Hoge luchtvochtigheid nieuwbouw

Eye_in_the_Sky

  • #1
Heren,

Ik woon in een tussenwoning van zo'n vijf jaar oud. Voorzien van mechanische ventilatie zonder terugwinning, motor wordt elk jaar keurig schoongemaakt. Alle ramen zijn voorzien van ventilatieroosters en die staan bijna altijd open. We koken electrisch en hebben een stadsverwarmingsinstallatie, geen gas. De woonkamer stoken we 'savonds op 20 graden, de slaapkamers boven zijn zo'n 15 graden.

Het probleem is de luchtvochtigheid, in de woonkamer op een goede hygrometer zitten we rond de 60 procent, op zolder op een minder goede hygrometer zelfs 80 procent. We beginnen steeds meer last te krijgen van zilvervisjes. We ventileren volgens mij voldoende.

Ik heb wel eens iets hier gelezen over een lekkende hemelwaterafvoer, maar ik neem aan dat ik dan ook natte muren zou moeten zien. En die zijn er niet.

Wat kan ik doen om de luchvochtigheid naar normale waardes te brengen ?

Bedankt !
 

Fiesiekus

  • #2
Die 60% is best oke; daar zou ik niet te veel aan wijzigen. Voor de zolder (schimmel op de dakbeschot?) kunt u een vochtvreter plaatsen.

ZIjn er soms locaal vochtige(re) plekken?
 

Eelko

  • #3
Ik begrijp dat het probleem zich hoofdzakelijk op de zolder afspeelt.
Een losse mechanische venrilator kan dan eventueel uitkomst bieden
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #4
60% is inderdaad ideaal. Nog droger en je krijgt last van vonken door statische elektriciteit.

Plaats die goede hygrometer eens op zolder. Ik denk dat het probleem dan opgelost is.

Het steeds meer voorkomen van zilvervisjes is een algemeen probleem. Daar heb ik ook last van. Het gaat trouwens bijna altijd om papiervisjes en die houden wel van boeken maar helemaal niet van vocht.

Groeten, Hein
 

Eye_in_the_Sky

  • #5
OK,

Ik ben gerustgesteld. Ik dacht dat de vochtigheid te hoog was.

De meeste visjes heb ik in de keuken beneden, waar de vochtigheid dus zo'n 60% is. Smerige beesten. Wel schijnt dat ze doodgaan als de vochtigheid onder de 50% is.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
En het resultaat van de hygrometer op zolder? Daar ben ik wel benieuwd naar!

Zilvervisjes roepen misschien wel weerzin op, maar zijn bacteriologisch "schoon", dit in tegenstelling tot huisvliegen en b.v kakkerlakken. Doe laten echt een spoor van verontreiniging na als ze ergens overheen gelopen hebben.

Groete
 

Chathanky

  • #7
Een nieuwbouwhuis die goed geventileerd is zal in de winter niet op 60% rv uitkomen. (althans bij gewoon gebruik dat kunnen we hier niet zien of benaderen).
60%mag dan niet te vochtig zijn maar dan wel in de zomer gerekend.

Het kan een meetfout zijn of er is toch iets niet helemaal goed met de ventilatie en heb je een tekort.
Op welke plek meet je de luchtvochtigheid in de kamer?

Heb je de toevoerroosters wel eens bekeken op vervuiling?
Staan de toevoerroosters open?
Op welke stand ventileer je de woning?
Als er geen vervuiling is en de meting is in orde ventileer dan een paar dagen met een hogere stand.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #8
De achterliggende theorie is de volgende:

We moeten 2 begrippen onderscheiden:
- De absolute vochtigheid van lucht, dat is simpelweg de hoeveelheid vocht die in lucht zit, uitgedrukt in gram/m3
- De relatieve vochtigheid van lucht, dat is de hoeveelheid vocht die in lucht zit als percentage van de hoeveelheid vocht die er bij een bepaalde temperatuur maximaal in kan zitten, b.v. als er 10 gram vocht in een m3 zit en er zou bij die temperatuur maximaal 20 gram in kunnen zitten voordat condensatie optreedt, dan is de relatieve vochtigheid (RV) 50%.

Waar Chathanky op doelt is, dat als koude winterlucht lucht naar binnen komt en opgewarmd wordt, die lucht door de hogere temperatuur veel meer vocht kan opnemen dan toen de lucht nog koud was, m.a.w. de RV daalt.

's Zomers is de situatie anders. Dan ventileer je met warme buitenlucht en verandert de RV nauwelijks. Was die dus bij zwoel weer al hoog, dan daalt die niet als je de lucht in huis haalt. Je ziet in de zomer dan ook vaker condens ontstaan in kelders en kruipruimten dan in de winter.

In de winter is het in huis dus over het algemeen genomen droger dan in de zomer.

Het blijft natuurlijk wel overeind dat een relatieve vochtigheid in huis van 60% prima is, of het nu zomer is of winter.

Groeten, Hein
 

Chathanky

  • #9
60 % is op zich goed Hein, maar wel verdacht hoog voor een modern geventileerd huis.
Waardes van 30 a 40% zit je veel vaker bij een goed geventileerde woning. De 60 % kan net zo goed een symtoom zijn dat het niet in orde is.

Over de 80% op zolder kun je ook vraagtekens zetten, wel moet je weten (meten) bij welke temperatuur de vochtigheid gemeten is. Pas dan kun je oordelen of er verdachte omstandigheden zijn.

De ts vindt het verdacht en is niet de enige, ik zet er ook mijn vraagtekens bij. De genoemde zaken controleren is geen overbodige luxe.

Even naar mijn situatie gekeken is de rv op de slaapkamers rond de 48% maar wel bij een temperatuur van 19 graden. (net even gekeken)
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #10
Hein Weijers schreef:
En het resultaat van de hygrometer op zolder? Daar ben ik wel benieuwd naar!
En, Eye-in -the sky :?: :?: Al op zolder gemeten met de goede meter?

Groeten, Hein
 

Eye_in_the_Sky

  • #11
De RLV op zolder is 70% op de goede meter. Bij een temperatuur van tussen de 15 en 20 graden.
Ik heb nog geen schimmel op zolder trouwens.

Beneden is het huis voorzien van 6 ventilatieopeningen, waarvan 2 met suskast aan de voorkant. Alle openingen zijn gewoon te openen. Er staat er doorgaans 1 voor en 1 achter open. Als ik de sleuven open dan voel ik direct koude buitenlucht.

De luchtvochtigheid meet ik op zolder in het midden en in de woonkamer tegen de wand aan bij de thermostaat.

De mechanische ventilatie staat op stand 1 als we niet thuis zijn, stand 2 als we thuis zijn en 3 als we koken. De motor wordt elk jaar gereinigd.

Ik ben getriggered door kennissen die in een even oud huis wonen en die een luchtbevochtiger aanschaffen omdat de lucht bij hun te droog is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu