Zeer hoge luchtvochtigheid en condensvorming in huis

Daze

  • #1
Zucht, volgende probleem... :roll: Ik hoef niet te vertellen dat het de afgelopen dagen erg warm en benauwd was, en nu merk ik dat de luchtvochtigheid in huis bijzonder hoog is, schommelend zo tussen de 73 en 78 procent. de luchtvochtigheid is zo hoog dat het vocht condenseert op diverse plaatsen in huis.

Op het keramische spoelreservoir van de toiletpot zowel beneden op het toilet als boven in de badkamer condenseert het vocht zodat deze drijfnat zijn. Maar wat ik erger vind is dat het vocht ook condenseert op de tegelvloer van de toilet op de begane grond, zojuist constateerde ik namelijk dat deze vloer drijfnat van het vocht is. Tevens condenseert het vocht in iets lichtere mate op de laminaatvloer in de hal op de begane grond, grenzend aan het desbetreffende toilet.

Ik heb dit nooit eerder meegemaakt en het vreemde is dat ik gewoon goed ventileer. Ik heb een mechanische ventilatieunit die dag en nacht draait en lucht afzuigt in de keuken, badkamer en de toilet. Dus notabene in de ruimte waar de condens het ergst is zit een afzuigpunt, ik snap er niets meer van. Verder valt me op dat de laminaatvloer in de woonkamer niet vochtig is, terwijl deze rechtstreeks doorloopt vanuit de vloer in de hal welke wél vochtig is. Het probleem zit ook niet in de kruipruimte want ik constateerde zojuist dat deze niet vochtig is. Deze kruipruimte ligt overigens ook onder de woonkamer en de keuken en deze zijn niet vochtig dus als de kruipruimte het probleem is dan zouden deze vloeren ook vochtig moeten zijn lijkt me.

Ik heb geprobeerd de mechanische ventilatie nog hoger te zetten maar dat werkt volkomen averechts want de luchtvochtigheid stijgt dan juist in een rap tempo. Weet iemand misschien wat er aan de hand zou kunnen zijn want ik snap er echt helemaal niets meer van. Het enige wat ik nog kan bedenken is dat de vochtige lucht uit het huis via het trappegat en de hal in de wc wordt weggezogen en ondertussen condenseert op de koudere vloeren. Misschien dat deze vloeren kouder zijn dan in de rest van het huis omdat deze boven de (koudere?) kruipruimte liggen. En waarom dan alleen beneden in de hal en toilet en niet in de rest van het huis? Wat kan ik nou meer doen dan goed ventileren, wat ik al doe...? :(
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Nou dat is vrij simpel.
In je huis is het koel.
Buiten is het vochtig en warm.
Als die warmte vochtige lucht je huis in komt koelt het af, en condenseert het vocht op de koude oppervlakken.
Opzich wel normaal, en niet te wijten aan slecht ventileren.
(bij ons staat het vocht ook op de servervoirs)
 

Bernhard

  • #3
Met een airco kan je het huis koelen en ontvochtigen.
Een airco met een te grote cap. zal het ontvochtigen sneller gaan.
mvgr Bernhard
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
IK denk dat we dat probleem deze dagen allemaal wel hebben in meer of mindere mate.
Het vocht slaat gewoon neer op de koudste oppervlakken.
Op laminaat heb ik nog niet eerder gezien, wellicht is er slecht onder geïsoleerd en maakt de koude ondervloer het laminaat ook koud.
 

StefanD

  • #5
Zoals jezelf al vermoedde: misschien dat juist de aanwezigheid van mechanische ventilatie de condensatie erger maakt: er wordt daardoor continu verse, in dit geval vochtige, lucht aangevoerd.
Ik neem aan dat toevoer van lucht in de badkamer en het toilet via een spleet onder de deur plaatsvindt. De vochtige lucht komt dan over de vloer naar binnen, precies het goede punt om te condenseren.
 

Geus

  • #6
Op zulke dagen zou je je MV eigenlijk uit moeten zetten. Deze trekt dan juist de warme lucht naar binnen. De boel lekker dicht laten zitten en alleen 's nachts ventileren, zo blijft je huis ook koeler. Ik zou me er niet al te druk over maken en wachten tot de boel genormaliseerd is. Dan eens rustig meten of er sprake is van een verhoogde luchtvochtigheid en eventueel op zoek naar de oorzaak.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu