Schuifdeuren maken - mdf lakdraagfolie of gegrond?

Bram_

 • #1
Ik ben thuis bezig met het maken van een nieuwe kast. Hier komen 4 schuifdeuren in waar ik verticale groeven in wil frezen. In het verleden heeft een meubelmaker zulke deuren voor me gemaakt van 18mm MDF met lakdraagfolie. Hij heeft deze destijds laten spuiten en dat zag er goed uit, zelf wil ik ze gewoon aflakken. Nu twijfel ik een beetje of ik voor MDF met lakdraagfolie moet gaan of gewoon gegrond/kaal MDF. Als ik de groeven erin frees dan is daar uiteraard de lakdraagfolie weg, ik vraag me af of ik dit daarna nog weer strak krijg na het gronden en aflakken. Kan iemand mij adviseren over welk materiaal ik het beste kan nemen? Zie foto voor een voorbeeld.

kastdeuren_voorbeeld.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Lijkt me erg onlogisch om in lakdraagfolie te gaan frezen. Dan lijkt me onbehandeld MDF handiger. Denk eraan om beide kanten van de deuren hetzelfde te behandelen, dus ook daar frezen en gelijk aantal lagen verf. Anders risico op kromtrekken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #3
IJkenhout schreef:
Denk eraan om beide kanten van de deuren hetzelfde te behandelen, dus ook daar frezen en gelijk aantal lagen verf. Anders risico op kromtrekken.
Vervelend is dat ik behoorlijk eigenwijs ben en ik het niet kan laten.
Voor een binnenhuis toepassing ik geloof hier helemaal niets van.
Je zou risico kunnen lopen als je die deuren/kast plaatst tegen een ongeisoleerde buitenmuur.
Ben heel benieuwd naar ervaring. Een forum is daar de ideale plek voor.
Zelf zou ik de sleuven frezen goed glad schuren en netjes afwerken. Het verschil in oppervlak van de MDF en de sleuven die gefreesd daar zou ik eerst een proefje van maken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Onbehandeld trekt er aan de achterkant meer vocht in de plaat dan aan de voorkant.
Welk vocht: uit de luchtvochtigheid.
 

PimKlus

 • #5
Ik had bij mijn vorige huis schuifdeuren gemaakt van MDF voor de knieschotten op zolder. Deze had ik alleen aan de voorzijde geschilderd. De deuren trokken inderdaad krom. Dit komt doordat als de luchtvochtigheid stijgt de achterzijde (niet geschilderd) sneller uitzette dan de voorzijde. De deuren blijven dus werken met veranderende luchtvochtigheid in huis. Omdat het niet zo'n grote deuren waren en zelden gebruikt was het niet zo'n ramp. Maar bij hoge deuren altijd achterzijde ook lakken.

Hoge MDF deuren die onder geleiding hebben, hebben zelf ook weleens de neiging om krom te trekken door eigen gewicht. Mogelijke oplossingen.
- dikkere deur.
- strip infrezen (weet zo even de naam niet meer)
- u profielen aan de zijkanten
- hangend ophangen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #6
ik zou die groeven zagen maar dat terzijde.

Afwerken is een kwestie van doorgaan tot je tevreden bent en dan pas met het aflakken beginnen
 

Bram_

 • #7
Bedankt voor alle reacties.

Het lijkt me niet nodig om de achterkant ook in te frezen (of zagen). Ik snap dat deze ook geverfd moet worden (was ik ook van plan) maar door daar geen 'sleuven' te maken gaat hij toch niet krom trekken? Die ervaring heb ik met mijn vorige kast in ieder geval niet.

Zagen vs frezen: had nog niet aan zagen gedacht, bedankt voor de tip. Ik zal t.z.t. eerst een aantal proefstukjes maken om te kijken wat het beste werkt.

Lakdraagfolie scheelt me behoorlijk in de hoeveelheid grondverf die ik nodig heb vandaar de voorkeur. Wat ik me dus vooral afvraag is of dat met de groeven mooi wordt. Een paar keer gronden (groeven) en 2x aflakken van de deur is dan mijn plan, maar of het er mooi uit komt te zien?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
IJkenhout schreef:
Denk eraan om beide kanten van de deuren hetzelfde te behandelen
Sorry wat betreft het lakken, dit is voor mij zo vanzelfsprekend dat ik daar als het ware blind voor ben.
Zo van als je dat nog niet weet.
De rest daar blijf ik grote vraagtekens bij zetten.
IJkenhout schreef:
dus ook daar frezen en gelijk aantal lagen verf. Anders risico op kromtrekken.
 

Bram_

 • #9
Ruim een jaar later toch nog even de update en het resultaat. Gekozen om het toch met 18mm MDF voorzien van lakdraagfolie te gaan. Platen op maat gezaagd en met een frees de 'naden' erin gefreesd. Beide kanten van de deur ontvet, geschuurd en 2x afgelakt met goedkope "2-in-1 zijdeglans lak" van de actiewinkel. Ik was niet zeker van de kleur en aangezien het om een groot oppervlakte gaat gekozen om eerst maar eens te proberen met die verf. De grepen moet ik er nog inmaken, maar tot nu toe blij met het resultaat.

Blij met de keuze voor de lakdraagfolie. Na 2x lakken dekt het prima, ook de naden dekken verder prima. De kopse kanten heb ik 4x gedaan, achteraf had ik hier iets van een sealer/vuller voor moeten gebruiken om het strakker te krijgen. Erg duurzaam is de lak denk ik niet, ik vermoed dat ik over een tijd de deuren nogmaals schuur en aflak met een kwaliteitsverf maar dit was een goedkope manier (8 euro per pot van 750ml, ik had er 4 nodig) om te kijken of het een beetje wou lukken en of de kleur mij aanstaat.

PXL_20240122_171706746.NIGHT.jpg PXL_20240106_104213379.jpg PXL_20240106_142502364.MP.jpg
 
 • Like
Waarderingen: IJkenhout en Edwinnn

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Netjes toch. En dat voor die centen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu