Meubelpanelen op maat zagen - Welk gereedschap

Netlight

  • #1
Ik ben nu voor het eerst meubels aan het maken. Nu wil ik de meubelpanelen op maat zagen. Ik heb hiervoor nu alleen maar de beschikking over een decoupeerzaag, maar hiermee is het heel lastig (misschien voor mij wel onmogelijk) om de meubelpanelen recht af te zagen. Dit is echter wel noodzakelijk.

Met welk gereedschap kan ik dit het beste doen? Ook moet het materiaal niet 'rafelen', dit gebeurt bij de decoupeerzaak wel. Alvast bedankt!
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Met cirkelzaag langs een rei.

De rei met een paar lijmklemmen op de plaat vastzetten.

suc6
 

Pepjo

  • #3
Met de decoupeerzaag kan best recht gezaagd worden!
Gebruik een stevige lange lat als lineaal en klem die met lijmklemmen vast.
Met weinig moeite valt er hierlangs een rechte lijn te zagen.

Als het hout "rafelt" heeft u niet het juiste zaagje. Ik zou een zaagje met fijnere vertanding gebruiken.

Mocht u toch willen investeren :

- Een decoupeerzaag met bijbehorende lineaal
- Een cirkelzaag met lineaal
- Een zaagtafel

Zullen allemaal, mits juist bediend, ook recht zagen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Pepjo

Hoe doe je dat dan, want dat probleem heb ik ook, je neemt een nieuw zaagje, stevige lat die je goed vastzet met lijmklemmen, je zaagt er keurig langs en aan de bovenkant ziet het er allemaal nog wel zo netjes uit, maar aan de andere kant blijkt het zaagje toch alle kanten op zijn te gaan.

Dus gewoon niet recht door het hout en dan gebruik ik gewoon goed merk zaagjes en een goede decoupeerzaag met instelbare pendel en zaaggeleider (zo'n rolletje vlak boven de voetzool), ook maar heel zachtjes duwen geprobeert, maar niets helpt.

Een paar zaken die ik al wel ervaren heb zijn:
  • Gebruik een zaagje die geschikt is voor het materiaal wat je wilt zagen, (tandjes moeten goed staan en juiste vorm hebben)
  • Hoe minder pendel hoe minder de randjes rafelen, maar dat zaagt ook veel minder snel.
  • Plak over de zaagsnede plakband en zaag hier doorheen ook dat geeft en mooiere zaagsnede.
  • Trek het plakband met beleid weg zodat niet alsnog het fineer loslaat door de kleefkracht van het plakband.
  • Moet het echt super strak en glad dan pak ik de bovenfrees, maar gebruik dan wel een goede frees want spaanplaat en een goedkope frees aan absoluut niet samen.
suc6

Gerrit Bakker
 

Pepjo

  • #5
Een decoupeerzaag heeft wel wat last van "zwabberen"in dikker materiaal.
Maar met beleid valt er toch aardig recht te zagen. Moet je inderdaad wel geduld hebben.

Wel is het zo dat een cirkelzaag en zaagtafel natuurlijk niet voor niets zijn uitgevonden. Die doen het van nature recht en veel sneller :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Met een cirkelzaag eerst 1 a 2 mm diep voorzagen (ritsen) en daarna de volle diepte van de plaat, het mooiste resutaat krijgt u wanneer de zaag niet verder dan 3 mm onder het materiaal uitkomt.
 

Toon

  • #7
Een gewone handzaag? Werkt ook hoor, oefening baart kunst.
 

Netlight

  • #8
Een zaagtafel van een beetje merk is wel wat duur, maar wel het meest precies denk ik. Ik ga dan waarschijnlijk wel voor een cirkelzaag, maar deze moet je dan toch ook langs een liniaal of iets dergelijks leggen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
@rie schreef:
Met cirkelzaag langs een rei.

De rei met een paar lijmklemmen op de plaat vastzetten.
Een rei is een soort lange liniaal, u kunt ook een rechte lat of plank gebruiken i.p.v. een rei.
 

EdP

  • #10
Ik heb met de cirkelzaag alle bovengenoemde technieken toegepast (behalve "ritsen", die kende ik nog niet) en zelfs dan blijft het tricky. Misschien zijn mijn zaagbladen te grof. De onderzijde was nooit het probleem, de bovenzijde wil rafelen. Ook heb ik met een hobbymes eerst een snede gemaakt, maar zal je net zien, zaag je er niet naast dus toch rafels. :roll:

Het mooiste resultaat kreeg ik toch wel door er nog een millimetertje af te halen met een bovenfrees. Pas wel op bij de uiteinden i.v.m. de draairichting van de frees.

Misschien is de ene meubelpaneel de andere niet.
 

Kees61

  • #11
EdP, maak eens een plankje zo breed als de zaag vanaf je rei zaagt. Dat is reuze makkelijk bij het opspannen van je rei, omdat je dan precies weet hoeveel die naast de afzaagmaat opgespannen moet worden. Je kunt ook nog langs dat plankje je materiaal insnijden als je wilt. Je zit er dan nooit naast.

Voorritsen is wel aardig maar dan moet je achteruit zagen. De voorritszaag van een formaatzaagmachine, draait ook de andere kant op.
Zelf heb ik een grote winkelhaak (ca 1m30 lang) om langs te zagen of te frezen. Als je dit werk vaak doet dan is een grote winkelhaak erg fijn om te hebben. Moet je wel even maken natuurlijk :)

Nafrezen met een hardmetaalbeitel (wordt er nog hss verkocht..) gaat natuurlijk het mooist. Zaag dan een paar millimeter groter, dan kan je de spanen er mooi affrezen.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
Toon schreef:
Een gewone handzaag? Werkt ook hoor, oefening baart kunst.
Ben ik het helemaal mee eens.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Indien het gaat om meubelpanelen die ik al heb liggen, gebruik ook ik een (redelijk fijn vertande) handzaag.

Wanneer ik iets nieuws wil maken, waarvoor ik het hout nog moet kopen, heb ik een prachtig instrumentarium beschikbaar in mijn omgeving, en daar kan ik met welke zaag dan ook niet tegenop. Ik betaal per zaagsnede.

Heb je in je omgeving een dhz-zaak of bouwmarkt met dergelijke spullen, en zelf niet de ruimte (of durf) om iets met een cirkelzaag te gaan doen, dan is dit zeker een optie! Voorwaarde is wel dat ze echt bereid zijn op maat te zagen, en dat is jammer genoeg lang niet overal. Dus vóór je het hout koopt eerst bezoekje aan de zagerij en vragen wat ze wel en niet kunnen/willen/mogen.



 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #14
Het is idd verstandig om eens te kijken als ze aan het zagen zijn voor een ander, zodat je kan zien hoe ze er mee omgaan.
De ene is serieuzer als de ander.
 

Ellen2

  • #15
Helemaal mee eens, als je niet het juiste gereedschap hebt, dan kan je het beter laten doen. Neem de te zagen dingen mee naar een DHZ-zaak of een timmerman en laat het doen.

Met een decoupeerzaag krijg je het nooit aan beide kanten haarzuiver.
Groetjes, Ellen
 

H@ns

  • #16
Er vanuitgaande dat met mebelpaneel een stuk gemelamineerde spaanplaat wordt bedoeld:

Neem een handcirkelzaag met een zaagblad waar VEEL tanden op zitten, de tanden zijn voorzien van widia tandjes en staan onder de juiste hoek voor het zagen van gemelamineerde platen!! (vraag een gereedschapwinkel om advies)

Span een lat of rei op je materiaal en span een lat aan de onderkant strak tegen je plaat.

Zaag rustig door het materiaal langs de rei en laat de zaag maaar een paar mm door het materiaal gaan (zaagdiepte= materiaaldikte + 3mm)
De onderzijde van de zaag zaagt dus in de lat die aan de onderzijde geklemd is

Voorritsen kan ook maar dan moet je wel meelopend zagen en dat raad ik niet aan voor iemand die nog nooit met een cirkelzaag heeft gewerkt!!

En sorry heren; alle andere genoemde gereedschappen en methodes geven een minder resultaat dan met een goede cirkelzaag met het juiste zaagblad.
:cool:
 

Muis79

  • #17
Als timmerman zeg ik: niet aan beginnen. Zorg eerst eens dat je gereedschappen onder controle hebt. Want weet zeker dat als je eerste keer met cirkelzaag zaagt dit absoluut niet recht gaat, ook niet met een lat.

Probeer eerst eens alles onder de knie te krijgen, zagen, boren, slijpen met de hand en machinaal. Zodat je weet wat het materiaal gaat doen tijdens je bewerking.

Tijdens mijn werk leid ik jonge collega's op als timmerman. Dit is echt niet in weekje gebeurd. Nu willen jullie ook geen volslagen timmerman worden, maar weet wel dat je niet een twee drie zaagt.

Wil jullie niet helemaal afkraken. :lol: Als ik moest doen, zou ik voor lat, cirkelzaag, niet te diep, rustig zagen kiezen. Denk ook afplakken.

Maar zoals altijd, probeer eerst eens een afval stukje. Veel dingen kun je zelf achter komen.

Succes
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #18
Er zijn hier vele klussers, die zich het zagen met een cirkelzaag eigen hebben gemaakt.

Om nu meteen te zeggen: niet aan beginnen, vind ik persoonlijk niet passen bij dit forum. Beginnen met een afvalstukje: geheel mee eens, en wanneer je je niet safe voelt met zo'n zaag, dan inderdaad niet aan beginnen. Dat heb ik zelf dus...
 

Dr Appie

  • #19
Dit is voor mij de eerste keer dat ik reageer. Hopelijk is het nuttig.
Ten eerste, meubelpanelen zijn toch panelen van verlijmde stroken hout?
Ten tweede, om op het probleem van de decoupeerzaag terug te komen.

Ik heb gemerkt dat, hoe goed je decoupeerzaag ook is, hij/zij altijd van de rechte baan gaat afwijken. Waarom? Omdat men de neiging heeft aan een stuk door te zagen, met als gevolg dat het zaagblad (te) heet wordt en daardoor aan stevigheid verliest, en dus zijn eigen weg gaat volgen. Oplossing: korte stukjes (circa 15 cm.) achter elkaar zagen en het resultaat mag er zijn!

Wat betreft "het rafelen" van het werkstuk. Bij gebruik van een decoupeerzaag altijd de "goede" kant aan de onderzijde, bij een happende cirkelzaag de goede kant boven.
Veel succes.
 

Fiesiekus

  • #20
Dr Appie schreef:
Ik heb gemerkt dat, hoe goed je decoupeerzaag ook is, hij/zij altijd van de rechte baan gaat afwijken. Waarom? Omdat men de neiging heeft aan een stuk door te zagen, met als gevolg dat het zaagblad (te) heet wordt en daardoor aan stevigheid verliest, en dus zijn eigen weg gaat volgen.
Dat zou betekenen dat men richting het smeltpunt van het metaal gaat? Het smelt punt van ijzer (en vele staalsoorten) is ruim 1500 graden Celsius, voordat het ijzer z'n stevigheid verliest moet het toch wel bijna roodgloeiend zijn geworden. Lijkt me stug.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu