Kouder zorgt voor hogere luchtvochtigheid in huis

Hallo klussers en specialisten,

De luchtvochtigheid in ons huis altijd aan de hoge kant.
De reden dat ik dit uitzoek is omdat het mijn ouderlijk huis is waar ik ben opgegroeid en waar ik nu met mijn vrouw en kinderen woon.
Vroeger was het huis slecht geïsoleerd, werd er minimaal gestookt, geen ventilatieunit, geen luchtroosters in de kozijnen en 's nachts met dicht raam geslapen.
Na jaren kwamen er kleine schimmelsporen tegen binnenwanden, plafonds en in kasten kwam je het ook tegen.

We hebben het huis compleet gerenoveerd 10 jaar geleden met goede isolatie, goede CV installatie, een woonhuisventilator (afzuigunit Itho) op de WC en badkamer, luchtroosters etc. Na 10 jaar dus nog geen schimmelsporen en gewoon goed binnen klimaat.
Ik meet geregeld de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid en het varieert per jaargetijde en moment van de dag maar is toch regelmatig wel tussen de 60-70%.
Dan heb ik het vooral over de slaapkamers. In de kledingkasten ruik je aan kleren die er een half jaar hangen zonder gedragen te zijn toch wel een muf luchtje (maar misschien is dat normaal?).
Het is een bungalow met alles op de BGG en een vliering voor enkel opslag en leidingwerk.
Ik heb een meter van SenseAir pSENSE rh. Hier meet ik de ruimtes af en toe mee. Naar mijn idee een vrij nauwkeurige meter.
Ik heb een Itho afzuigunit op de WC en badkamer die continu in stand 1 draait en tijdens baden of douchen op stand hoog.
Een aantal kamers hebben luchtroosters in het kozijn, de ruimtes die dit niet hebben staat het raam op een kiertje 's nachts.
Ik probeer een zo goed mogelijk luchtkwaliteit te houden qua CO2 (ook omdat ik een lichte vorm van Astma heb). De slaapkamer van mijn vrouw en ik is het lastigst om 's nachts rond de 600 a 700PPM te blijven. Het raam op een kiertje is daar niet genoeg en heb recent, als probeersel, een ronde sparing door het schuine dak gemaakt (netjes met wit gelakt ventiel) om extra verse lucht toe te laten 's nachts. Dit werkt goed en kan ik en de andere slaapkamers ook zo maken. Echter blijft de CO2 bij de kinderen op de kamers nog netjes rond de 600PPM met deur dicht en luchtroosters open.

's Ochtends is de luchtvochtigheid rond de 70% dan zet ik alle slaapkamerramen open en de afzuiging op hoog voor ong. 20 minuten. Daarna doe ik alles dicht en de verwarming aan. Je ziet het dan dalen tot iets van 64%. De verwarming in de slaapkamer wordt niet echt heet. Is natuurlijk ook niet de bedoeling in een slaapkamer maar de luchtvochtigheid daalt wel naar mate de verwarming aan staat. We hebben sinds kort airco's in de slaapkamers. Ik ben eens gaan testen met de ontvochtig-functie. De luchtvochtigheid krijg ik er wel een stukje mee omlaag maar hij koelt dan ook een klein beetje waardoor het frisser wordt (en is natuurlijk geen permanente oplossing). Verwarmen met de airco heb ik getest en werkt heel snel, maar de luchtvochtigheid daalt daarmee ook een stukje en wordt het te warm.

In de woonkamer hebben we een houtkachel die erg veel warmte geeft, als die 's avonds brand zie je echt de luchtvochtigheid omlaag duiken, zelfs onder de 50%.

Het is nu 10u 's ochtends, de verwarming staat aan. Ik heb even ik een paar kamers gemeten als voorbeeld:
* Ik zit nu te werken in mijn kantoortje en is het op dit moment 550PPM 22 graden en 53%.
* Grote slaapkamer: 520PPM 19.5gr 61%
* Kleine slaapkamer: 580PPM 19,5 gr 59%
* Woonkamer: 720PPM 20 gr 61%

Je ziet dat het nu eigenlijk best redelijk is. Maar je zit eigenlijk op een balans dat als het kouder wordt op de slaapkamers ('s nachts dus) de luchtvochtigheid hoger is. Maar +20gr is veel te hoog voor een slaapkamer.

heeft er iemand tips of ideeën hoe dit kan komen, verbeteren of maak ik me druk om niks?

Ik hoor het graag.

Gr Paul
 
Luchtvochtigheid van 40 tot 60% bij 18/20 graden is normaal. Lager is ook niet prettig. Dat het tijdelijk bij afgekoelde situatie wat hoger is zou ik me niet druk om maken. Fluctueert altijd, bv na douchen, koken of bezoek. Ook luchtvochtigheid buiten speelt mee. Als je constant ventileert van afzuigbox via ruimte onder de deuren door ventilatieroosters en geen last hebt van condensering of schimmel zou ik me geen zorgen maken, gewoon niet te vaak meten. :wink:
 
Kijk eens achter de bank, kast of andere dingen die in de woonkamer tegen de buitenmuur aan staan. Is daar iets van condens of schimmel te zien? Als er niets te zien is, is er geen probleem en dus niets op te lossen.

Het is nu de vochtigste periode van het jaar. Dat is maar tijdelijk.

Het spuien in de ochtend alleen doen als het echt nodig is, en zo kort mogelijk.

Veel planten in huis en hout kunnen vochtregulerend werken. Als alles steenachtig is, heb je er meer last van.

Een houtkachel schijnt ook de nodige invloed op de luchtvochtigheid in huis te hebben. Ik mag hopen dat het een gesloten kachel is?
 
Ik denk dat complimenten op zijn plaats zijn. Er zijn maar weinig mensen die 's ochtends bewust even spuien om de lucht snel te verversen. Door dit gedurende een korte periode te doen verlies je relatief weinig warmte.

CO2 -waarden onder de 800 ppm zijn ook perfect.

Kortom geen problemen zien waar deze er niet zijn.
 
Hoi,

Wij hebben een jaren 30 huis en bij ons is het ook altijd rond de 60-70% luchtvochtigheid. Dat is eigenlijk perfect, gezien dit in de comfort zone zit. Ook wil je de luchtvochtigheid niet te laag hebben in een huis met veel hout (neem aan dat je houten vloeren hebt). Gaat alles kieren en kraken. Vaak laten mensen zich gek maken met isoleren en alles maar dicht purren, maar een oud huis moet niet potdicht gemaakt worden, want dan krijg je wel vochtproblemen of juist te droge lucht... Ik zou zeggen, zo laten de luchtvochtigheid, niks aan de hand. Oh en NL heeft een hoge luchtvochtigheid, daar moet je ook rekening mee houden. Meestal rond de 90% rond deze periode.
 
Alles kan, dan moet je met mechanische ventilatie en luchtfilters gaan werken en super goed opletten dat je geen balken oid opsluit waardoor er geen condens ontstaat. En vooral belangrijk dat de balkeinden goed geventileerd blijven. Maar al met al is natuurlijke ventilatie gewoon het beste. Zoek maar rond op internet. Potdicht huis vraagt om veel klimaat management en mag je in principe geen raam open doen.
 
Het afvoeren van de waterdamp in huis kan door meer ventileren met buitenlucht.
Het verwarmen of afkoelen van de binnenlucht geeft wel een verandering in de RV maar zorgt niet voor het verminderen in gewicht van de hoeveelheid waterdamp.
Met behulp van het Mollier diagram kan je de conditie van de RV en de grammen water in de lucht bepalen.
Voorbeeld boven in de grafiek bij 10gr/kg.dr.
De RV wijzigd indien de temperatuur hoger of lager wordt maar de hoeveelheid grammen, 10gr, blijft gelijk.
De hoeveelheid grammen water in de buitenlucht is meestal lager dan in de binnenlucht.

mollierdiagam.jpg
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie
Het heeft ook wel met de tijd van het jaar te maken is mijn ervaring. In het najaar is de luchtvochtigheid in huis vaak het hoogst. Zodra je meer begint te stoken zal dat weer gaan dalen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu