Steigerbuizen/MDF tafel, constructie stevig genoeg?

SVKN

  • #1
Het gaat om het volgende.

Ik ben een vrij grote tafel aan het maken en heb daarvoor al een op maat gemaakt frame gekocht van ca. 2,2*1,1 meter van steigerbuizen (33mm doorsnede). Er zijn 8 bevestigingsstukken bijgeleverd waarmee ik het tafelblad kan vastmaken aan het frame. Ik had bedacht dat ik dat van MDF wilde maken (2,44m bij 1,22 m) en ik kan 22mm dik MDF daarvoor krijgen. Maar ik begin te twijfelen of ik niet het risico loop dat de verbinding tafelblad met het frame niet sterk genoeg is en ik dus zodra ik de tafel zou proberen op te tillen aan het blad, het frame eronder uitvalt. Dit uitgaande van 8 schroeven die ik max ca. 1,5 cm in het tafelblad ga krijgen (om te voorkomen dat de punt er aan de bovenkant uitkom) en het frame dat een kilo of 30 weegt schat ik.

Evt. kan ik nog wat extra bevestigingsstukken aanschaffen en het zo proberen op te lossen, of misschien is het beter om wat timmerpanelen op het steigerbuisframe te monteren en daar dan de MDF plaat op te schroeven en te verlijmen?

Iemand een idee wat het beste kan werken?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Mdf lijkt me niet zo geschikt voor een tafelblad.
 

SVKN

  • #3
Ik wilde een vrij goedkoop tafelblad. Het wordt een bureau waarop een aantal computers moet staan en als ik dat pre-fab in de winkel koop ben ik zo meer dan 1000 euro kwijt. Welk alternatief is er dat niet vreselijk duur is en dan ook niet op hetzelfde probleem uitkomt dat de bevestiging tussen blad en onderstel mogelijk wat te kwetsbaar is?

N.b. het zit wel in de planning dat ik het MDF blad goed in de grondverf en lak zet voor ik het ga gebruiken.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Als er een kier in het midden mag zitten kun je keukenbladen bij de Zweedse woonwinkel halen. Zijn goedkope slijtvaste bladen met mooie afwerking en met 2 achter elkaar haal je de gewenste diepte.
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity en SVKN

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
mdf kan prima als tafelblad
mits je een goede afwerking er op zet.
maar 22mm is wel dun voor een dergelijk groot blad tenzij het frame het rondom goed ondersteund.

of het onderstel los komt hangt van de schroeven of
je zou euro schroeven kunnen gebruiken
of eerste een dook lijmen waarin je schroeft

1630522064863.png
 
  • Like
Waarderingen: SVKN

SVKN

  • #6
Dank voor alle reacties. Ik ga het denk ik toch anders oplossen. Ik gebruik denk ik 2 timmerpanelen van 60cm breed en 240cm lang als bovenblad en doe daar aan de onderkant haaks erop wat panelen van 120 lang en 40cm breed op lijmen en vastschroeven. Dan heb ik een blad van 36mm dik, daar kan ik denk ik wel diep genoeg in schroeven om het goed vast te zetten. De kiertjes plamuur ik dicht met houtvulling en dan verf ik de boel in de gewenste kleur.

Die euroschroeven had ik naar gekeken, maar ik kan ze niet lang genoeg krijgen denk ik. Het onderframe is van 33mm steigerbuizen en de paneelverbinders waar ik het frame mee aan het blad moet vastmaken zijn al 7-8mm dik. Dan blijft er weinig schroef over die daadwerkelijk het hout in gaat.
 

Ambidexterity

  • #7
Die 2 keukenbladen waar Job_04 over schreef bij die Zweeds woonwinkel erg goedkoop en erg goed, netjes afgewerkt. Goedkoper koop je echt niet bij de reguliere bouwmarkt. Die timmerpanelen van 60x240 zijn mooie panelen, maar ook erg duur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu