Mengverdeler en warmtepomp

Leandres

  • #1
Over dit onderwerp zijn al veel vragen gesteld, adviezen gegeven en meningen geventileerd. Ik wil dan ook graag mijn ervaring delen, mogelijk bevestigd dan wel ontkracht dit een en ander. Het is dan ook nergens een waardeoordeel.

Vanwege mijn hobby en bovengemiddelde interesse in alles wat met welke vorm van techniek dan ook te maken heeft ben ik ik vooral nieuwsgierig en zoekende naar meer duiding inzake materie. In het geval van CV heb ik op diverse plekken sensoren geplaatst (flow, temperatuur etc.) om het gedrag van het systeem te monitoren en veranderingen waar te nemen bij aanpassingen in configuratie.

Onlangs is bij mij een warmtepomp geplaatst. Waar ik eerder gebruik maakte van een conventionele CV ketel met hoge aanvoer temperaturen is deze nu vervangen voor een LT systeem. Op de beneden verdieping hebben wij ~ 80m² vloerverwarming voorzien van een traditionele hydraulisch neutrale mengverdeler. Bij de aanschaf van het WP systeem heb ik dan ook de vraag gesteld of deze verdeler vervangen moest worden. Volgens het installatie bedrijf niet perse noodzakelijk, het huis zal wel warm worden. En uiteindelijk is dat ook wel het geval. Echter ik constateer in mijn metingen wel iets eigenaardigs; de maximaal thermostaat is ingesteld op 40 graden aanvoer. De CV ketel bracht maximaal 60 graden aanvoer naar de verdeler, deze wordt met het retourwater vermengd tot maximaal 40 graden alvorens het de vloer in gaat. In mijn temperatuur sensoren was dit ook mooi te zien, uiteindelijk was de RT van de diverse VVW groepen tussen de 26 en 28 graden.
Echter nu met de WP, waar de aanvoer temperatuur nu is ingesteld op 35 graden, constateer ik dat uiteindelijk (duurt wel even) de RT ook rond de 26 graden uitkomt:

VVW Zone 1-  2023-03-28 104559.png


Echter de AT is gelijkwaardig. Er is (kan ook niet anders) geen sprake meer van een AT op de verdeler van 40 graden wat de vloer in stroomt en RT van 28 graden. Dit schrijvende bedenk ik mij dat dat wellicht ook een te grote delta T zou zijn geweest. Echter nu lijkt er helemaal geen, of heel weinig, delta T te zijn. Het huis is ansich wel redelijk comfortabel op temperatuur. En de WP 'runs' zijn ook niet heel raar:

energy consumption HP - 2023-03-28 104559.png


Geel: defrosts

Betekent dit nou dat een mengverdeler 'kan' werken? Of zou het nog beter zijn om een openverdeler te plaatsten. Hoewel de sensoren echt significant ander gedrag laten zien t.o.v. HT CV ketel heb ik (nog) geen boze vrouw/kinderen thuis die klachten hebben over het comfort. In het CV gedeelte (op een paar meter van de VVW verdeler) heeft de installateur een Grundfoss Alpha2 25-60 130 geplaatst. Deze is wellicht krachtig genoeg om het water de vloer in te pompen?
 
Laatst bewerkt:

Bernhard

  • #2
Bij een Wp is het beter om een verdeler te plaatsen zonder pomp.
Met een verdeler zonder pomp is het rendement van de Wp hoger.
De selectie/grootte van de radiatoren moet dan gekozen worden met hetzelfde temperatuur regime van de vloerverwarming.
 

Leandres

  • #3
Is er iets te zeggen over de flow (l/m) welke bij een aanvoer temperatuur van 35 graden per groep door de vloer moet stromen?
 

Bernhard

  • #4
Het regelen van de verwarming doe je door de temperatuur te veranderen.
De flow moet constant blijven.
De capaciteit optellen van alle warmteafnemers, Vw en de radiatoren.
bv ( 8000w x0,862 ) / 4grd = 1724 l/h
 

Leandres

  • #5
Het regelen van de verwarming doe je door de temperatuur te veranderen.
De flow moet constant blijven.
Op mijn mengverdeler zitten flowmeters, van 0 - 2.4 L/M. Ik neem aan dat hier ook iets mee geregeld moet worden zodat in ieder geval alle RT gelijk zijn. Maar je wilt ook een (minimale) delta T hebben neem ik aan?

De capaciteit optellen van alle warmteafnemers, Vw en de radiatoren.
bv ( 8000w x0,862 ) / 4grd = 1724 l/h
Via de Hytools App kan ik inderdaad wel de capaciteit van de nog aanwezige radiatoren uitrekenen. Ik ga er vanuit dat ik dan uit moet gaan van AT/RT van 35/30 ? Dan kan ik wel zien in die app wat het afgegeven vermogen is van betreffende radiator.

Hoe weet ik de capaciteit van de vloerverwarming? Ik weet de slang lengtes per groep en de HoH afstand (10cm). Maar geen idee wat de capaciteit dan is?

Waar komt het vermenigingsvuldigingsgetal van 0,862 precies vandaan?
 
Laatst bewerkt:

ADDave

  • #6
Leandres schreef:
Hoe weet ik de capaciteit van de vloerverwarming? Ik weet de slang lengtes per groep en de HoH afstand (10cm). Maar geen idee wat de capaciteit dan is?
Is afhankelijk van de h.o.h. afstand, verwarmend oppervlak, temperatuur, dikte van de afwerkvloer en vloerafwerking.

Die 0,862 is een omrekendingetje. Heeft met eenheden te maken. Bernard draait de oorspronkelijke formule om zodat je meteen op liters per uur uitkomt. Het is eigenlijk niks anders dan de tijdsfactor delen door de soortelijke warmte. (3,6 / 4,18)
 

Leandres

  • #7
Volgens onderstaande berekening is het dus met AT/RT 35/30 zo'n 60 watt per m². Ik heb totaal 75m² vloerverwarming.

Dus in antwoord op @Bernhard:
Vloerverwarming: 75m² x 60 = (4500w x0,862) /4grd =970 l/h flow
Ik heb 10 groepen, dus gemiddeld zo'n 1,61 liter per minuut flow per groep?

Die 4grd is dat de Delta T of is dat een vaste waarde voor deze flow berekening?


1680265099145.png
 

Bernhard

  • #8
De vaste waarde is de flow.
De variabele waarde is het temp verschil.
 

Leandres

  • #9
Als ik het goed begrijp: als ik uitreken wat de 'basis' flow zou moeten zijn, de verdeler daarop instel zou dat redelijk in de buurt moeten komen met de gewenste afgifte en delta T.

Omdat de leiding lengtes nooit helemaal gelijk zijn, is het dan een kwestie van de flow van een afwijkende groep nog een beetje bijstellen zodat alle VVW groepen nagenoeg dezelfde retour temperatuur hebben?
 

Bernhard

  • #10
De delta t varieert constant. De delta t is afhankelijk van de belasting/benodigde capaciteit op moment.
Bij een Vw verloopt de watertemp. heel traag. Inregelen op een zo hoog mogelijke flow,.
Indien stromingsgeruis optreed dan de flow iets lager instellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu