Warmtepompboiler op zonnepanelen nadelen

Bianca

  • #1
Hoi, ik hoorde vandaag voor het eerst van een warmtepompboiler die je op de zonnepanelen kunt aansluiten. Leuk en heeft absoluut mijn interesse aangezien mijn nieuwe combiketel niet aan de verwachtingen voldoet qua opwarmtijd .
Nu las ik dat een warmtepompboiler warmte uit de ruimte onttrekt, of is dat niet het geval als het op zonnepanelen aangesloten is? Anders lijkt het me toch een zinloze investering als ik daarna meer gas nodig heb om diezelfde ruimte weer warm te krijgen.
En wat als een week (of meer in dit land) de panelen bijna niets opleveren? Dan neem ik aan dat het elektriciteitsnet het moet overnemen, en ik kan nergens vinden of je dan een aparte groep moet laten aanleggen. Iemand die iets meer een lichtje hierop kan laten schijnen voordat ik halsoverkop offertes ga aanvragen?
 

HenkL14

  • #2
Een warmtepompboiler kan op verschillende manieren aangesloten worden. Het is ook mogelijk om alleen buitenlucht te gebruiken, die zuigt van buiten af en blaast ook weer naar buiten uit.

Ik heb zelf een warmtepompboiler voor alleen het tapwater, dat is een andere variant.

Of een warmtepompboiler in plaats van cv handig is, laat ik aan andere reageerders over ;)
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Geef dat stukje over opwarmtijd van die combiketel eens wat meer toelichting, waarschijnlijk is hier welwwat te halen.

Eerst een nieuwe combiketel nemen en daarna meteen een warmtepomp boiler lijkt me niet echt een slimme investering. Sowieso is de cop (coefficient of performance) van een warmtepomp boiler niet heel hoog omdat het sanitair water een hoge temperatuur moet worden. Leuke optie als je daarmee volledig van het gas af kan, maar kostentechnisch anders niet heel erg interessant.
 

Bianca

  • #4
Communicatiefoutje, de warmtepompboiler is alleen voor het tapwater. De nieuwe cv ketel voldoet niet aan verwachtingen, omdat het water voorheen op 75 stond bij de oude geiser. en dichterbij de douche en keuken, dan is het water lekker snel op temperatuur. De nieuwe ketel voldoet niet aan verwachtingen qua tapwater en gasverbruik cv. Ik verbruik meer gas om te verwarmen cv dan met mijn 15 jaar oude solo cv ketel. Monteur is geweest maar kan geen afwijkingen vinden, enfin dat is een ander topic neem ik aan. Omdat ik momenteel meer terug lever dan ik verbruik, en gezien de toekomstige afschaffing saldering, leek het me handig te kijken naar mijn opties. Maar als ik in de winter dan moet verwarmen van het tapwater op stroomtarief maakt het dus geen hol uit, Als ik eventueel nog moet investeren in een nieuwe stroomgroep dan is het helemaal niet meer interessant
 

ADDave

  • #5
Een warmtepompboiler is dus een boiler. Alleen voor tapwater. Snel warmwater op je tappunt hebben is met een geiser ideaal, maar duurt nou eenmaal een paar seconden met een cv. Daar doe je niet zoveel aan. Hij mag er maximaal 35 seconden over doen van kraan open tot warmwater uit de kraan.

Je zou eventueel wel een wp boiler kunnen combineren met je cv ketel, zodat je minder gas gebruikt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou de oplossing eerder zoeken in het optimaal instellen van je nieuwe ketel.

Installateurs hebben vaak veel verstand van het aansluiten, maar als het op inregelen aankomt wordt het een ander verhaal.

De snelheid waarmee warm water uit de kraan komt wordt met een boiler er bij niet anders.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Inregelen verranderd er niets aan, en een boiler is altijd sneller dan een combi-cv.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Topicstarter geeft aan dat ze met een nieuwe ketel meer gas verstookt. Daarom moet de nieuwe ketel goed ingeregeld worden.

Wachten op warm water is een ander verhaal, dat is inherent aan de keuze die gemaakt is (CV voor warm water / kombi ketel).
 
Laatst bewerkt:

HenkL14

  • #9
Een warmtepompboiler (wpb) is bedoeld om warmte uit lucht te gebruiken om het water op te warmen. Er zit een elektrische verwarming in als extra.

Je kan de lucht kanalen op een paar manieren aansluiten (afzuiging uit huis, of helemaal buiten vandaan)
Er moet dus sowieso één of twee luchtkanalen van 160mm naar buiten gemaakt worden en eventueel aangesloten worden op de mechanische ventilatie.

Onze wpb verwarmt het water standaard tot 56gr, dat is in te stellen.
1x per week moet dat boven de 60gr worden tegen legionella vorming.

Tot de 60gr wordt het water verwarmd door het warmtepomp gedeelte, daarboven met het elektrisch element.

COP tijdens verwarmen van het water zit rond de 3 (450 watt elektra maakt 1300 warmte watt, volgens het scherm van onze wpb).

Het is mogelijk om met een verbinding tussen de wpb en de zonnepanelen, de wpb te laten weten wanneer er stroom door de zonnepanelen wordt opgewekt en dan gaat de wpb dat gebruiken.

Maar zoals met veel elektragebruik, kun je niet rekenen op de panelen. In de winter heb je net zo goed warm water nodig en dan verbruik je gewoon elektra uit het net. Net zoals met alle andere apparaten in je huis.
 

Bianca

  • #10
Dank voor de zeer duidelijke reactie, daar kan ik wat mee in mijn overwegingen
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
De nieuwe ketel zal waarschijnlijk meer warmwater geven dan de oude geiser. Dat verklaard in de regel het hogere gasverbruik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu