Kozijnhout profiel verkeerde maat

Krimson

  • #1
Goedemiddag,

Ik wilde beginnen met het schilderen van ons dakkapel. Echter kwam ik erachter dat de onderdorpel een een stuk van het tussenprofiel aangetast is door houtrot. Nu wil ik de onderdorpel in zijn geheel gaan vervangen. Echter is er een probleem met de maten. Bij verschillende aanbieders zie ik kozijnprofiel C 66x110 mm. Dit lijkt aardig op wat er nu ook in het kozijn zit. Echter is de sponning waar het glas erin wordt gezet ongeveer een centimeter langer en het dikke stuk wat aan de binnenkant komt juist ruim een centimeter korter. Hebben raamkozijnen een andere afmeting dan vroeger? Ons huis komt uit de jaren 60 maar heb geen idee wanneer het dakkapel erop is gezet. Heeft iemand een tip of idee hoe ik dit kan oplossen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Je hebt eerder CC nodig.
Sponning daarvan is 69 mm, in het bestaande zal dit 51 mm zijn.
Latje erin lijmen
 

Krimson

  • #3
Dank voor je reactie. Waarom denk je dat ik eerder CC nodig heb dan C?
Dus latje erin zetten is de enige oplossing? Het orginele profiel bestaat niet meer?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
C is 110 mm breed, CC 114 mm
In die tijd was kozijnhout 67x114, daarvoor nog zwaarder.
Sponning van 51 mm bestaat nog steeds.
 

Krimson

  • #5
Dank voor je reactie. Ik heb ondertussen het kozijnhout cc opgehaald. Nu wil ik deze morgen plaatsen bij het dakkapel. Daar moet natuurlijk dan ook nog lood onder geplaatst worden. Ik weet dat ik het lood met een knellatje onder de dorpel vast kan zetten. Dat het lood in maximaal stukken van 1.5 m gebruikt mag worden en dat er minimaal 8 cm overloop moet zijn.
Tussen de onderdorpel en de dakpannen zit een klein beetje ruimte wat overlapt wordt door het lood. Hoe zorg ik ervoor dat het lood niet via de zijkant van zo'n loodslab alsnog in het huis komt door het stuk wat tussen het kozijn en de dakpannnen overbrugt moet worden. De loodslabben liggen nu gewoon los over elkaar dus in principe kan er water tussen de loodslabben lopen. Het is niet zo dat ze loodslabben gesoldeerd of gekit worden toch?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Daarom de 8 cm overlap. En zo leggen dat de zuidwesten wind geen water in de overlapping kan blazen.
 

Krimson

  • #7
Dank voor je reactie. Dan moet het lood wel zeker goed strak op de dakpannen gelegd worden. Als er voor de dakpannen al een kuil in het lood zit dan stroomt het wel naar binnen toe via de zijkant ondanks de overlap of zie ik dat verkeerd.

Is een loodvervanger ook een overweging? Voor de dakkapel liggen meteen zonnepanelen. Doordat een loodvervanger veel lichter is, is dat misschien veel makkelijker te plaatsen dan het zware lood. Of is lood uiteindelijk nog de beste keuze.

Het klopt toch dat je daar in principe een stuk van 3,5 meter in 1 keer mag gebruiken? Dan heb ik helemaal geen overlapping nodig? Kan een loodvervanger op dezelfde manier bevestigd worden als gewoon lood?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu