Maat deursparing, en dichtmaken bovenlicht

Jeroen Boschma

  • #1
Beste klussers,

Over lange tijd (ruim een jaar) gaat onze nieuwbouwwoning opgeleverd worden, binnendeuren en -kozijnen gaan we zelf doen (vanwege een prijsdingetje...). Daarover heb ik wat vragen.

1) deursparing
Ik kan de bouwer een specifieke deursparing opgeven. Onze bedoeling is om er een standaardmaat meranti kozijn in te gaan zetten, 56x110 is dat denk ik (70 mm Gibo muurtjes). Montage met afstandschroeven. Ik denk dan aan de volgende maten gerekend vanaf 1 muurkant:

33 mm kozijnhout (zie kozijndetail hieronder)
2 mm kier scharnierkant
880 mm deur
3 mm kier slotkant
33 mm kozijnhout

Totaal 951 mm. Ik zou 950 mm op kunnen geven en iets makkelijk van de Gibo blokken af kunnen schuren voor precieze aansluiting. Of is het beter om tussen muur en kozijn ook nog een paar mm ruimte te hebben? Dan zou ik 955 mm op kunnen geven (2 mm extra ruimte tussen muur en kozijn).

2) Bovenlicht dichten.
Daarvoor zat ik te denken om aan beide kanten in de muur een inkeping te zagen zodat er een stalen Catnic latei in kan worden geschoven. Bovenlicht is maar 30 cm hoog.
Vraag: gewoon zonder specie of lijm erop leggen (eigenlijk met het idee dat dragende lateien op DPC folie horen...)?
Dan de boel dichten met 3 blokken: 2 brede blokken aan de zijkanten en een derde smal blokje in het midden, op cement in de latei. Het middelste blok kies ik smal omdat het als laatste ertussen wordt gezet en ik het dus nergens aan vast kan fixeren. Een breed middenblok heeft meer massa, en zal denk ik eerder de voeg loswrikken als je per ongeluk de deur hard dichtslaat.
Kan ik de zijkanten van de blokken gewoon lijmen? Of specie gebruiken (dat laatste zal voor het middelste blok sowieso moeten denk ik)?
Is het nodig/ aan te raden om de twee bredere blokken op pinnen te schuiven die in de zijmuren zijn gezet voor extra stevigheid? Als een deur een keer hard dichtslaat moeten die blokken er niet tussenuit vallen, maar ook een scheur in die voeg zit ik niet op te wachten. Verder had ik twee veerankers voorzien... Zie illustratie.

Alle opmerkingen zijn welkom. Denkfouten, verbeteringen, etc.

Groet,

Jeroen


 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je hebt het over binnendeuren... Waarom dan een stalen gecoate metselwerk latei toepassen?
 

Jeroen Boschma

  • #3
Ik heb het niet precies genoeg omschreven denk ik: een Catnic gipslatei van Scaldex. Dat is een simpel verzinkt profieltje die voor Gibo zijn bedoeld (zover ik kan zien aan de hand van de info...)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu