comfort mode ipv eco
  • De thermostaat in comfort mode ipv eco
Voor de beeldvorming. Ik heb de thermostaat nu op 35 graden gezet zodat het verschil tussen set en meet temperatuur groot is (15 graden) en nog steeds wordt de aanvoertemperatuur niet warmen dan 45 graden en gaat de ketel af en toe uit. De radiatoren worden wel allemaal warm.
 
Laatst bewerkt:

Ceeshobby

  • #2
Staan de instellingen in de thermostaat ook goed?
Een modulerende thermostaat doet er wel wat langer over om de boel warm te krijgen.Is de thermostaat goed aangesloten.

Succes
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Ga eerst eens kijken maar de retour temperatuur, als deze te hoog is dan blijft het circuit ook te koud.

Om een modulerende thermostaat en ketel juist te laten werken moet het afgifte systeem waterzijdig in balans zijn.
 

Clone323

  • #4
Ceeshobby: Bij deze ketel wordt een aan/uit thermostaat op exact dezelfde connectoren aangesloten als een modulerende thermostaat. Dus ik heb de oude thermostaat van het frontje afgehaald en vervolgens de nieuwe er zo opgezet. Dit zou volgens het instructieboekje van de ketel goed moeten zijn.

The headhunter: Als de ketel aanspringt gaat de aanvoertemperatuur naar 45 graden. De retourtemperatuur wordt dan langzaam wat hogere tot ongeveer 40 graden en dan gaat de ketel weer uit. Vervolgens daalt de aanvoertemperatuur en de retourtemperatuur beide naar 35 graden tot de ketel weer aanspringt.
 

Bert pit

  • #5
Ik mag geen merken noemen, maar probeer de wat oudere opentherm thermostaat van het ketel merk op de kop te tikken. Die regelt goed. Een andere zou dat ook moeten doen, maar de praktijk is helaas weerbarstig.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Sorry maar als je retour bijna gelijk is aan de aanvoer dan heb je kortsluiting in het CV circuit, er is nauwelijks afgifte.
De ketel ziet maar 5 graden verschil en gaat dan echt niet hoger.
Kijk eens of je een bypass hebt die vol open staat, of dat er een radiator is die heel snel heet word en draai die dicht.
Pas als de dT groter word gaat de ketel meer warmte leveren.
Ergens stroomt het water zo van retour naar aanvoer.
 

Clone323

  • #7
The headhunter: Voor de duidelijkheid. Ik heb net m'n oude thermostaat er weer op gezet en de aanvoertemperatuur loopt nu naar de 78 toe met de retourtemperatuur 62. Dus het kortsluitingsverhaal is dan ontkracht of niet?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Nee bij aan/uit gaat de ketel regelen werken.

Ga eerst eens waterzijdig inregelen zodat er balans is, dan werkt die thermostaat waarschijnlijk prima.
45 aanvoer en 40 retour is gewoon te weinig afgifte.Overigens zal ook bij aan/uit regeling waterzijdige balans behoorlijk winst op leveren in regelgedrag en efficiëntie.
 

Clone323

  • #9
OPLOSSING:

Bedankt iedereen ik heb de oplossing gevonden. In plaats van 2 kabels van de thermostaat naar de ketel liepen er 4 kabels in setjes van 2. Blijkbaar gaat dit met aan/uit goed maar met modulerend levert dit verkeerde input op bij de ketel.
IMG_0391.JPG
 

Clone323

  • #10
The headhunter,

Bedankt voor de tip. Dit afregelen moet ook gebeuren want er wordt als het goed is nog een radiator vervangen binnenkort.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu