Aanvoer blijft op 40 na aansluiting modulerende thermostaat (Netatmo)

Jaapoost

  • #1
Hi allen.

Ik heb dit weekend mijn thermostat vervangen voor de nieuwe, modulerende, versie.
Het gehele proces van overzetten gaat absoluut niet zonder slag of stoot.
Mijn grootste probleem op dit moment is dat, sinds de modulerende thermostaat is geïnstalleerd, de water temperatuur van de ketel op 40 graden blijft.

Dit is net voldoende om de keuken op temperatuur te krijgen (want vloerverarming), maar wanneer een van de andere radiatoren aan gaat is mijn verwachting dat de water temperatuur hoger moet zijn dan 40.
Ik heb een Intergas Kompakt HRE welke OpenTherm ondersteunt.
De aanvoer temperatuur instelling op de ketel zelf staat op 80 graden.

Nu heb ik ergens gelezen dat het te maken kan hebben met de instelling van de ketel? Gezien ik hiervoor geen modulerende thermostaat had is de ketel misschien niet goed ingesteld?

Met de huidige buiten temperaturen zal het niemand verbazen dat ik een goede fles wijn over heb voor het verlossende antwoord...

Hier een aantal afbeeldingen ter verduidelijking van de installatie.

IMG_6999.jpg IMG_7003.jpg heating.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wat is de retourtemperatuur?

Je kan even kijken of je ook een minimale CV temperatuur kan instellen, dan kan je iig voldoende warmte erin krijgen totdat de modulatie goed werkt.
 

Jaapoost

  • #3
@The headhunter heb je toevallig een idee hoe ik de retour temperatuur kan achterhalen?
 

Onderhoudtje

  • #4
Door de opentherm bepaald de kamerthermostaat de temperatuur van je cv temperatuur . Je zou 2 dingen kunnen proberen.

* Je zou de minimale cv temperatuur op 60 graden kunnen zetten, dit is parameter E deze staat nu op 40 graden.

* Je kan ook parameter E. (E met een punt) op 2 zetten en dan zeg je tegen de ketel dat hij de kamerthermostaat als aan/uit moet zien. En dan bepaald de ketel wat de cv temperatuur moet worden.
 

Jaapoost

  • #5
Dank Onderhoudje.
De minimale CV temperatuur staat al op 80.Dus dat bepaald niet de uitvoer.
Je tweede optie zou als tijdelijke fix kunnen maar ik heb juist de modulerende thermostaat gekocht in de hoop dat hij wat beter de woonkamer reguleert. Dat was voorheen altijd schommelen tussen te heet/te koud.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dan mag je wel eens gaan kijken maar je waterzijdige balans, en dat kan ook de oorzaak zijn van het regelgedrag van de thermostaat.

In basis moet je eerst de installatie en ketel op elkaar afstemmen.
Pas daarna kan je met fineafstemming dmv thermostaat modulatie beginnen.
 

Jaapoost

  • #7
Na zonder resultaat meerdere malen contact te zoeken en nooit reactie te krijgen ben ik op zoek gegaan via hun website naar een "Pro" installateur.
Uiteindelijk hebben zij mij remote geassisteerd en kwamen tot de conclusie dat ze moesten komen kijken.
In direct contact met het bedrijf hebben zij fiat gekregen om langs te komen en de zaak bij mij thuis te onderzoeken en in orde te maken.
Nogmaals, ik heb een zeer gangbare OpenTherm ketel...
Echter is het hen ook niet gelukt de boel werkend te krijgen. Ze hebben mijn oude installatie terug gezet als service en konden verder helaas niks.

Ondertussen ben ik 2 weken verder, geen enkele reactie, niemand kunnen bereiken, nergens support contact, geen reacties via hun eigen support kanalen... Mijn eerste gevoel is helaas bevestigd.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Bert pit

  • #8
Sorry hoor maar ik vind dit een vreemde reactie om zonder enige kennis van zaken een merk te bashen. Ik hoop dat een moderator dit weg haalt. Anders blijft dit gewoon jaren staan.

Het kan toch niet zo zijn dat meneer een bepaald merk thermostaat aan een willekeurige merk ketel koppelt, niet wetende of het systeem waterzijdig is ingeregeld en dan verwacht dat een OT thermostaat zijn schommelende woonkamer temperatuurprobleem oplost? Mijn nekharen gaan overeind staan.

Bij voorbaat excuus voor mijn eigen reactie.
 
  • Like
Waarderingen: Freekcv, The headhunter en Onderhoudtje

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
We kopen een modulerende thermostaat want betere regeling, zuiniger.

De oplossing: ketel parameters wijzigen om de modulerende werking eruit te halen zodat het warm word.

Ehh, volgens mij is dit exact de verkeerde kant op.

Mijns inziens moet je eerst de installatie juist maken, en dan pas de thermostaat upgraden om nog iets zuiniger te zijn.

De retour temperatuur kan je meten onder de ketel.
Bij 40 graden aanvoer al de retour rond de 25 á 30 graden Zijn is die hoger dan moet je op zoek naar een radiator welke teveel water doorlaat oftewel deze heeft een bijna gelijke temperatuur tussen aanvoer en retour, meestal de kleinste radiator. Zodra je die kraan iets dichtdraait zal je zien dat de aanvoer heter gaat worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Topic opgeschoond wegens noemen van bedrijfsnamen en het kwalificeren van het bedrijf.
Lees de forumregels a.u.b.
 

MaB

  • #11
Jaapoost schreef:
Dank Onderhoudje.
De minimale CV temperatuur staat al op 80.Dus dat bepaald niet de uitvoer.
Dat geloof ik niet. Ik denk dat je verkeerd kijkt. Je kunt deze waarde onder paramater E bijstellen in het servicemenu. Deze staat standaard op 40 of 30 maar never op 80.
Je maximum Cv aanvoertemperatuur staat standaard wel op 80 maar wordt nu dus "overschreven" door je modulerende thermostaat. Daarom dus de parameter E aanpassen in het service menu. Lees de installatiehandleiding maar even door tot je bij de tabel met parameters komt. Meestal redelijk achterin de handleiding.

Waar jij het hoogstwaarschijnlijk over hebt is de cv aanvoertemperatuur welke standaard op 80C staat. Meestal staat dat in hetzelfde menu als het instellen van je tapwater temperatuur welke op 60C of hoger staat ter voorkoming van legionella.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu