Vochtprobleem door Warmtepompschoorsteen (LWP) met een 'koudebrug'?

Hallo,

Vanuit het bouwbedrijf is er bij ons een warmtepompschoorsteen geplaatst en deze is afgetimmerd met hout. We wonen bijna 2 jaar in deze nieuwbouw woning en dit is het tweede jaar op rij dat tijdens de wintermaanden vocht tussen het hout en de warmtepompschoorsteen blijft condenseren door vermoedelijk een koudebrug. Op zich logisch, alleen trekt dat vocht in het houtwerk waardoor deze nu gaat schimmelen en er scheuren ontstaan in het houtwerk. Vorig jaar is door het bouwbedrijf met veel tegenzin al het timmerwerk eraf gehaald en opnieuw er tegenaan gemaakt. Ze wisten zelf ook niet goed wat ze met dit probleem aan moesten en sinds deze koude maanden zijn we terug bij af. Opnieuw melding gemaakt bij het bouwbedrijf maar deze trekken hun handen ervan af en zeggen dat het onze eigen verantwoordelijkheid is om beter te ventileren. In de ruimte hebben we juist een raam laten plaatsen om te ventileren tijden bijv. het drogen van de was en buiten dit, hangt er op de WTW unit ook een ventilatieventiel. De vraag is: hoe is dit anders op te lossen? Zelf dacht ik aan andere betimmering met bijv. kunststofplaten. Ik dacht het anders af te kitten van de zomer maar ben bang dat ik dan juist het vocht afsluit en het daaronder verder gaat schimmelen. Heeft iemand ervaring met zo'n installatie en de aftimmering hiervan? De installateur zelf kunnen we niet benaderen omdat deze alleen contact onderhoudt over dit met het aannemersbedrijf. Het kan toch niet zo zijn dat ik over vijf jaar heel het timmerwerk moet laten vervangen omdat deze inmiddels dan weggerot is en beschimmeld?

Let op, deze vraag komt van een vrouw, dus vergeef me als ik domme dingen zeg

Alvast bedankt voor het meedenken en alle reacties. Ik zal ook even foto's erbij doen zodat jullie hopelijk zien wat het probleem is. Ik heb ook een foto bijgedaan van een aansluiting van rubber die niet helemaal netjes op elkaar lijkt te zitten (is dit normaal?) en hier vocht uit komt maar dit is even een los probleem van het andere neerslaande vocht.

IMG-20240108-WA0001 (1).jpg IMG_20240108_171732.jpg IMG_20240108_171900.jpg Schermafbeelding 2024-01-10 191203.jpg Schermafbeelding 2024-01-10 191235.jpg
 
Kunststof gaat ook schimmelen.

Condens kan je voorkomen door te isoleren zodat warm en koud gescheiden blijven.

Het is misschien handig om dmv een warmtecamera te kijken waar de warmte weglekt en dat aan te pakken dmv isolatie.
 
  • Like
Waarderingen: Berggeitje88
Ik heb even achter het schot gekeken waar die kap zit maar daar lijkt gewoon isolatiemateriaal te zitten. Zijn er instanties die kunnen komen inspecteren met zo'n warmtecamera?
 
Kijk eens op de website van je gemeente, soms hebben ze daar wel van die gratis (of goedkope) consulten voor burgers om wat te doen met isolatiemaatregelen. Soms hebben ze daar ook een warmtemeter wel bij
 
  • Like
Waarderingen: Berggeitje88
Als je zelf op onderzoek gaat, koop dan een temperatuur- en vochtmeter, en een infrarood thermometer.

Dan weet je:
  • temperatuur op zolder
  • luchtvochtigheid op zolder
  • temperatuur van het oppervlak

Online kun je grafieken vinden waarmee je het condensatiepunt vind, en dus controleren of er inderdaad sprake van condensatie is.

Verder kun je dan zien waar het probleem zit.
  1. De isolatie is slecht uitgevoerd, dan is de temperatuur van het oppervlak is erg laag,
  2. De luchtvochtigheid en/of temperatuur op zolder is te laag.
Als het 1 is kun je misschien zelf proberen de isolatie en of kierdichtheid te verbeteren. Voor 2 zou je kunnen overwegen meer de stoken en/of ventileren op zolder.
 
  • Like
Waarderingen: Berggeitje88
Ja dat hebben we ook gedaan maar als de aannemer doodleuk blijft zeggen dat het bij ons ligt door niet genoeg te ventileren en weigert te komen, houdt het snel op. Rechtsbijstand hadden we vorig jaar geprobeerd af te sluiten maar wanneer er al een probleem loopt, kan je daar geen rechtsbijstand voor afsluiten dus die weg hield ook op.
 
Daarom meten is weten er is hier genoeg info te vinden waarom er op oppervlakken condens kan ontstaan. Of het om schimmel op de muur is, vloeren van de garage, natte ramen, deurkrukken het komt allemaal op hetzelfde neer.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu