MDF of witte meubelpanelen + welke cirkelzaag

Davyke

  • #1
Als beginnend doe het zelver wil ik starten met eenvoudige kasten te maken.
Maar ik heb een aantal vragen:

1) kies ik voor MDF of witte meubelpanelen. De bedoeling is dat ik de kasten toch ga verven. Maar wat verft het makkelijkst?
Ook stel ik me vragen bij het verven van de gezaagde zijkanten.

2) ik ga hiervoor een handcirkelzaag aanschaffen (butget rond 100 euro, enkel voor deze meubelen).
Ik dacht hieraan de Powerplus POW X052 of X054. Iemand ervaring hiermee? Welke zaagblad gebruik ik dan beste. Maakt dit een verschil voor MDF of witte meubelpanelen?
 

Pirke

  • #2
Mdf nemen. Mooie kasten maak je niet van meubelplaten, aangezien je met spaanderplaat niets kunt afronden/facetteren. Mdf lakt ook heerlijk af.

Je vraag over de zaag vindt ik niet zo belangrijk. Ik heb er een voor 50 euro en die doet het ook goed. Zelfs in verstek.
Het zaagblad vind ik wel een goede vraag. Ik ben op verspaningtechnologie met hout niet zo bekend. Maar ik kan me voorstellen dat je een zaag wil hebben met wat meer tanden dan standaard.

Spendeer eventueel 50 euro minder aan een zaag, maar koop er goede bladen bij voor verschillende doeleinden. Dat is voor een beginner belangrijk. En je wil ze vlijmscherp hebben. Misschien een Hss en een Vhm variant nemen. Hss nemen voor Mdf. Vhm voor al het andere. Hss snijdt namelijk veel lichter, maar gaat wel minder lang mee. Zorg dat je bladen hebt die je nog fatsoenlijk kunt laten slijpen./
 

Davyke

  • #3
Bestaan er verschillende soorten mdf en welke dan te gebruiken? Welke dikte? 18 mm (standaard dikte meubelpanelen), is dat te dik (zwaar) voor MDF?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Neem een zaagblad met zeer veel tanden (40-60 stuks hangt af van d diameter)
 

Pirke

  • #5
Een kast maken doe je zelden uit 1 maat hout. 18mm kan prima. Maar is van het doeleind afhankelijk.
Staanders of legplanken is al een punt....maar ook hoe breed wordt een legplank. 1.5 meter overspannen met 9mm en er nog boeken op willen leggen gaat natuurlijk niet.

Dit moet je naar eigen inzicht bepalen Dave.
Maak eerst een goede schets met maten, en waar nodig detail. Houtdikte en bijkomstige materialen. Mogelijke moeilijkheden komen er dan eigenlijk altijd wel uitrollen. Voorbereiding is ALLES!

Er zijn verschillende soorten Mdf. Ik ben er niet zo in thuis. Ben eerder een grenen man. Andere hier weten dit wel te vertellen.


Edit:
Ik zit trouwens te net te denken. Ik heb ook een invalzaag. Maar ik mis een fatsoenlijke tafelzaag. Als je hem kwijt kunt, dan kun je misschien naar een tafelzaag kijken. 2ehandsje met bladverstelling en verstekhoekverstelling en een goede langsgeleider ben je veel flexibeler mee, en kost nauwelijks meer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Waarom een cirkelzaag aanschaffen voor een paar eenvoudige kasten ?
Bij een bouwmarkt of houthandel worden voor een luttel bedrag de platen op maat gezaagd en veel beter op maat en rechter dan met een goede cirkelzaag, ook de zaagsnede is minder ruw dan met een cirkelzaag.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Er bestaat ook voorgegronde MDF.
Mooie gladde basis voor de eerste laag eigen grondverf.
 

Nicklatu

  • #8
Misschien een tip als je toch meubelpanelen wilt zagen met je handcirkelzaag....

Spaan eerst een lat op je te zagen meubelpaneel als geleider voor je handcirkelzaag (Dit doe je altijd op de overblijvende kant wat je wilt behouden, stel dat je toch afschiet. Dan schiet je altijd af op het deel wat je niet nodig heb).
Stel je zaag op ongeveer 2 mm diepte ten opzichte van je plaat. Trek de cirkelzaag rustig naar je toe.... Vervolgens zet je de zaag à 10mm onder de plaat en zaag je om de normale wijze, van je af.....

Zo krijg je zowel boven en onder een mooie zaag snede...

Ow jah als je toch elektrisch gereedschap wilt aanschaffen omdat je in de toekomst meer kastjes wilt maken. Raad ik je aan om eens te kijken naar een bovenfrees-Lammello frees... Je kan er toch zoveel mee... Wat Pirke ook zeg, een tafelzaag is ideaal... Maar goed tis maar hoeveel je uit wilt geven en of het wel loont...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Nicklatu schreef:
Stel je zaag op ongeveer 2 mm diepte ten opzichte van je plaat. Trek de cirkelzaag rustig naar je toe....
Dat is voorritsen. Om dat goed te doen zet je de zaag ook 2 graden schuin. Maar ik heb nog nooit gehoord dat je de zaag naar je toe moet trekken. In dit topic staat dit ook uitgelegd.

Laat de zaag niet 10mm uitsteken aan de onderkant, maar max. 3mm. Anders gaat het daar rafelen.
Met een scherpe zaag en een geleider met splinterbeveiliging gaat het ook best goed zonder voorritsen.
 

Nicklatu

  • #10
Als je kijk naar een hoofdzaag en ritser... Dan zie je ook dat ze tegenover mekaar staan en met de tanden naar elkaar staan.... Doe je 2 mm diep (HPL en formica zijn ongeveer 0,8 à 1mm).... Je gebruikt je handcirkelzaag zowel als ritser en als je hoofdzaag. Jaren heb ik zo gedaan op mijn werk.... Door dat je van je afzaag (zoals het normaal hoort) krijg je aan de onderkant een mooi zaagsnede en aan de bovenkant wat minder mooi.... Onder drukt de zaag het matriaal tegen de massa en boven drukt de zaag het materiaal los van de massa.... Zaag je 2mm diep naar je toe "Ritsen" (Veiligheid is aanwezig door dat er weinig weerstand is) druk de zaag vanaf de bovenkant tegen de massa en aan de achter komt het los waar al een zaagsnede is.... daarna volledig zagen... Zo krijg je aan 1 kant een heel mooi zaagsnede....

Ik geef alleen aan hoe ik het zou doen en dat vertel ik uiteraard alleen maar uit 19 jaar werk ervaring als meubel/interieurbouwer... Maar tuurlijk ben je nooit te oud om te leren :lol: :wink:
 

Magicsam

  • #11
Ik werk persoonlijk veel liever met MDF. MDF (liefst voorgegrond) is gewoon heel erg strak af te werken. Het is niet aan te raden om MDF in de bouwmarkt te kopen. Dat is kwalitatief minder dan MDF gekocht bij een goede houthandel.

Voor het budget van 100,- kan je geen goede nieuwe zaag kopen. Allicht dat je op marktplaats 2e hands iets kan vinden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu