Vraag over draagkracht MDF voor kattenmeubel

Arita

  • #1
Beste allemaal,

ik heb een project bedacht voor een soort klimmuur meubel voor mijn kat maar loop tegen iets aan waar ik advies over nodig heb. Mijn gipsen muur is te zacht om hier trappetjes en hangmatjes in te schroeven dus had ik bedacht een achterplaat aan de grondplaat te maken zodat ik hier de trappetjes in kan schroeven. De kastjes en grondplaat zelf wilde ik van grenen timmerpaneel doen en in eerste instantie wilde ik de achterplaat hier ook van maken maar er komt een muurposter tegenaan. Dus voor het uiterlijk maakt het niet uit wat voor materiaal dit wordt aangezien je het toch niet ziet en dan zou het zonde zijn om duurder materiaal te gebruiken dan nodig. Ook moet dit paneel zo glad mogelijk zijn omdat hier een poster tegenaan geplakt gaat worden en het timmerpaneel zitten nerven etc. in dus eigenlijk is dit minder geschikt.

Als alternatief had ik bedacht voor deze achterplaat MDF te gebruiken. Zelf heb ik totaal geen verstand en materiaalkennis over hout en heb voor mijn project hulp gevraagd aan mijn vader maar hij begint een beetje op leeftijd te raken en hij geeft mij adviezen die mijn man in twijfel trekt. Nu heeft mijn man er ook weinig verstand van dus ik weet niet naar wie ik het beste kan luisteren. Mijn vader zegt dat MDF 18mm stevig genoeg is om hier trappetjes en een hangmatje aan te hangen maar mijn man is bang dat MDF te zacht is en dat er na verloop van tijd speling in gaat komen en de onderdelen van de achterplaat af komen.

Ik zou graag advies van mensen willen die hier meer verstand van hebben en kon op internet ook geen antwoord op mijn vraag vinden dus ik hoop hier antwoord te vinden. Mijn vraag is dus, is een plaat MDF 18mm dik/stevig genoeg om hier trappetjes en hangmatjes aan te hangen waar mijn kat overheen gaat lopen of in liggen? Mijn kat is ongeveer 5 kg maar is al een oud beestje. Als hij er niet meer is wil ik 2 katten van een wat groter ras dus deze zullen in het meest extreme geval 10kg per stuk worden en stel ze zouden met zijn 2en in het hangmatje gaan liggen zou hier 20kg op komen. Maar dit is wel in het meest extreme geval als ze zwaar overgewqicht zouden krijgen.

In de bijgevoegde afbeeldingen is misschien duildelijker wat mijn plan is; de achterplaat moet 250 cm hoog worden en 114 cm breed op de 3d tekening aangegeven met nummer 1.
Ik wil 2 trappetjes daaraan hangen die 40 lang zijn (diagonaal) en 22 cm diep en een hangmatje van 50 cm breed en 40 cm diep.

Alvast vriendelijk bedankt voor jullie advies!

3D.png trap.png hangmat.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Leuk project! Laat je het eindresultaat ook zien?

18mm MDF is zeker sterk genoeg voor deze toepassing (kan nog dunner als je zou willen). Je hoeft je geen zorgen te maken dat schroeven los komen, mits het correct is vastgeschroefd. Het beste schroef je van achteren door de plaat heen in de meubelpanelen.

Let erop dat dit een zware plaat is. Het gedeelte naar voren toe moet groot genoeg zijn. Het beste kan je het meubel aan de bovenkant tegen de muur aan fixeren, zodat je zeker weet dat het niet om kan vallen.
 

Campo

  • #3
Ik zou geen MDF gebruiken voor de traptredes zoals te zien in je 2e foto. MDF splijt relatief gemakkelijk en die schroeven zullen uiteindelijk los raken. Helemaal als de katten aan het uiteinde van de tredes gaan lopen/hangen. Komt er teveel kracht op te staan door het hefboom effect. Gaat niet goed.

Afbeelding 1 kan je wel gerust van MDF maken. Dat moet geen probleem zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu