Luchtvochtigheid slaapkamer 70%

mpwehendriks

  • #1
Hallo allemaal,

Er is natuurlijk al veel over geschreven en ik heb geprobeerd me in te lezen verschillende websites/fora maar toch wil ik zelf de vraag ook eens stellen. Ik meet niet met professioneel apparaten maar met mijn Tado smart thermostaat en mijn Switchbot hygrometers. Laatste geeft mij trouwens een groene smiley indicator bij een binnen temperatuur van 15.7 graden met een luchtvochtigheid van 67.1%. We wonen in Zuid-Limburg, op het midden van een heuvel met flink wat bebossing om ons heen.

Op onze slaapkamer is het gemiddeld deze maand 65,1% met wat uitschieters in de nacht boven de 70% wanneer wij, wegens geluidsoverlast, de ramen dicht hebben. Op dit moment is hij ook alweer 70% maar is het buiten ook 82%. We zetten het raam op kiep gedurende de dag, wat wel helpt maar zodra die dicht gaat stijgt de LV flink. We hebben deze slaapkamer afgelopen jaar gebouwd als houten uitbouw van 25m2 met 14cm PIR platen (2x 7cm) met isolatiewaarde RD 3,15 per 7cm. Er zitten drie ramen in met HR+++ glas. Er hangt verder ook een airco op de kamer maar die zucht alleen maar als ik hem op “ontvochtigen” zet.

Ik twijfel een beetje of de metingen kloppen maar wil niet meteen honderd euro aan een goede hygrometer uitgeven. Weten jullie een goede, betrouwbare rond de €50? Hebben jullie verder tips? Hoe schadelijk zijn deze waardes mochten ze correct zijn?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Je ademt als mens best wat vocht uit. Als je dan in een afgesloten kleine ruimte zonder ventilatie zit, stijgt de luchtvochtigheid snel. En nog erger, Co2 concentratie stijgt mee.

Kortom voor een gezond leefklimaat zul je zeker moeten gaan ventileren. Vooral op het moment dat je in de kamer aanwezig bent. Daar hoef je geen dure meter voor te kopen.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Maar bij ventileren krjig je op dit moment nog vochtigere lucht binnen, en dat helpt ook niet.
Het enige wat helpt is het verwarmen van de ruimte en/of ontvochtigen via b.v. een airco.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Uiteraard is verwarmen ook noodzakelijk voor een lagere luchtvochtigheid. Maar als ik dit zo lees is luchtvochtigheid niet het grootste probleem, het gebrek aan verse lucht ijkt me velen malen ongezonder.
 
  • Like
Waarderingen: mpwehendriks en Walker

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
mpwehendriks schreef:
We zetten het raam op kiep gedurende de dag, wat wel helpt maar zodra die dicht gaat stijgt de LV flink.
Daarom kan het beter andersom doen. Al is dat best lastig. Na de nacht of nadat je de kamer niet meer gebruikt 20 min. raam open. Dicht en zodra je de kamer weer gaat gebruiken voldoende open voor de zuurstof die je nodig hebt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
mpwehendriks schreef:
We wonen in Zuid-Limburg, op het midden van een heuvel met flink wat bebossing om ons heen.
mpwehendriks schreef:
wanneer wij, wegens geluidsoverlast, de ramen dicht hebben.
Waar komt dan het geluid vandaan?

Mijn advies: Breng geluidswerende toevoerroosters aan bij de ramen of in de gevel, en zorg dat je dmv mechanische afzuiging de vochtige lucht ook daadwerkelijk afvoert.

Duurder (in aanschaf, maar niet in energiekosten): Plaats een WTW-unit voor de ventilatie. Maar dat is alleen zinvol als je de slaapkamer ook verwarmd.
 

mpwehendriks

  • #7
Bedankt voor jullie reacties. Wij verwarmen de slaapkamers niet. De reden waarvoor wij het raam normaalgesproken gesloten hebben is dat onze buren praktisch onder ons raam een kippenhok geplaatst hebben. We zijn lichte slapers en de haan kraait ons om 04:30 wakker.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu